1. Home
  2. Glas Republike
  3. Egzodus automobila iz A segmenta
Egzodus automobila iz A segmenta
13

Egzodus automobila iz A segmenta

3.52K
13
Podelite sa prijateljima:

U opštoj transformaciji automobilske industrije, čini se da će gradski mališani biti među prvima koji će nastradati.

Iako to u potpunosti nema logike, jer električni automobili, na kojima se toliko insistira sa svih strana, svoje kvalitete najbolje mogu pokazati prilikom eksploatacije u urbanim uslovima. “Isterajte” bilo koji EV na auto-put i videćete kako mu se domet topi kao sladoled na suncu.

Rukovodioci velikih automobilskih brendova navode da A segment “više nije isplativ”, zbog primene raznih sistema za prečišćavanje izduvnih gasova. To je do sada više puta ponovio šef Citroena, Vinsent Kobi. No, Citroen ima “keca u rukavu” – a to je električni četvorocikl Ami.

Dakle, Citroen C1 odlazi uskoro u istoriju, a sa njim i Peugeot 108. Za razliku od Amija, Peugeot će se opredeliti da mu uvodni model bude smešten u B segment, pogotovo zbog činjenice da ni 208-ica nije naročito (cenovno) pristupačan model.

Potpuno van svake bilo kakvih racionalnih poteza jesu najave koje stižu iz Torina. Decenijama unazad Panda je jedan od stubova uspeha Fiata u čitavoj Evropi. Ali, sada najavljuju da će se sa novom generacijom ona transformisati u električni hečbek i da će porasti u gabaritima.

To suštinski znači jedno – ništa više od jeftinog prevoznog sredstva za grad i pritom izrazito utilitarnog karaktera. Nova iteracija biće (papreno) skuplja od aktuelnog vozila. Kako će se to odraziti na prodaju Pande u Evropi, a tek Italiji? Sigurno da neće pozitivno.

Slično je i sa modelom 500, kojem godine ništa ne mogu. Vanvremenski šarm “fićka” ostaje aktuelan i u 2021. godine, te sa poslednjom restilizacijom beleži odlične prodajne rezultate u celoj Evropi. Fiat je već stvorio električni 500 koji se takođe može pohvaliti dobrom prodajom na našem kontinentu. No, električno izdanje je veće i skuplje od konvencionalnog Fiata 500, iako i dalje suštinski pripada A segmentu.

Ipak, ovde ostaje pitanje kakva će sudbina zadesiti standardnu Pandu i 500, odnosno da li će u narednim generacijama biti dostupni sa SUS motorima? Po svemu sudeći neće. Ako bih već sada morao da donesem sud o ovom postupku Fiata, ocenio bih ga kao “suicid”.

Volkswagen grupa je svojevremeno pokušala da prodaje jedan model sa tri značke. Naravno, reč je o trojkama VW up/Škoda Citigo/Seat Mii. Od pomenutih vozila, jedino se Volkswagenov automobil mogao pohvaliti solidnom prodajom, ostali su morali položiti oružje pred konkurencijom iz Italije.

Naravno, tada je Volkswagen pokušao kopirati recept koji je svojevremeno isprobao i dokazao Renault sa prvom generacijom Twinga. Mali spolja, veliki iznutra! Sva tri modela dobila su i električne varijante, ali je opet samo up uspešan… Razlog leži u velikoj platežnoj moći kupaca u Nemačkoj, koja jeste glavno tržište za sve Volkswagenove automobile.

Nijedan od ove trojke neće dobiti naslednika. Brend iz Volfzburga je već najavio da će ID gama dobiti ulazne modele kroz nekoliko godina, no oni će biti smešteni u B segmentu, dakle ništa od najmanjih gradskih vozila…

I Renault se sprema da se oprosti od A segmenta. Twingo je preživeo tri generacije, s tim da su poslednje dve potpuna negacija svih onih vrednosti koje je zastupao izvorni model, a on je ujedno bio i najuspešniji u komercijalnom smislu. Sada je Twingo dostupan u dve verzije, kao SUS automobil (sa samo jednim dostupnim motorom) i kao električni četvorotočkaš.

Ima nade…

Dobar primer recepta za uspeh jeste Dacia Spring koja je u prošlom mesecu ušla u Top 10 najpopularnijih EV modela u Evropi sa 4.166 ubeleženih registracija. Spring potrošače privlači pre svega vrlo niskom cenom, ali i upotrebnom vrednošću u urbanim okolnostima. Uz to, on ima forme SUV/krosover modela, što ga čini vozilom u trendu.

