1. Home
  2. Vesti
  3. Model DBX je veliki prodajni uspeh za Aston Martin
Model DBX je veliki prodajni uspeh za Aston Martin
7

Model DBX je veliki prodajni uspeh za Aston Martin

259
7
Podelite sa prijateljima:

Pre svega godinu dana smo pisali da budućnost Aston Martina nikako ne zvuči kao da je svetla. Britanski proizvođač vozila je investirao svoje poslednje rezerve gotovine u razvoj ovog terenca, ali se već prve godine suočio sa situacijom u kojoj je morao da nudi poveće popuste zbog mučne prodaje. Tu priču možete da pročitate ovde.

Međutim, DBX se ipak pokazao tolikim uspehom da od njega sada zavisi cela budućnost kompanije. Aston Martin je upravo objavio prodajne brojke i pomalo iznenađujuće, ovaj terenac je po prodajnim rezultatima, nadmašio kompletnu paletu svih ostalih modela brenda.

Sudeći prema izvorima, 2.186 osoba širom sveta se odlučilo za DBX dok je zajednička prodaja modela Vantage, DB11 i DBS iznosila „samo“ 2.064 jedinica. Napominjemo da je reč o periodu između prvog dana januara i poslednjeg dana septembra, a kada znamo da potražnja za sportistima pada u još većoj meri tokom zimskih meseci, očekivanja su da će DBX samo povećati razliku tokom poslednja tri meseca ove godine.

Ako pogledamo situaciju unutar celog Aston Martina, prodaja od 4.250 primeraka je za čak 173% veća u poređenju sa istim periodom prošle godine. U planu je takođe proširenje game s dva hibrida. Jedan od njih će se fokusirati na sniženje potrošnje goriva, i zadovoljenje sve strožije regulative po pitanju izduvnih gasova, dok će onaj drugi dodati električni motor u želji da poveća snagu i poboljša performanse.

Neki izvori kažu da britanski gigant razmatra i ono po čemu je najpoznatiji, a to je dodavanje benzinca sa dvanaest cilindara u ponudu. Međutim, šanse su velike da ćemo opet videti Mercedesov 4,0-litarski turbobenzinac sa osam cilindara, onaj koji je već dostupan u DBX-u. S obzirom na činjenicu da razvija 550 konjskih snaga i dostiže maksimalnu brzinu od 292 km/h, možemo zamisliti kakva će tek biti verzija koju Aston Martin naziva onom „visokih performansi“.


I naravno, nakon uspeha sa svojim prvim terencem, postavlja se i pitanje da li ćemo videti još koji sličan model. DBX svakako nije jeftin i za njega je potrebno izdvojiti 176.900 dolara na američkom tržištu, pa bi još nekoliko pristupačnijih terenaca sigurno privuklo veliki broj kupaca.

Međutim, na taj način bi se izgubilo na onoj ekskluzivnosti koju je Aston Martin uvek pružao i odluka uprave sigurno neće biti lagana.

AutoRepublika

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Suvomanija je zavladala i kod kupaca elitnih marki. Šta da se radi, ćeraj.

TheStig

Kad je došlo dotle da ce Ferari da uskoro lansira suv sve ti je jasno da ljudima ne moze nista biti apsolutno sveto. Napraviće kič od marke koju je osnovao čovjek koji je htio da prodaje automobile samo iz razloga da ima novca da se trka. Uskoro soccer mame sa dječicom do škole u ferrari suv-u. 😥

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
igi

Otkad su automobili sveti, u kojoj crkvi? Neće ništa faliti Ferarijevom SUV-u, naprotiv. Oni se bar neće odreći svojih kupea, ovo je samo dopuna modela, kao i u ostalim sportskim markama.

TheStig

Bojim se da nisi razumio poentu. Nisu sve automobilske marke jednake. Neke simbolizuju mnogo više od drugih koje su samo po principu „štampaj“. Faliće mu itekako jer mu nije mjesto u Ferariju. Da si pravi petrolhead ne bi tako razmisljao.

Rikošet

Bez SUV-a nema kru(v)a! Svaka im čast uzeli su motor i mjenjač Mercedesa, a nelogično bi bilo da tome nisu dodali i 4Motion, pa i veliki dio dijelova vješanja, uporavljač, pa čak i kočnice… Koliko vidim komande za svjetla su Mercedesove, ručice iza volana, većina centralnog grebena, a ispod kože i plastike vjerovatno je 90% sve Mercedesovo… Sve su to uvaljali lijepo u Aston Martin kokosovo brašno i napucali cijenu od 210.000 Eura… S druge strane donator organa Mercedes GLE Coupe 63 S 4Matic je imao imidž da dobaci do 150.000 Eura iako je iz 4.0 motora iscijedio 612 KS,… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Iznogud

da budem malo zlocest pa cu reci tako je i kod Vw, tamo je donator organa Polo pa dijelovi idue od nemila do nedraga i zavrse u porscheu.

TheStig

Zaboravio si reci da je sve u DBX iz prosle generacije Mercedesa. Znaci njihova značka faktički nema vrijednost nikakvu. Ako plaćaš za značku (Porsche, Ferrari itd) plaćaš za ekspertizu i jedinstveni osjecaj koji inzinjeri tih marki ugrade u te automobile. Ako Aston Martin uzme sve iz Mercedesa i naplati više znači platio si ekstra na nešto što nije Aston Martinovo i kas je bilo novo u Mercedesu nije vrijedilo toliko hahah. Aston Martin ne postoji više. To je samo ekspozitura za staro gvozđe. Britanske marke su davno propale.