1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler kroz statusnu promenu pod isti krov stavlja AMG, Maybach i G Klasu
Daimler kroz statusnu promenu pod isti krov stavlja AMG, Maybach i G Klasu
0

Daimler kroz statusnu promenu pod isti krov stavlja AMG, Maybach i G Klasu

252
0
Podelite sa prijateljima:

Čuveni nemački koncern Daimler je na ivici radikalnih promena i pred njim je podela na dve kompanije, što se očekuje da se dogodi do kraja kalendarske godine. Germanska publikacija Automobilwoche je objavila da će tom prilikom biti ustanovljena i zasebna divizija koja bi se specijalizovala za razvoj najlusuznijih i najskupocenijih modela četvorotočkaša.

Upravo ta divizija bi trebalo da pod svoju kontrolu stavi jednako kultne podmarke AMG i Maybach, baš kao i G Klasu koja se oduvek izdvaja iz game Mercedesa i nastupa, bukvalno kao „svet za sebe“.

Udarni ciljevi koji se žele postići ovim potezom se tiču objedinjenja resursa iz oblasti inženjeringa, kao i optimizacija marketinških troškova. Zanimljivo, iz izveštaja koje je Daimler dužan da drži javnim, dalo se zaključiti da je kompanija pre nekoliko godina započela s objedinjavanjem ove tri poslovne jedinice. Istovremeno, tražnja za vozilima iz segmenta koji pokrivaju pomenute podmarke i robustan terenac G Klasa, nastavlja da raste bržim tempomo od onog koji karakteriše skok popularnosti na nivou celog tržišta novih automobila. 

Evo i primera. Ukupno je 23 hiljade primeraka s oznakama AMG-a i G Klase isporučeno širom sveta tokom 2011. godine, ali je zato u 2019. godini prodato ukupno 157 hiljada četvorotočkaša iz naše priče, pri čemu je 12 hiljada bilo s Maybachovim oznakama i 32 hiljade komada G Klase. Jasno, ostatak se odnosi na performantne verzije Mercedesa, one s oznakom AMG.

Aktulni šef odeljenja AMG Filip Šajmer će, prema očekivanjima nastaviti da rukovodi novom divizijom. Statusna promena koja je je u toku, zvanično će biti objavljena, sa svim pratećim pojedinostima od interesa, na septembarskom Salonu automobila u Minhenu. Ko je prespavao poslednjih oko godinu dana, možda malo više, treba da zna da je Franfurt ostao bez ove manifestacije, dok se IAA preselio u Bavarsku.

AutoRepublika

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments