1. Home
  2. Sajmovi
  3. Lincoln Zephyr nastavlja pozlaćenu tradiciju Fordovih sedana
Lincoln Zephyr nastavlja pozlaćenu tradiciju Fordovih sedana
0

Lincoln Zephyr nastavlja pozlaćenu tradiciju Fordovih sedana

1.02K
0
Podelite sa prijateljima:

Poznato je da u domovini Forda, koji pod upravom drži premijum marku Lincoln, ne možete kupiti više nov sedan jer se lokalna gama sastoji samo od krosovera i terenaca. Međutim, situacija je posve drugačija u Kini gde su kupci i dalje voljni odvojiti pozamašne svote novca kako bi ušli u posed trozapreminskih automobila.

Shodno tome smo i ranije najavili da je u razvoju novi sedan Lincoln Zephyr, uz objavu prvih fotografija koje su se pojavile na zvaničnom sajtu kineskog sertifikacionog tela. Došao je trenutak premijere noviteta na Salonu automobila u Gvangžuu, i mi smo to jedva dočekali. Verujemo i vi, pa evo priče o plemenitom metalu iz Amerike, a koji je namenjen Kinezima.

Ime Zephyr za Lincoln ima istorijiski značaj. Naime, to je bio naziv koji je upotrebljavan za model kompanije koji je sklapan u periodu između 1936. i 1942. godine. Potom se Lincoln Zephyr našao u prodajnim katalozima mareke u 2005. godini, ali je već 2006. preimenovan u MKZ.

Ovo bi dakle trebalo da bude treća sreća za Ford i njegov Lincoln Zephyr. Ujedno, to je i prvi Lincolnov sedan koji bi trebalo da se montira u Narodnoj Republici Kini. Posao je poveren zajedničkom poduhvatu koji nosi naziv partnera: Changan Ford.

Limuzina Lincoln Zephyr je ponajpre razvijen od strane Kineskog naučno-tehnološkog centra, iako su u proces nužno bili uključeni i profesionalci iz kalifornijskog biroa Forda. Najbliži rođak novog sedana jeste kros-liftbek Ford Evos, a i on sam je nedavno penetrirao tržište Kine.

Platforma na kojoj novitet počiva je ujedinjena s Focusovom, iako je izdužena i dodatno ojačana. Dakle, Zephyr poseduje poprečno ugrađen motor (transferzalno) što donosi i prednje točkove kao pogonske. Napred je Mekferson, dok je na zadnjoj osovini multilink oslanjanje.

Novopridošli model je u smislu dimenzija pripadnik iste klase modela koju dopunjavaju i Lexus ES i Volvo S90. Dakle, dug je 4.982 milimetara, širina je 1.865 mm, dok se u visinu prostire do kote od 1.485 mm. Među osovinama se nalazi 2.930 mm dužine.

Kupci će imati opciju izbora gospodske ili sportske stilske note, dok će točkovi uključivati felne prečnika 18 ili 19 inča. Uz farove koji su postavljeni na bokovima nosa vozila, primetna je diodna traka na maski hladnjaka, kao i dodatna rasveta grba marke, kada se aktiviraju svetla.

Enterijer sedana je preuzet od Evosa. To znači da imamo ekran dijagonale 12,3 inča ispred očiju vozača koji kada skrene pogled malo udesno, može videti još jedan monitor s displejom osetljivim na dodir. Tako površina pod ekranima doseže 110 centimetara (što je 27 inča po dijatonali). Centralni panel, to jest „bisokopsko platno“ na njemu je podeljeno po tematskim celinama.

Multimedijalnim sistemom koji je plod truda internog osoblja nosi naziv Sync 4 i nudi opciju glasovne kontrole komandi, kao i bežičnog osvežavanja softvera. Nastavljena je tradicija Lincolna da se za izbor režima rada automatskog menjača pritiskaju tasteri na čeonoj konzoli. Nasuprot tome, zona u kojoj se nalaze pozamašni tasteri za upravljanje radom uređaja za klimatizaciju je smeštena na središnjem tunelu.

Ostale karakteristike vredne pomena uključuju volan s dva kraka i zonama osetljivim na dodir, napredno ambijentalno osvetljenje sa 128 različitih koloritnih nijansi, kao i dva panoramska krovna otvora. Tu je sistem CoPilot-360 koji inkorporira adaptivni tempomat i ispunjava uslove da bi se klasifikovao kao koktel asistencija drugog nivoa autonomije.

Što se tiče pogonskog sklopa, možemo reći da se on uklapa u tipsku priču o kineskom tržištu. Pod haubom limuzine Lincoln Zephyr se nalazi dvolitarski turbo motor EcoBoost. Razvija 246 konjskih snaga i isporučuje 376 Nm obrtnog momenta, onda kada je u zenitu, to jest u naponu snage. Menjačka kutija je osmostepena automatska.

Ovako naouružan, sedan ubrzava iz mesta do 100 km/h za odličnih 6,8 sekundi. Moramo reći i to da nismo naišli na informaciju da će se u nekom budućem trenutku ovaj sedan nuditi sa hibridnim ili pak čisto električnim pogonskim sklopom.

Prodaja u Kini će početi tokom prva tri meseca 2022. godine, a cene su već poznate i kretaće se u rasponu od 40 do 54 hiljada američkih dolara.

Da na kraju kažemo da će dvojac Ford Evos/Lincoln Zephyr dobiti i trećeg brata, a to je sedan Ford Mondeo. Biće to takođe četvorotočkaš kom će se radovati samo Kinezi…

AutoRepublika

(1018)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments