1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan Leaf od naredne iteracije prelazi u SUV segment
Nissan Leaf od naredne iteracije prelazi u SUV segment
0

Nissan Leaf od naredne iteracije prelazi u SUV segment

157
0
Podelite sa prijateljima:

Električni hečbek trebalo bi da u sledećoj generaciji bude deo klase krosovera.

Šef Nissana za Evropu, Giljom Kartije, potvrdio je da će se novi Leaf proizvoditi u fabrici u Sanderlendu i to u okviru ogromne investicije od milijardu funti koju je ranije najavila japanska marka. “Novi Leaf napustiće hečbek konfiguraciju i postati SUV”, rekao je Kartije.

Ipak, nije saopšteno kada bi naredna generacija nekada globalnog EV bestselera mogla da se nađe na tržištu. Britanski mediji veruju da će ovaj model stupiti na scenu oko 2025. godine, kao i da će koristiti CMF-EV platformu Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse.

Podsetimo, ovu arhitekturu inaugurisao je Nissanov model Ariya, a sada ga upotrebljava i Renault Megane u električnom izdanju (koji je takođe uzeo forme SUV-a). Do 2025. godine srž Nissanovog portfolija činiće pet modela, i svi će biti pripadnici SUV segmenta.

To će biti Juke, zatim Qashqai, Ariya, X-Trail i naslednik Leafa, odnosno njegova treća generacija. Leaf je od pionira u EV sferi polako, ali sigurno izgubio korak sa konkurencijom, a šta ima da ponudi druga, odnosno aktuelna iteracija ovog modela možete saznati u recenziji našeg Perice Rajkovića.

Uvodni model je i dalje nedoumica za Nissan u Evropi

U predstavljenom “kičmenom stubu” japanske game za Stari kontinent ostaje misterija vozila koje će imati ulogu uvodnika za evropske kupce. To bi morao biti neki manji model, a prema aktuelnim planovima Nissan nema nameru da nudi tradicionalni automobil.

“Sarađivaćemo sa našim partnerima na ovom polju. Vozilo koje će naslediti Micru definitivno mora biti EV”, istakao je Kartije. Kako Renault u ovom B segmentu trenutno ima vrlo popularni i sposobni Zoe, moguće je da bi neka vrsta prepakivanja ovog proizvoda odgovarala Nissanu.

S druge strane, aktuelna Micra ima pred sobom sigurno još nekoliko godina života, te bi moglo da se dogodi da kao donor za Nissanovog mališana bude postavljen budući Renault 5. Ukoliko japanski proizvođač ostane dosledan želji da se oslanja na SUV modele, onda bi potencijalni uvodnik mogao biti “klonirani” Renault 4, koji će takođe biti krosover.

AutoRepublika 

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments