1. Home
  2. Vesti
  3. Britanska železnica odbacuje električne i vraća se dizel lokomotivama!
Britanska železnica odbacuje električne i vraća se dizel lokomotivama!

Britanska železnica odbacuje električne i vraća se dizel lokomotivama!

1.48K
13
Podelite sa prijateljima:

Iz Velike Britanije ovih dana stiže jedna neobična vest. Baš tokom klimatskog skupa, električne lokomotive su počele da ponovo ustupaju mesta dizelom pogonjenim jednicama, što je potez kojim se javno železničko preduzeće na ostrvu svrstalo iza ekvivalentnih kompanija osnovanih u manje razvijenim delovima Evrope. Kao opravdanje je navedena visoka cena električne energije.

Dizel lokomotive su bučnije, sporije i značajno prljavije od električnih pandana, ali su zato s druge strane, značajno jeftinije u eksploataciji. Tako je barem u ovom trenutku u Velikoj Britaniji. Nagla i oštra povećanja cena struje su, sudeći po medijskim napisima, dovele do toga da različite železničke kompanije počnu ponovo da koriste dizel lokomotive, isključujući iz saobraćaja električne, posebno u teretnom saobraćaju.

Freightliner, kao jedna od najvećih železničkih ćerka-firmi američke kompanije Geneese & Wyoming, a koja posluje u sektoru teretnog saobraćaja na teritoriji Velike Britanije, u međuvremenu je skoro u potpunosti skrajnula električni pogon za lokomotive. Koliko dugo će dizel jedinice ostati u upotrebi, ostaje otvoreno pitanje: „Povlačenje flote električnih lokomotiva je privremeno rešenje koje se kontinuirano preispituje,“ rekao je glasnogovornik kompanije Lin Kramp novinarima nemačkog Spiegela, gde smo izveštaj i pročitali. Međutim, u ovom trenutku su u toku završne pripreme da se i poslednja linija koja povezuje Englesku i Škotsku prebaci na dizel. Sve ovo se događa, ironično, baš tokom održavanja klimatskog samita u Glazgovu.

Freightliner u svojim istupima ovim povodom, obavezno navodi da je prelazak na naftu kao pogonsko gorivo uslovljeno činjenicom da je struja za kompaniju poskupela za nestvarnih 210 procenata između septembra i oktobra ove godine, na koji način bi se troškovi kompanije uvećali za ogromnih 9,5 miliona evra za samo dva meseca, da nije doneta odluka o preorijentaciji na naftu.

Oko 80% od visine cena trakcione električne energije je čvrsto ispregovarano i zacementirano do aprila 2024. godine, ali su transportne kompanije ipak bile prinuđene da prihvate nove ogromne naknade za istu, jer je struja u Velikoj Britaniji, mahom dobijena konverzijom prirodnog gasa, a koji je opet od januara 2021. godine pa do danas, poskupeo za oko 440 procenata. I to samo pričajući o veleprodajnim cenama ovog uvezenog energenta.

Udar novouspostavljenih cena struje nisu bili u stanju da apsorbuju kompanije koje se bave železničkim transportom, pa ni njihovi klijenti, navodi industrijska asocijacija teretnog železničkog transporta Rail Freight Group. Zato su transportne kompanije i bile prinuđene da pribegnu, sada nepopularnom i prljavom tehnološkom rešenju iz dvadesetog veka. Ipak, železničari napominju da čak i u takvim okolnostima, u prirodu se emituje za 76% manje štetnog jedinjenja CO₂, u poređenju s alternativom drumskog, kamionskog prevoza tovara.

Kako bilo, i dalje ostaje većinski izbor najvećeg broja britanskih kompanija. Kontaktna električna mreža je postavljena na svega oko 36% železničkih pruga čija se dužina na ostrvu meri s 16,5 hiljada kilometara. Poređenja radi, dužina železničke mreže u Srbiji je 4.096 kilometara (1.279 km pod kontaktnom mrežom), dok je u Nemačkoj ona na nivou od 38,4 hiljada kilometera, i to pišući samo o delu mreže koji je elektrifikovan.

Dok je odnos elektrifikovane i ukupne dužine pruge u Srbiji i razumljiv, s obzirom na činjenično mučno stanje ekonomije, dotle u Velikoj Britaniji čudi i da je od 162 lokomotive u posedu pomenute kompanije Freightliner, njih samo 23 pokretano električnim pogonom. S druge strane, priča je u Nemačkoj posve drugačija. Naime, 95% transportnih usluga železnice se temelji na upotrebi električne energije, dok se umirući dizel koristi na svega pet procenata sekundarnih ruta. Ovde je još vredno pomena i to da nemački Deutsche Bahn oko dve trećine utrošene struje proizvodi u sopstvenoj režiji.

AutoRepublika

(1476)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kad će aktivirati parnjače? Zahvaljujući toj tehnologiji su i postali svjetska sila…

moron

🙂

Horhe

Deutsche Bahn, 2/3 struje proizvodi sam, podatak za analizu. Potpuno protivu liberalnoekonomskih zakona a koji se sada pokazao kao zlata vredan…

Renault Terminator

„s obzirom na činjenično mučno stanje ekonomije“ Koja laž. Srbija danas prvi put gradi brzu prugu od Beograda do Budimpešte za brzine vozova do 200 km/sat u prethodnih pet godina obnovljeno je 515 km pruga na kojima vozovi dana saobraćaju brzinama od 100 kilometara na sat. Do kraja naredne godine obnovićemo oko 800 km regionalnih pruga, od kojih je na mnogima željeznički saobraćaj godinama i decenijama bio obustavljen.Kupili smo 48 novih putničkih vozova,nove lokomotive za kargo saobraćaj, sve nakon decenija u kojima nije nabavljen nijedan vagon,nijedna lokomotiva.Vučić je do sada uložio preko 4 milijarde evra u železnicu i to će… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Renault Terminator
Renault Terminator

A kome to ostaje?Marsovcima ili nama? Pruge,putevi,fabrike,to samo sebe isplaćuje rode,pruge,putevi ti dovlače investitore,niko ti neće u grad/selo ako nema puta.Ovde u Austriji imaš asfaltiran put do najudaljenijeg zabačenog pičkovca i u njemu fabrika,đe sam bio sa kamionom samo da sijedneš na dupe.Nikada ne bi rekao da tu ima fabrika. Mi veće sada vraćamao kredite i od žutih i ove koje smo uzeli i koje će mo sigurno još uzimati.Dnanas nam nije problem vraćati kredite jer nam BDP raste konstantno a raste jer te kredite ulažeš uparvo u te pruge,puteve,fabrike itd… Pa to svi u EU rade.Pogledaj dug Italije,Francuske,Austrije..svi oni… Pročitaj više »

Renault Terminator

Ma volim i ja tebe rode😁.Za ovaj karakter si u pravu..koštao me u životu poprilično. Pa kako rode,kako autoput može da otera u dug?Plaća se putarina i kod nas su još paprene putarine,taj auto put sam sebe otplati. Neću da ponavljam jedno te isto u vezi zaduživanja jer vidim da ne vrijedi,tijeraš svoju priču koja ne odgovara stanju ne terenu i džabe gubim vrijeme. Blago tebi,vidiš ti si imao sreće da radiš,ja sam počeo da radim tek pred sam kraj žutih i ta firma je propala ubrzo žuti još nisi sišli sa vlasti A sada mogu da biram firmu u… Pročitaj više »

Renault Terminator

Kako nije,Moravski koridor,auto put od Pojata do Preljine,Niš-Merdare.. Možemo reći da za neke nije bilo tendera što je tačno ali ne može se reći za apsolutno sve kao što ti kažeš. Drugo,zar misliš da se na tenderima ne može muljati ako hoće. Za Beograd na vodi je opozicija pričala kako te stanove niko neće sa kupuje jer su preskupi,da će taj projekat ostati nedovršen,da sve zgrade neće biti napravljene itd…danas nema slobodnog stana na BGD na vodi,džabe ti ako imaš pare kada je sve rasprodato. SNS je promenio zakon u Skupštini proglasivši to zemljište od javnog i strateškog interesa.I precizno… Pročitaj više »

Kontrafor

Žalosno je dragi kolega, koliko vam je uzak vid. Krediti se uzimaju samo da bi se mafija uz vlast i vlast enormno bogatili. Svi poslovi su pogođeni privatnom pogodbom Vladara, onako kako on misli i koliko mu teba. Samo da ti kažem, da se pozicije na gradnji plaćaju i 3 puta skuplje nego našim preduzećima koji poslove dobijaju na tenderima. U prevodu to bi vam značilo, da za jedan projekat autoputa, od ovih 4- ili 5, i još 2 na železnici, uzmu oko 300 miliona evra, po jednom poslu. Takve prevare su i u Telekomu, Zdravstvu, energetici. Iz Telekoma je… Pročitaj više »

moron

Na žalost, sve je kako kažeš.
Jako tužno. Za nas. I za našu decu i ostale potomke. Ne i za „njih“ i „njihovu decu“.

TheStig

Hahaha visoka cijena el. energije?Zar već?😂

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig