1. Home
  2. Vesti
  3. Nemci švercuju gorivo iz Poljske k’o mi devedesetih iz Rumunije
Nemci švercuju gorivo iz Poljske k’o mi devedesetih iz Rumunije
20

Nemci švercuju gorivo iz Poljske k’o mi devedesetih iz Rumunije

7.57K
20
Podelite sa prijateljima:

Dizel turizam je u usponu na granici između zapadne i istočne Evrope. Do popularizacije ovog „sporta“ je došlo usled velike razlike u ceni naftnih derivata koje su na snazi u Nemačkoj i Poljskoj. Maloprodajno tržište goriva odlikuje enormni rast cena u poslednje vreme, praćen smanjenjem državnih uzimanja po tom osnovu u Poljskoj, što je mera koja je stupila na snagu u slovenskoj državi počev od utorka.

Opisani splet okolnosti je inspirisao jednog Nemca iz pokrajine Turingije da poseti susednu Poljsku i tamo napuni osam buradi od po malo više od dve stotine litara, kako bi uštedeo popriličnu sumu novca, po osnovu razlike u ceni.

Treba reći da je litar (premijum) benzina s oznakom E10, pre tri dana u Nemačkoj dostigao rekordno visoku cenu od 1,712 evra za litar, dok je raniji rekord ostvaren 13. septembra 2012. godine (1,709 evra), dok dizel gorivo staje 1,64 evra po natočenom litru. Za razliku od te države, u Poljskoj je gorivo i do 65 evro centi po litri pristupačnije.

Kako bilo, nemačka savezna policija je u povratku zaustavila „dizel turistu“ iz grada Citau (Saksonija) i prema navodima carinske službe iz Drezdena, izdala rešenje o naplati carinskih dažbina u vrednosti od oko 750 evra, uz podnetu krivičnu prijavu. Samo ovim potezom su izbrisane sve „uštede“ u nabavci jeftinijeg goriva. To nemačkim vlastima nije bilo dovoljno, već je vozač ekspresno kažnjen i sumom od 1,5 hiljada evra, zbog neadekvatnog prevoza opasnih materija.

Inače, nakon 2020. godine i smanjene tražnje za gorivom zbog pandemije, cene su eksplodirale, uprkos povremenim fluktuacijama, pa sada dostižu višegodišnje maksimume. Na sve se nadovezuje i drama na rusko-ukrajinskoj granici, kao i globalna težnja da se snize emisije CO2.

Poljska vlada je, kako rekosmo, reagovala smanjenjem poreza na dodatu vrednost na gorivo koji je sa 23% spao na svega 8%, što je i uslovilo ogromnu razliku u ceni naftnih derivata između dve države. Jedna od posledica ovakvog stanja se ogleda i u dovođenju na rub egzistencije na stotine benzinskih stanica u Nemačkoj, a koje su izgrađene u blizini granice s Poljskom. Nasuprot tome, poljski trgovci cvetaju, rastući i na talasu ojačane tražnje za robom široke potrošnje koja se i inače nudi na pumpama.

AutoRepublika

(7574)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Kakav danak neiskustvu.

Ali bez brige, čim se u taj biznis umešaju „preduzetnici“ sa teritorije Srbije, sa svojim ogromnim iskustvom, ima posao da procveta.

Dodatne opruge, kanisteri, i kuvanje flaša… ludilo u najavi

Iznogud Časni

To ako sam par puta otišao sa cisternama ne znaci da se od toga sad mora praviti vijest :-)) dizel je ovo jutro 1.7€

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB

Jesi li vidio kako se narod nagovara na struju 😉

Iznogud Časni

ma pusit ce oni kurku, struja je kod nas skuplja od nafte, i jos joj cijena raste, a ustekat ce sebi u supak taj punjac pa nek si pune dilde, kad nema onda nema, nema ni plina, nema ni nafte, nema ni vozaca…neko kreira kaos, prvo izbezumi ljude strahom sa koronom, sad im udari po egzistenciji umjetno izazvanom krizom, a onda rat u komsiluku neki…samo nek je veselo.

Renault Terminator

Nadam se da će cijena benzina u Poljskoj ostati ista i na ljeto kada budem išao za Bijelorusiju i Rusiju🙂.
U Austriji benzin na Schell-u 1.47.

Matija

1,47 evra za litar – super cena! U Nemackoj je presla 1,7 za najjevtiniji, superplus je oko 2,0.

