1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Zašto je Hondin motor u Civic Type R-u najbolji u klasi? (VIDEO)
Zašto je Hondin motor u Civic Type R-u najbolji u klasi? (VIDEO)

Zašto je Hondin motor u Civic Type R-u najbolji u klasi? (VIDEO)

6.29K
15
Podelite sa prijateljima:

Honda Civic Type R je već izvesno vreme dominantna sila u svetu „hot heč“ modela. Mada se neki rivali, poput Ford Focusa RS i Volkswagen Golfa R oslanjaju na pogon na sve točkove, po performansama teško mogu da priđu Hondinom pulenu.

Naravno, dobar sportski automobil mora da ima i dobar motor, a Civic Type R po tom pitanju postavlja standarde u segmentu.

Novi video klip Engineering Explaineda baca novo svetlo na 2,0-litarski turbo četvororcilindraš sa 310 ks i 400 Nm. Reč je o moćnom, ali u isto vreme efikasnom motoru, koji u Civicu Type R prosečno troši 9,4 litra benzina na 100 kilometara.

Najpre, K20C1 karakteriše inteligentna arhitektura koja koristi aluminijumski blok i glavu motora. Izduvna grana je integrisana u glavu motora, što je solucija koja štedi na masi, pomaže boljem odzivu turbo punjača i smanjuje emisiju izduvnih gasova. Agregat takođe koristi istu tehnologiju klipova kao i Hondini F1 motori.

Pored toga, jedinica je tradicionalnog dizajna sa dva bregasta vratila na glavi motora, koje pokreće lanac, napravljen da traje tokom čitavog životnog veka motora, bez potrebe za održavanjem. Tu je i još jedna zanimljivost: izduvni ventili su napunjeni natrijumom, da bi se bolje hladili.

Naravno, motor krasi tehnologija direktnog ubrizgavanja goriva, a Honda kaže da je ovaj metod povećao obrtni moment duž čitavog raspona obrtama. To, u kombinaciji sa manjim svećicama, omogućava više prostora u komori za sagorevanje.

Pogledajte video.

 

(6285)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Ne razumeh samo ko ga je proglasio najboljim i po cemu. Mozda među raznim verzijama civica. Ima smisla.

Cheyenne

A koji je bolji? Najbolji je u hot heč klasi po pitanju isporuke snage, pouzdanosti, ekonomičnosti… I ponovo, koji je bolji?

Siniša

Golf Gti je puno bolji a o R da se i ne priča, a lepši od ove nakaze je svaki.
Jasno?

Mercedesklub.rs

Golf? Gde ti zivis sine, GTI je od nekada najboljeg u klasi, postao, najgori auto, po voznim osobinama sigurno, a po performansama takodje slab. Sta reci kad se I30N koji je jeftiniji podosta vozi 5 puta bolje, minimum 5 puta. Golf R je sjajan, ali ne moze da se poredi sa Civicom jer ima AWD. Moze samo sa Focusom, a ustvari ne moze, jer je Focus RS najbolji hot hatch kad se sve uzme u obzir. Sad ce i Mazda izbaciti 3 sa AWD, tako da ni od R nista. A sto se mene tice, provozao sam dosta aktuelnih, od… Pročitaj više »

moron

Nije mi jasno čemu kod Civic Type R-a služi onaj „treći auspuh“?

Bungi

Da radoznali kao ti i ja postavljaju pitanja🤔.

mirković

Honda udara misteriju svojim poklonicima. na novim modelima umesto treće cevi je HDMI priključak

Honda civic type R

Sluzi za bolji zvuk za vozaca tj. Za ljepsi zvuk u kabini

D_C

Audijev linijski petak od 2.5 iz RS3? Ako nije u klasi, mozda Mecin 2.0 iz AMG verzija A klase – 390ks u A 45 AMG i 420ks (500Nm) u A 45 S AMG?

mirković

Naaravno mercov 2,0 turbo je dve decenije od Honde po svemu. Hondin 2,0 je kilaviji od Renaultovog 1,8. Honda je tek skoro ubacila turbinu, još uče,

mirković

Ko to kaže da je Hondin motor 2,0 turbo najbolji u klasi?
Hondu je proslavio Vtec a o turbu treba još dosta da uče. To su kilavi neelastični motori koji znaju i ulje da piju. Honda ima svoje neuništive poklonike, koji bi prihvatili i govno iz Honda pogona

Honda civic type R

10 tisuca kilometara predjeno nije ni 2 deci uzeo tako da nemate sta pricati o tom trosenju ulja ❤️

Mercedesklub.rs

nisi ti prismrdeo nijednom hot hatchu druze

Knightrider

Kakva budalastina, po cemu je najbolji? Dobar jeste, to niko ne osporava, ali da je najbolji nikako nije. Davno je Micubisi postavio standard koliko ks moze da se izvuce iz 2.0 motora, Mercedes mu se priblizio, ali zato ih sve RENAULT MEGANE RS razbija na stazi, Honda mora jos da uci o Turbo motorima.

Mercedesklub.rs

Nije sve u brzini, Hondina vozna dinamika sa prednjim pogonom je neprevazidjena u autoindustriji.