1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Karlos Tavarez već sada ima uputstvo kako da popravi stvari kod Fiat Chryslera
Karlos Tavarez već sada ima uputstvo kako da popravi stvari kod Fiat Chryslera
1

Karlos Tavarez već sada ima uputstvo kako da popravi stvari kod Fiat Chryslera

286
1
Podelite sa prijateljima:

Karlos Tavarez je preporodio PSA grupu, izbrusivši gamu, ponudu motora i platforme. Pored toga, pružio je sjajne uslove radnicima kada je o otpremninama reč. Sada na red dolazi zadatak da kombinaciju najprofitabilnijeg francuskog proizvođača i „klimavog“ FCA učini zdravom i konkurentnom.

Fiat Chrysler do sada nije uspeo da ostvari održivu profitabilnost kada su u pitanju mali Fiatovi automobili u Evropi. Upravo na ovom planu je Tavarez kreirao uspešnu priču za PSA, koja je sveprisutna u dotičnom segmentu.

Portugalac će biti novi šef grupe koju će formirati PSA i FCA. Kada je preuzeo dirigentsku palicu u francuskoj kompaniji 2014., ona je imala veliki odliv sredstava i bila joj je preko potrebna finansijska injekcija u vidu kapitala obezbeđenog od strane države Francuske.

Godine 2017., kada je grupa kupila Opel od General Motorsa, nemački proizvođač je bio razapet gubicima od 20 milijardi evra u prethodnoj dekadi.

Do prve polovine 2019., nakon što su Tavarez i njegov tim radili na uprošćavanju strukture nove akvizicije, Opel je napravio profit od 700 miliona evra.

„Ključni element ovog ugovora, doslovno tačka oslonca, je Karlos Tavarez. On je govorio o imovini i privlačnim aspektima FCA najmanje četiri godine“, rekao je Maks Vorbarton iz Bernsteina. „On je dugo bio privučen potencijalima Jeepa i Rama  kada je o profitu reč. Dugo je vagao mogućnosti evropskih marki i poslovanja FCA.“

Tavarezov uspeh se delimično može zahvaliti brušenju potfolija marki PSA. Kompanija je izbacila Peugeot 208 GTi, 308 GT, kao i Opel Adam, Opel Cascadu i Karl, prebacivši sve nove modele na CMP i EMP2 platforme, koje će FCA takođe koristiti u budućim modelima.

To je u potpunoj suprotnosti sa GM-om, koji je proizvodio automobile i vanove Opel/Vauxhalla na čak devet različitih platformi.

Jedna oblast koju će Tavarez biti u mogućnosti da iskoristi kao prednost, tiče se mehaničkih platformi PSA, koje su mnogo modernije i fleksibilnije od onih koji su u vlasništvu FCA, što Francuzima pruža prednost kada je reč o hvatanju u koštac sa strožim ekološkim pravilnikom koji na snagu stupa 2021.

Do sledeće godine, prosečna flotna emisija ugljen-dioksida po vozilu mora biti spuštena na maksimalnih 95 grama po kilometru, s postojećih 120,5 grama po kilometru, što je prosek u Evropi, vrednost koja je porasla u poslednje vreme zbog odbacivanja dizela i popularnosti SUV/krosovera.

PA Consulting, firma koja je izvela vrednosti vezane za buduće emisione penale kroz korišćenje istorije registracionih obrazaca, prognozira da bi FCA mogao da se suoči s kaznama u vrednosti od 430 miliona evra.

Dodatnih 15 odsto smanjenja emisije CO2, očekuje se do 2025., što će do 2030. biti redukovano za dodatnih 37,5 odsto. Kazne od 95 evra po suvišnom emitovanom gramu ugljen-dioksida po vozilu, brzo može da se pretvori u stotine miliona.

Fokusiranje na troškove

Čak i do vremena kada je PSA kupila Opel u avgustu 2017., Tavarez je morao da ukida oko 3.000 radnih mesta na proizvodnim linijama u PSA svake godine, mahom kroz dobrovoljne odlaske, da bi ukupan trošak za plate sveo od 15 na 11 odsto od prihoda.

Tavarez je takođe primenio stroži pristup profitabilnosti distributivne i prodajne mreže, revidirajući Opelovu prodajnu organizaciju u Irskoj, Grčkoj, Češkoj i Slovačkoj, unajmljujući nove uvoznike i ukidajući neprofitabilne prodajne salone.

Da bi bez prinudnih otpuštanja redukovala prekomerno osoblje koje je radilo na sklapanju i inženjeringu, PSA je Opelovim radnicima ponudila „brzinske bonuse“, koji su pružali velikodušnije otpremnine za one koji bi otišli što pre.

Tavarez je takođe javno pooštrio konkurenciju među Peugeotovim i bivšim Opelovim fabrikama da bi smanjio troškove i unapredio kvalitet, uspešno animirajući radnike u cilju ostvarivanja svojih planova.

AutoRepublika

(286)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Nema tu magije, samo dvije platforme i 3 motora a 100 proizvoda od njih po babuška sistemu i rebrendiranju uz drugačiju granulaciju plastike. Vjerovatno je otišao i samo francuskim dobavljačima, a ostale ucijenio (ne znam ništa o tome, samo pretpostavljam). I kad je to generiralo profit, a kako neće kad su ulaganja mala, onda kupi Opela koji mu služi kao Trojanac da svabama uvali Francuza, jer Švabo neće kupovati (uglavnom) tudja auta, a tržište je najjače u Evropi. Otpustit će u naredne 4 godine oko 20% radnika ili čak više ali zaposliti možda it stručnjaka. Sad tek slijedi izazov mada… Pročitaj više »