Renault Terminator

Za razliku od ostatka ratoborne Evrope,Austrijanci se šlihtaju Rusima.

Laki

Tako je jutros dizel 1.75 !

M M

Ovo je još jedan od dokaza da EU puca po šavovima.
Ako, te Švabe hebaše kevu bivšoj Jugi…..

Matija

Ne samo iz Poljske vec i iz Luxemburga! Nemacka policija kontrolise na granici svaki auto! Kazne su drakonske! ————————————————————————————————————– Cene bilo koje vrste energije u EU skacu bez granica! Glavni uzroci su: – smanjena ponuda sirove nafte na svetskom trzistu, – strah od konflikta sa Rusima i – povecana potrosnja struje zbog naglog porasta e-vozila! – Uz to je cena svakog oblika energije dodatno oporezovana sa takozvanim „CO2“ porezom jer njena proizvodnja izaziva CO2-emisiju. Nemacki narod i mnogi nezavisni instituti zahtevaju hitnu intervenciju vlade. Medjutim, politicari cute i zadovoljno trljaju ruke jer povecana osnovna cena donosi vise poreza. A korona… Pročitaj više »

BB

Sve mi je jasno osim ovoga da su rusi kupovali gas po skladištima ..

Matija

Objasnjenje vrlo jednostavno – oduzeli su EU mogucnost da troseci rezerve dobiju bar malo u vremena za konsolidovanje oko konflikta sa Rusima. Tek pre neki dan su konstatovali da su rezerve nestale. EU je pod zestokim pritiskom i to u sred zime! Genijalan potez Putina!

Iznogud Časni

bravo majstore! sta imaju kontrolirati kad nema granica izmedju , sve je eu, mislim na poljsku. i ko ce mi zabraniti da donesem naftu, gdje pise da ne smijem nesto kupiti i unijeti kad nema granice, trebalo bi biti sve frei. To ne razumijem. Nego, oni sebe stite, nabiju cijene energenata, a nabavna cijena svima ista, pa da im se kasa puni, jer uhljebi moraju od necega da zive, i da ti ne bi kupovao dje je jeftinije, onda ti opice kazne, sto je porotuustavno. Ako hoces kaznjavati, onda uspostavi carinu i policiju na prijelazu pa neka kontrolira kao i… Pročitaj više »

Matija

U okviru EU gradjani mogu da unose/iznose robu u svoje zemlje samo do odredjene granice koja se smatra licnom potrosnjom. Pun rezervoar goriva plus jedan standardni kanister od 5-10 litara je gornja granica. Sve preko toga proglasava se nedozvoljenom trgovinom. Kako su Rusi kupovali gas? Preko kojekakvih posrednickih firmi koje niko nije mogao da poveze sa Rusima! Prosle godine tema „gas“ uopste nije bila u zizi interesovanja. Na primer, Kinez Geely uspeo je Svabama ispred nosa da kupi 20% akcija Mercedesa! Takodje preko posrednika. Kupovina od 10% i vise akcija jedne firme mora po internacionalnom zakonu da se prijavi medjunarodnoj… Pročitaj više »

Iznogud Časni

znaci, kad se krade u velikom stilu tada niko niti proganja niti kaze „eno kradljivca!“ nego „poduzetnik“, a sirotinji jedan kanister od 15l a ostalo zatvor?! Lijepo.
Sad ja ove dvije cisterne moram da vratim? ´ocu k…c vratit.
Zato je Musa vijekovima poduzetnik, a mene po bubrezima! Sunce mu kalajisano..

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB

A vidi ti bezobraznih rusa i kineza, kupuju za pare 😂😜

Kittitelj

Mislite k’o mi devedesetih iz Bugarske :)???

Srbin

Gotovo je! Nemačka je propala, na krit za najkasnije dve do tri godine.
Isto i Engleska, Francuska, Belgija i Holandija. Praviće se Mečke i Bembara u Srbiji, bato moj.

Jugosloven

Zadravo Svima, a posebno ovoj Redakciji.

Zašto se pišu takve gluposti tj. To su dezinformacije i to uopšte nije istina.
Možeš otići i napuniti gorivo u svom autu i to je to. Eventualno 5 l još rezervni.
Ovde ima zakon koji se poštuje ili mira da se sledi.
Ima toliko lepih i čudnih stvari da se pišu ali ne moraju neistine ili ne proverene informacije.

Pozdrav