Za razliku od evropskih velikana, Azijati nemaju nameru da se oproste od A segmenta. Uostalom, pa i Dacia Spring je prepakovani Renaultov automobil sa Dalekog istoka. Hyundai i10 ostaće sa nama još nekoliko godina i to kao SUS model, a slična situacija je i sa Kijom Picanto.

Još jedan model mi je u prethodnih nekoliko meseci privukao pažnju, i takođe dolazi iz Južne Koreje. To je Hyundaijev Casper, koji je za sada, namenjen kupcima u Aziji. No, nema sumnje da će se Korejci lako predomisliti ukoliko se pokaže potražnja za takvim vozilom u našim krajevima.

Čini se da najviše vere u ovu klasu vozila ima Toyota. Japanska marka već je potvrdila da će Aygo doživeti novu generaciju, kao i da će u narednoj iteraciji poprimiti forme krosovera. Osim toga, Poznato je i da će ovaj model ostati bez elektrifikovanih pogona, jer Toyota želi da njen automobil iz A segmenta bude dostupan širokim narodnim masama.

Rukovodstvo Toyote veruje da bi trio Aygo-Yaris-Yaris Cross mogao da odvede ovaj brend do rekordne prodaje u Evropi. Sagledaju li se odlični prodajni rezultati Yarisa na našem kontinentu, sasvim je jasno da je pomenuta trojka u stanju da napravi pometnju na tržištu.

Dakle, ostaće bar nekolicina vozila za Evropljane u A segmentu u dogledno vreme. Nakon toga, primoraće nas ili da kupujemo četvorocikle poput Amija (koji lično smatram za poluproizvod), ili ćemo morati da se orijentišemo na B segment i značajno skuplja vozila…

Skoro mi jedan prijatelj reče da mu se čini da će ova elektrifikacija automobile učiniti dostupnim samo bogatima, a da ćemo se mi sirotinja voziti javnim prevozom. Ima logike, moram priznati.

Đorđe Platiša

(3524)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Ono sto je Rajković napisao, gradski mini 4.3M 🙂

TheStig

Gle tockova u Aygo Crossa. U rangu sa q5 🤣Iznogude sta si se ovo poduplao?Čas si Don čas Iznogud😁

Iznogud

podvojena licnost 😀

Porodican covek

Vozio i10, pa Up po gradu. Nema bolje za gradsku voznju, guzvu i parkiranje. Mali potrosaci, svuda staju, cela porodica, deca do 9god se lepo i jeftino vozimo. Za dalja putovanja je tu karavan C segmenta, kompromis na neki nacin, ali zavrsava posao.

BB

Neka su automobili A segmenta nezamlenjivi …
https://youtu.be/iMWHYBi7kG8

moron

Garaža mu je praktična „do moga …“

BB

Ako pročitaš komentare, vidjećeš da ju je zamijenio za još tješnju…

DUDE

Dacia Spring u Italiji kosta svega 10.000eur, zahvaljujuci drzavnoj subvenciji.
Pa ko ne bi kupio?

BB

Pa i Pandu na struju bi kupovali za 13k, a može se napraviti da uz subvencije bude toliko. I sad treba izmišljati toplu vodu…

moron

Ako novi Aygo hibrid košta i kao RAV hibrid, novi Aygo će kao corolla.

Iznogud

kako god, povecavanje dimenzija pandi i fici zapravo je samoubistvo sa predumisljajem. U uskim italiijanskim ulicama, u zemlji kojoj sunca ima 10x vise neg u faking njemackoj, znato ljepse je uci u mali bibi i pici. i ako mu dimenzije izmijenis jer nemre baterije u malog stati, onda si dobio k…ac od auta na kvadrat, tj. dildo na kvadrat, kojeg niko nece kupovati pa ce raja radje kupovati polovne pande neg nova E sranja od auta. Vise vjerujem u osnivanje neke male firme koja ce praviti hibride i sus sa plinom pa nek se placaju penali u Italiji, raja ce… Pročitaj više »

TheStig

To jeste sve tako ali mali automobili postaju veci jer je na malim automobilima marža sve manja i manje kako se euro norme povecavaju. Povecavanjem automobila imaju osnovu da ga poskupe i poprave maržu. Uostalom to je jedini razlog zašto suv vozila postoje. A potrosac kupuje najmanje moguce dostupno auto ako takvo trazi cak iako je ono 4.3 m. Jbg zalost jeste ali je tako.

igi

Ista stvar je i sa telefonima, koji su gotovo pa nestali, zamenili su ih fableti. Imaš eventualno par flagship modela koji su manji i to je to.