1. Home
  2. Vesti
  3. Performantni modeli BMW-a će najmanje do 2030. posedovati motore R6 i V8
Performantni modeli BMW-a će najmanje do 2030. posedovati motore R6 i V8
0

Performantni modeli BMW-a će najmanje do 2030. posedovati motore R6 i V8

252
0
Podelite sa prijateljima:

Bivši direktor divizije koja se unutar BMW-a bavi performantnim automobilima i koja se zove kratko „M“, Markus Flaš, kao aktuelni rukovodilac zadužen za najprestižnije i najveće modele iz bavarske game, dao je intervju zemljacima iz revije Auto Motor und Sport. Tom prilikom se pokao neuobičajeno otvorenim po pitanju otkrivanja sočnih detalja o budućim proizvodima kompanije.

Od ranije je bila poznata informacija da će kupe M4 CSL biti laganiji za više od stotinak kilograma, kao i to da M3 Touring nije ni bio u izvornim planovima razvoja, ali ovom prilikom smo dočekali da čujemo još jednu poslasticu. Naravno ako ste bemvejoljub.

Kada su novinari nemačkog automobilskog magazina upitali Flaša o tome kako kompanija misli da uskladi velike motore s najsvežijom emisionom regulativom koja bi tek trebalo da stupi na snagu (2025. godine), misleći na normative Euro 7, čovek je ležerno odgovorio, oduševivši pritom ljubitelje marke. Naime, Flaš je naveo da će agregati veće zapremine ostati u upotrebi još relativno dugo: “Ne brinite, iznašli smo tehnička rešenja koja će nam omogućiti da zadržimo u upotrebi naše šestocilindraše, bar do kraja ove decenije. Imaćemo ih kako za civilna, tako i za trkačka vozila.”

Zatim je pojašnjavao kako su to inženjeri otkrili način da dalje optimizuju proces sagorevanja, navodeći da će, nezavisno od toga koliko strogi budu emisioni standardi koji dolaze, linijski šestak ostati zakonski prihvatljiv i dalje. Vesti dobijaju još lepši ton kada se doda da Flaš nije mislio samo na šestocilindarsku jedinicu, već je kazao i da će slična umotvorina inženjera naći primenu i na agregatima sa osam cilindara, kako bi i oni ostali usklađeni s novim svetom.

Auto Motor und Sport je bio dodatno radoznao, pa je Flaša pitao i da li je u planu razvoj vozila s oznakom M, a koje bi bilo pogonjeno elektrifikovanim četvorocilindrašem, ali je rukovodilac odgovrio da se BMW trenutno ne bavi takvom analizom, odnosno da četvorocilindarski motori uopšte nisu u razmatranju, iako znamo da Mercedes-AMG upravo ide tim putem s modelom sledeće generacije, široj populaciji poznatim pod indeksom C63 (a isto se odnosi i na SUV GLC 63). Podsetićemo da se Mercedes tu odrekao V8 SUS motora i to u korist dvolitarskog hibridnog pogonskog sklopa, „s mnoštvom konja i manjkom cilindara“.

Ipak, Flaš navodi da to nikako ne podrazumeva da BMW izbegava, ili se ne daj Bože, odriče elektrifikacije kada se priča o pogonskim sklopovima koji će služiti u performantnim vozilima s bedžom M. Kao što ste verovatno i čuli ili čitali, BMW trenutno radi na hibridizaciji V8 motora koji će se naći pod haubom novog koncepta s povišenom pozicijom sedenja i oznakom M. Njegova premijera je zakazana za 29. novembar.

Poseban model M će doći u obliku krosovera i verovatno je da će dobiti novorazvijeni V8 motor, potpomognut električnim motorom, zahvaljujući čemu će vozaču biti dostupna konjica koja će brojati više od 700 „grla“. Međutim, jedina trenutno dostupna zvanična informacija koja baca neko svetlo na novitet jeste ona koja govori o tome da će moćni novitet biti sklapan u američkoj fabrici BMW-a sazidanoj u Spartanburgu, i da će novajlija biti perjanica iz linije proizvoda bavarske kompanije s čarobnim slovom „M“.

AutoRepublika

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments