1. Home
  2. Vesti
  3. BMW M5 značajno snažniji u odnosu na nominalne fabričke brojke
BMW M5 značajno snažniji u odnosu na nominalne fabričke brojke
0

BMW M5 značajno snažniji u odnosu na nominalne fabričke brojke

898
0
Podelite sa prijateljima:

BMW je značajno „potcenio“ svoju moćnu limuzinu, što je i generalno trend bavarske marke.

Ekipa iz Car and Drivera je proverila performanse novog BMW-a M5 u više navrata. Dobijene brojke su značajno više od onih koje je nominalno izdala fabrika.

Naime, otkriveno je da BMW poprilično umanjuje brojke vezane za konjske snage i maksimalni obrtni moment. BMW M5 nominalno isporučuje 600 ks, dok Competition verzija raspolaže s čitavih 625 konja. Mada koristi usluge pogona na sve točkove, M5 je prilično teška mašina, mase gotovo dve tone.

Samim tim, brojke su više iznenađujuće, jer M5 do „stotke“ ubrzava za samo 3,3 sekunde, a četvrt milje prelazi za 11 sekundi, što su brojke koje duboko zalaze u teritoriju superautomobila. Sa 600 konja na radilici, bavarski snagator ipak ne bi trebalo da ostvaruje takve performanse, bez obzira na pogon na sve točkove, jer teži 1.940 kilograma.

Iz tog razloga, M5 je stavljen na Dynojet dinamometar, gde je došlo do veoma interesantnih otkrića. Naime, na točkovima je izmereno 625 ks, što je fabrička vrednost za M5 Competition model (na kolenastom vratilu). Maksimalni obrtni moment na točkovima – 820 Nm, što je gotovo 10 odsto više nego što je BMW prijavio.

AutoRepublika

 

(898)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments