1. Home
  2. Vesti
  3. Prve fotografije: Suzuki S-Cross miriše na lepo…
Prve fotografije: Suzuki S-Cross miriše na lepo…
3

Prve fotografije: Suzuki S-Cross miriše na lepo…

2.30K
3
Podelite sa prijateljima:

Manje je više, ili jednostavnost u službi upotrebljivosti, tako bih nazvao današnji dizajn Suzukijevih automobila. A ovo smo već negde čuli, ali kod Suzukija je to bukvalno tako, i sve je sa akcentom na upotrebljivost. Kritike u vezi veličine modela Swift nisu jasne samo nama koji smo uvek za koji centimetar više, odnosno za koji centimetar dužu karoseriju.

Naime u Suzukiju tvrde , da iako su modeli iz B segmenta porasli do dužine od 4,1 metra, Swift upravo treba da bude negde na pola puta izmedju A i B segmenta. Kažu, gradskim guzvama je upravo potreban mali i okretan model, kupcima kojima je A segment premali, a isto tako nisu vični snalazenju u traženju parking mesta.

Stoga Suzuki ima nekoliko malih modela, a najsimpatičniji među njima je Jimny. Sledi ništa manje lep Ignis (prema ličnim preferencijama), a društvo im pravi ne tako mali Baleno, dok je SX-4 nekada dizajniran u Fiatovom dizajnerskom studiju i kao takav prerastao u nešto što mene lično podseca na ježa, njuškasto bodljikavo prase.

Ali koga briga što Mađarska nema more, kad ima nekoliko fabrika i upravo u njima nastaju modeli za tržište zemalja iz bloka Evropske unije. Naime, nekada je i Grand Vitara imala duh, ono nešto, dok je današnja Vitara samo bleda senka, nekako neutralna i neupadljiva, sa enterijerom iz devedesetih godina prošlog veka.

Pre nego se vratim na predmet analize, da mi urednik ne bi dao ocenu 1+ za promašenu temu, podsetiću vas na model Kizashi, što je ime limuzine skladnih proporcija i drske cene. Kroz ovu kratku istoriju, nameće se tema sama po sebi.

Nakon osam godina, SX-4 S-Cross uskoro dobija naslednika. Kom će se carstvu privoleti, koliko će narasti u centimetrima, da li će biti bliži carstvu Vitarinom ili carstvu gradskih automobila, to jest, ima li potrebe da svaka nova generacija raste? Kome li će zube pokazati i kako uopšte objasniti ko su mu konkurenti, kada jedni tvrde da je osnivač klase Nissan Juke, a drugi da je krosovera iz B segmenta bilo mnogo pre pojave Jukea?

Nesumnjivo, a sudeći po špijunskim fotografijama i tizerima, sprema se nešto što miriše na lepo. Novi SX-4 S-Cross.

Čak i sa zamućenih fotografija se vide više nego skladne proporcije, tanki stubovi krova, čime je zagarantovana preglednost, novi oštriji prelazi u presovanju limenih panela i usklađenost hromiranih i ofarbanih površina, da ne kažem da su uboli ukus kupca iz EU, ali ako to i nisu, mađarski zasigurno jesu.

Šansa novog krosovera zvanog SX-4 S-Cross možda bude racionalna cena. Možda zadrže četvorocilindrične motore, mozda nešto treće, ali svakako u mnogom istraživanjima o poskupljenju novih iteracija, kupci bi se odrekli mnogih savremenih sistema koji ionako funkcionišu samo do 50 km/h, a znatno povećavaju cenu vozila, pa onako iz ugla kupca nabacujem u prolazu proizvođacu Suzukija, da se okrene ka filozofiji koju promovišu vozila marke Dacia gde se ugrađuju samo onoi osnovni, najviše neophodni sistemi.

Generalno gledano, ne bih se zakleo da će neko za novi SX4 S-Cross baš da izdvoji 20 hiljada evra za osnovnu modifikaciju, pre će to biti neka cena kao za 500X, Renegade, Kamiq…

Nekome se priča možda dopadne, nekom možda i ne, ali u svakom slučaju, nisam želeo da ovo bude samo još jedan prevedeni tekst s inostranih portala.

Srdačno iz Lazarevca,

Dejan Matić

(2302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dobro vidiš za nekoga ko se zove Dejan Matić… Prvi SX4 mi se sviđao, ali na simpatičan način, druga generacija mi je bila neskladna, a ovaj što se vidi kroz žicu mi se čini mnogo boljim, jedino ostaje strah od cijene…

Iznogud

Jel to onaj što je ratovao sa stanovitim Pekijem i renoom?

moron

Lep prikaz brenda. Odmeren. Svaka čast.

Ovaj naslednik deluje daleko lepše od sadašnje verzije.

Mada je nezahvalno davati procene startne cene ovog vozila, mislim da će ona biti debelo iznad 20k. Jer, veoma vremešna vitara maltene tu startuje. A SX4 Cross je kod Suzukija pozicioniran kao model iznad ( čak je i Wb veći za 10 cm ).