1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi serijski GMC Hummer sišao sa proizvodne trake
Prvi serijski GMC Hummer sišao sa proizvodne trake
0

Prvi serijski GMC Hummer sišao sa proizvodne trake

720
0
Podelite sa prijateljima:

Svi smo bili u povelikom šoku kada smo čuli vest da ćemo opet na putevima viđati legendarni Hummer. Doduše ne kao model zasebnog brenda, kao što je slučaj bio u prošlosti, već kao model General Motorsove komercijalne divizije GMC, a još veće iznenađenje je usledilo kada smo saznali da će biti u formi električnog pikap kamioneta i kasnije i u obliku terenca.

S čak hiljadu „konja“ ispod haube, i s ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za manje od tri sekunde, Hummer odlično sakriva svoju masu od 4,1 tone. Posle nekoliko odgalanja promocija uzrokovanih epidemijom virusa korone, prvi primerak je sišao sa proizdovne trake u okolini Detroita. Reč je o prvoj seriji poznatoj kao Edition 1, a koja ima cenu od čak 112.595 dolara.


General Motors kaže da je do sada primio preko 125 hiljada narudžbi, a svi potencijalni kupci su morali da uplate sto dolara učešća, dok će ostatak novca morati biti isplaćen kada im vozilo bude isporučeno. Ceremoniji silaska prvog primerka sa trake je prisustvovao i američki predsednik Džo Bajden, kome su predati ključevi i kome je dozvoljeno da ga provoza unutar testnog centra u američkoj saveznoj državi Mičigen.

U međuvremenu su kolege sa Automotive News prenele i vest da će Hummer biti u stanju da pređe 530 kilometara sa jednim punjenjem baterija, kao i da fabrika ne preporučuje vuču prikolice teže od 3,4 tone. Naravno, ovaj kamionet je u stanju da povuče dosta teže terete, ali u tom slučaju vlasnik gubi fabričku garanciju ukoliko se određeni kvar desi.


Edition 1 je inače najekstremnija verzija Hummera i donosi tri električna motora i bateriju zapremine 200 kWh. GMC će naredne godine ponuditi još nekoliko konfiguracija s ciljem da ponudi pristupačnije verzije, kao i one u terenskom izdanju.

Nedavno je potpisan i ugovor sa američkom vladom da se identična platforma koristi i za novo vojno vozilo, ali njega ne treba očekivati barem još nekoliko godina. Spomenućemo podatak da Hummer čuva rekord unutar General Motorsa kao model koji je najbrže prešao put od ideje do serijske proizvodnje, što možda i nije vrlina pošto ovaj najveći američki proizvođač nije poznat po visokom kvalitetu i požurivanje svakako nije solucija.

Bilo kako bilo, kompanija očekuje da će najmanje polovina onih koji su uplatili depozit zapravo kompletirati kupovinu, što bi učinilo ovaj električni model najuspešnijim Hummerom u istoriji.

AutoRepublika

(720)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments