1. Home
  2. Vesti
  3. Kada se mašinovođa Japanac sveti svojoj železničkoj kompaniji…
Kada se mašinovođa Japanac sveti svojoj železničkoj kompaniji…
8

Kada se mašinovođa Japanac sveti svojoj železničkoj kompaniji…

3.52K
8
Podelite sa prijateljima:

Bizarna tužba uzrokovana dvominutnim kašnjenjem voza

Japanski brzi vozovi su jedno od svetskih tehničkih čuda. Nastali su u periodu posle Drugog svetskog rata i priči o njima smo posvetili posebno izdanje zanimljivosti dana koje je objavljeno prošle godine. Jedna od kategorija koja ih čini posebno interesantnom je podatak da je uvek tačan „u sekundu“ što se kaže, a čak i kada okasni par minuta, železnica se obavezno izvinjava javnosti. Ali, jedan mašinovođa smatra da je neopravdano kažnjen zbog sitne greške…

Mašinovođa nepoznatog imena radi za firmu West Japan Railway Company (JR West), a kako prenosi The Guardian, u junu protekle godine je primetio da nije plaćen u dovoljnoj meri, odnosno da mu kompanija duguje još 43 japanska jena (oko 0,38 američkih dolara).

Njegov posao je bio da upravlja praznim vozom iz grada Okajama, a primetio je da je na pogrešnoj stanici i voz je krenuo sa minutom zakašnjenja. Tokom vožnje je izgubljen još jedan minut pa se voz pojavio na destinaciji sa „čak“ dva minuta zakašnjenja. U većini zemalja sveta tako nešto sigurno niko i ne bi primetio, ali ne i u Japanu. Mašinovođa je kažnjen oduzimanjem iznosa od 85 jena (0,75 dolara) od plate, a nakon žalbe, kazna je prepolovljena.

Postoji ona tvrdnja koja govori o tome kako svet smatra kako su Japanci veoma častan narod, oni kojima neuspesi teško padaju i koji često „ne mogu da žive od sramote“, ali ovaj mašinovođa ne smatra tako. Još u maju ove godine je pokrenuo tužbu protiv JR Westa, u kojoj navodi da ne bi trebalo da bude kažnjen zbog ljudske greške koja se svima dešava.

Njegov tužbeni zahtev podrazumeva da mu se isplati spomenuta suma od 43 jena uz još dodatnih 13 jena (oko 0,11 dolara) za prekovremeno radno vreme, ali ne samo to… Uz isplatu neopravdano zakinute sume, on bi voleo da od poslodavca dobije još 19.300 „zelembaća“ za duševne boli koje je pretrpeo jer je ostao bez naknade vredne pedesetak dinara.

The Guardian kaže kako mašinovođa tvrdi da mu je JR West nekoliko puta promenio poziciju na radnom mestu zato što je uložio originalnu žalbu preko lokalnog sindikata, pa nema sumnje da je ova tužba samo jedna velika osveta.
Ko bi rekao da čak i miroljubivi Japanci imaju svoje granice kada ih je moguće „izbaciti iz takta“…

AutoRepublika

(3522)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ah, mene je tako jednom „na pravdi Boga“ Parking servis „zeznuo“ za oko 4 evra. Ja ih posle bukvalno molio da mi vrate. Ne jednom. U više navrata. Mesecima. Ali, naravno, oduvali su me. I šta ću – uzeo sam jednog advokata i otišao na sud … Prosto – „Principi nemaju cenu.“ Tako da potpuno razumem ovog Japanca.

Renault Terminator

I,jesi dobio parnicu🙂?

Renault Terminator

Eee vido sam tekst…i neko me smetno u međuvremenu,dal žena ili mali i jebga..ne pročitah ga.Al sada sam pročitao🙂.

Iznogud

Ne znam sta bih ti rekao na ovo, mozda jednu od Musinih priča?!

moron

Čekam da čujem … 😊

Iznogud

Imao ti Musa ćevabdžinicu na jednom proplanku đe je narod običavao svraćati zbog dobre klope i fešte kod staroga Muse, a mi znamo da fešta draga je svima. Kako hrana dođe, a ćevapi se jedu dok su vrući, narod šta god i popije a kad popije,razveže se i jezik. Bude tu raznih i životopisnih likova, od seljaka do dotura, od vrtića do staraca, od Vardara pa do (izvini, ponelo me ovo „od“). Musa bio taman luk neki dobio, kažu domaći, al kolje za oči kad na vrata banula mu neka starkelja. Đe si, dobri čo’jče, veli stranac našem Musi, koji… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Bungi

Kako zabušavaju ti „bahati“ japanski mašinovođe, kasnio je cijelih 2 munuta.??? Kod nas kasne po 2 sata i niko ih ne kažnjava, niko se ne žali, vozom danas skoro niko i ne putuje.