1. Home
  2. Vesti
  3. Objavljena cena modela Ora Cat 01 za prvo evropsko tržište
Objavljena cena modela Ora Cat 01 za prvo evropsko tržište
4

Objavljena cena modela Ora Cat 01 za prvo evropsko tržište

3.13K
4
Podelite sa prijateljima:

Kineski proizvođač automobila, kompanija Great Wall je nedavno potvrdila da će novi čisto električni heč koji naveliko podseća na legendarnu Bubu iz Volkswagena, model Ora Cat 01 postati dostupan za poručivanje na tržištu Velike Britanije, počev već od decembra koji je tako blizu ovom trenutku. Najavljena je i uvodna cena noviteta, i ona je na nivou od 25 hiljada britanskih funti, što u „našem novcu“ iznosi oko 29,2 hiljade evra. S isporukama bi trebalo da se krene tokom prvog polugođa naredne godine.

Podsetićemo da je na evropskom tlu „kinezomobil“ Ora Cat 01 imao premijeru na jesenjem Salonu automobila u Minhenu, gde se ukazao kao potencijalni rival Volkswagenovom heču ID.3. Novitet je dug 4.235 milimetara, dok je širina na nivou od 1.825 mm, što će reći da su oba vozila skoro identičnih proporcija, s tim da je kineski četvorotočkaš za skoro 6 hiljada evra pristupačniji od nemačkog.

Novitet iz Kine je utemeljen na novoj električnoj arhitekturi razvijenoj od strane firme Great Wall i pokretan je elektromotorom pričvršćenim na prednoj osovini. Razvija više od 170 konjskih snaga uz 250 njutn metara obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od nule do 50 kilometara na sat, za manje od četiri sekunde, naveo je konstruktor u novinarskom materijalu.

Kupci će birati da li žele bateriju kapaciteta 48 kWh ili pak onu od 63 kWh, pri čemu veća nudi autonomiju od oko 42o kilometara. Električni sistem novajlije omogućava priključak na brzi punjač od 80 kW, što će reći da je u takvom epilogu, veću bateriju, onu kapaciteta 63kWh, moguće dopuniti i stanja ispražnjenosti do 80%, za svega 50 minuta.

Recept koji su Kinezi ovde primenili je jednostavan, i toliko puta viđen u savremenoj automobilskoj industriji. Poput modela Porsche 911 ili onih iz palete ostrvskog Minija, dizajn je izveden u retro stilu, ali uz tehnološka rešenja savremenog doba. Stil je toliko kontroverzan, da je zainteresovao i pravne timove Volkswagena, koji su razmatrali pokretanje eventualne tužbe protiv kineske strane, o čemu smo pisali davnih dana, što se međutim nije materijalizovalo do danas.

Kako bilo, novitet raspolaže brojnim sistemima vozačke asistencije, uključujući autonomno parkiranje, pomoć u održavanju saobraćajne trake, raspoznavanje kontura lica vozača i sistem za detekciju umora šofera. Kupci će uživati u dodatnoj dozi komfora koju pružaju dvanaest ultrazvučnih radara i koktel mnogobrojnih kamera postavljenih na karoseriju. Sve tako pribvljene informacije procesuira mikroprocesor najnovije generacije, s oznakom Qualcomm Snapdragon, na koji način je omogućena i poluautonomna vožnja.

U unutrašnjosti se ističu dva ekrana dijagonale od po 10,25 inča. Na jednom se prate vozačke informacije i ta jedinica je direktno pred očima šofera, dok je druga zadužena za prenos do putnika postavki informativno-zabavnog sadržaja. Oba monitora su spojena u jedinstvenu celinu, pa odaju utisak monolitnosti s dijagonalom od 20,5 cola. Uključene su i opcije konektivnosti Apple CarPlay i Android Auto, dok je omogućeno i bežično inoviranje softvera.

Na kraju, kako u Evropi, tako i u Velikoj Britaniji jača pozicija kineskih proizvođača, pa su tako i na ostrvu čuvene marke MG i Volvo u vlasništvu Azijata iz pomenute države, dok je Nio već pokrenuo prodajnu priču u Norveškoj. Sve više su prisutni i ostali proizvođači iz najmnogoljudnije zemlje na svetu.

AutoRepublika

(3132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Mix više modela VW-a (Buba, Porše…) ali, konačno, odličan mix. Vrlo dopadljiv, fluidan, ne deluje kič, a čak je i ime lepo i pamtljivo.

BB

Ovo su kinezi napravili u Omladinskoj Radnoj Akciji, kao naši đedovi onomad prugu Šamac-Sarajevo. A napraviše i disk kočnice na zadnjoj osovini…

Bungi

6000 evropskih papirića nije mala suma.To je polovna, dobro očuvana Dačia Logan.Uz sav ovaj miks stilova(napred Porše,sa boka Mini, pozadi Nisan Lief) djeluje mi 100 puta orginalnije od one VW elektro šklopocije.

Dezo

Great Wall ozbiljna firma nema sta. Ali Nio ES8A e ono je neverovatan big suv na struju.