1. Home
  2. Sajmovi
  3. General Motors prodaje električni motor i kao zaseban artikal
General Motors prodaje električni motor i kao zaseban artikal
0

General Motors prodaje električni motor i kao zaseban artikal

189
0
Podelite sa prijateljima:

Svi mi koji posedujemo klasični automobil znamo koja noćna mora oni umeju da budu. Da, zabavni su za vožnju, ne postoji lepši miris od onog koji nastaje sagorevanja benzina od strane V8 motora, a što se tiče zvuka – to je tek posebna priča. Ali istovremeno, za svaku vožnja je neophodna posebna priprema, dok je zimski san klasika naprosto noćna mora za vlasnika. Postoji ona izreka koja govori o tome kako svaki vlasnik klasičnog četvorotočkaša slavi dva puta, i to onda kada ga kupi, ali i onda kada ga proda – i ne, ova tvrdnja se ne odnosi samo na Alfu Romeo.

Međutim, General Motors veruje da je pronašao soluciju. Kako biste voleli da vaš ljubimac zadrži onaj prelepi klasični stil, a da istovremeno pruži modernu tehnologiju?

Najveći američki proizvođač je upravo debitovao s rezultatom dugogodišnjeg rada koji je naposletku nazvan Project X, a reč je o Chevroletu iz 1957. godine kog zapravo pokreće električni motor. Project X je razvijen u saradnji sa firmom Cagnazzi Racing i popularnog automobilskog magazina Hot Rod i debitovao je na ovogodišnjem salonu tjunerskih vozila i delova SEMA. Održava se svake godine u Las Vegasu i uglavnom služi samostalnim firmama da pokažu svoje mogućnosti, ali s vremena na vreme, i zvučna imena ovde debituju sa svojim čedom.

Chevrolet nam kaže da ovaj motor razvija 340 konjskih snaga i 447 Nm obrtnog momenta. Brojke su zapravo veoma slične onima koje se pominju u tehničkim specifikacijama budućeg krosovera Cadillaca Lyriqa, pa svi smatraju da je General Motors samo preuzeo njegovu mehaniku i odlučio da je ponudi kao zaseban artikal.

Neki raniji slični projekti, kao što su E-10 i Blazer, su pružali tradicionalni automatski menjač, ali u slučaju ovog Chevroleta iz 1957. godine možemo videti moderniju tehnologiju sa samo jednom brzinom (stepenom prenosa).

U izveštaju se spominje da je baterija zapremine, kapaciteta 30 kWh i s izuzetkom nedostatka izduvnih grana, ovaj Chevrolet se zapravo i ne razlikuje od perioda kada je imao kamionski V8 motor. Zanimljiv je i podatak da se nalazi u rukama veoma popularnog magazina Hot Rod još od 1965. godine i do sada je pretrpeo veliki broj izmena za testiranje moderne tehnologije.

Nije nam poznato kada će ovaj motor biti u slobodnoj prodaji i po kojim cenama će biti ponuđen. Dok je sigurno veliki broj onih koji smatraju da mehanika mora da bude autentična, odnosno iz perioda kada je automobil napustio fabriku (uključujući i autora ove priče), ipak postoji i još veći broj mlađarije koji bi najbolje iz oba sveta. Sigurno ćemo viđati sve više ovakvih koraka, pa ne možemo da krivimo General Motors što želi da igra veliku ulogu u tome.

AutoRepublika

(189)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments