1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep je eliminisao još jedan model iz ponude
Jeep je eliminisao još jedan model iz ponude
7

Jeep je eliminisao još jedan model iz ponude

2.22K
7
Podelite sa prijateljima:

Jeep očigledno ima velike planove sa vozilima na struju pošto je iz ponude izbacio još jedan model pogonjen motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Nedavno je to urađeno sa krosoverom Compassom, a sada je na red stigao i njegov mlađi brat pod imenom Renegade.

Ovaj gradski krosover i ne možemo da smatramo pravim Jeepom pošto je zapravo bio prepakovani Fiat 500X, a njegova proizvodnja se odvijala u Italiji (kasnije i u Brazilu i Kini). Debitovao je 2015. godine i zapravo se prodavao sasvim solidno širom sveta.

Primera radi, američka prodaja je dostigla rekornih 106.606 vozila pre sedam godina, dok je u Evropi iste godine isporučeno 76.203 primerka. Od tada se promenilo mnogo toga, pa je glavno tržište za Renegade postao Brazil, gde je prošle godine prodato 51.318 jedinica. Pratila ga je Evropa (44.013), a u Sjedinjenim Američkim Državama je bila na nivou statističke greške (27.549).

Pa šta se onda desilo? Automobilski eksperti će reći da je glavni krivac sam Jeep, pa je u međuvremenu debitovao s većim krosoverom Compassom. Većina automobilskih proizvođača bi veoma rado pronašla način kako da dva modela opstanu paralelno jedan pored drugoga, ali ne i Jeep koji je stavio gotovo identičnu cenu na oba vozila.

Naime, Renegade košta 29.445 američkih dolara u baznom izdanju, dok je za Compass potrebno izdvojiti 29.995 najmanjih zelenih novčanica. Nije teško zaključiti da će veći, moćniji, prostraniji i bolje opremljeni Compass ostvariti veći komercijalni uspeh, pa se za Renegade odlučivao tek po koji kupac koji je voleo njegov originalni klasični stil.

Pri tom ćemo spomenuti da se nekada najmanji Jeep više neće prodavati samo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, dok će i dalje biti dostupan kupcima u ostatku sveta.

U vreme pisanja ove priče, Renegade je raspoloživ u samo jednoj konfiguraciji. Pokreće je 1,3-litarski turbobenzinac sa 177 „konja“, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko devetostepenog automatskog menjača. Jeep je ranije nudio više verzija i s nekim drugim motorima i pogonom na prednje točkove, ali je većina eliminisana kako je prodaja počela da pada.

Mediji veruju da je pikap kamionet Gladiator sledeći na listi, što bi označilo da će američki proizvođač vozila u ponudi imati samo modele nazvane Compass, Wrangler, Grand Cherokee i Wagoneer.

AutoRepublika

(2223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nema veze. Kada nestane i u Evropi, zameniće ga neki novi model značajno veće cene. To se zove napredak.

BB

U nekoj dječijoj seriji kojanme izluđuje svaki dan lad dođem s posla, čuh neki dan jednu dobru rečenicu, neku su gluspost instalirali (neki novi aparat za piće – sokove) i priča kako je savremen, kako je bolji nego stari sve superlative, a na kraju ide i ovo: To jr izuzetan napredak za našu školu, ali napredak ima svoju cijenu, pa će cijena soka bito duplo veća …

MRN

Ma, bitno da se samo da se korača sa pogledom ka unapred, pa taman se faktički pomerali u samo unazad 😊

Matija

Nikada mi nije bio simpatican! Neka ide! 🙂

Shone

2018. kupljen nov u Beogradu, za dve godine prešao 80k km, bilo je sitnih bubica ali ništa krucijalno. Definitivno se isticao u gomili ( žuto crna kombinacija ) nekome se sviđao, mnogima ne. Meni je dizajn bio simpatičan i karakteran.

MRN

Ostaće mi večita žalost što nisam kupio taj automobil. Mnogo mi se dopada, kao kombinacija forme, komfora koji nudi, motorizacije, opreme, cene.

BB

Dobar autić, nije velik ali imao upotrebljiv prostor