1. Home
  2. Glas Republike
  3. O Salonu automobila u Minhenu – mlako, vrlo mlako!
O Salonu automobila u Minhenu – mlako, vrlo mlako!

O Salonu automobila u Minhenu – mlako, vrlo mlako!

738
6
Podelite sa prijateljima:

Mnogo se očekivalo od minhenskog auto-salona, nažalost, očekivanja mahom nisu ispunjena!

Korona virus značajno otežao poslovanje automobilskoj industriji, a pogotovo salonima koji su praktično nestali na gotovo dve godine! Ovde, naravno, mislim na Evropu, jer se u drugim krajevima sveta, kao što je Kina, situacija na tom polju brzo normalizovala.

Dakle, dugo čekanje na novo izdanje nekog od velikih evropskih auto-salona. Još od otkazivanja Ženeve prethodne godine, mi u Evropi nismo imali priliku da se radujemo nekoj ovakvoj manifestaciji.

Stoga je ovogodišnji IAA u Minhenu imao posebno veliku težinu, jer je ipak to prva automobilska fešta otkako je krenulo kompletno ludilo sa korona virusom. Usput rečeno, IAA je napustio Frankfurt i za novi dom odabrao Minhen.

Iskreno rečeno, i ja sam se kao automobilski novinar uželeo noviteta, a pogotovo izveštaja sa sajmova. Kada startuju veliki auto-saloni, kako bi se sva dešavanja ispratila pravovremeno, radni dan počne oko 5h izjutra, a završi se kasno uveče.

Ta doza adrenalina u vezi sa nebrojenim premijerama koje smo znali upoznati u Ženevi ili Parizu, pomaže da se u izvesnoj meri uzbuđenje oseti i u samom članku koji se piše za predstavljeni novitet. Ovaj put, sve je to bilo na apsolutno minimalnom nivou.

Još pre početka minhenske priredbe znao sam da će fokus biti na elektrifikaciji. To je ono što se besprizorno forsira sa svih strana, a mi kao mediji i potrošači gotovo da smo primorani da progutamo ovu gorku pilulu.

Ne želim da čitalac ovo shvati kao moj negativan stav o električnim automobilima, zapravo on je potpuno suprotan. Ono što kod mene izaziva odbojnost to je oduzimanje slobode, odnosno prava na izbor kupcima, i to ne zbog nekakvog tehnološkog ili ekološkog napretka već zarad raznih političkih ciljeva. Ukoliko se EV zaista pokaže kao superiorna tehnologija u odnosu na SUS modele, onda će tržište i preferencije kupaca sami staviti tačku na termičke motore.

Dakle, nakon ovog mog malog “pljuvanja”, da se vratim na temu u vezi sa Minhenom. Sve je išlo ka tome da će električni automobili zauzeti centralnu poziciju u bavarskoj prestonici i tako je u suštini i bilo.

Pored toga što je izostao kompletan Stellantis, ali i neki drugi kao što je recimo Škoda, očekivao se vrlo snažan nastup nemačkih brendova. Tako je i bilo, izveštavanje iz Minhena otvoreno je navalom Mercedesovih premijera uz pomoć kojih je marka iz Štutgarta potpuno preotela šou domaćem BMW-u.

Od električne G klase, preko prvog električnog AMG modela, pa sve do EV pandana za E klasu – EQE. Svi pomenuti modeli nisu izazvali naročito uzbuđenje… Pogotovo navedeni EQE, koji je u poređenju sa skladnom E klasom ispao poput Kvazimoda.

Odabirom Minhena kao lokacije za premijeru električnog Meganea, Renault je pokazao da želi veći uspeh sa druge strane Rajne. Baterijski Megane uzeo je forme krosovera, i trebalo bi da predstavlja početak nove ere za francusku marku. Koliko mi je Zoe simpatičan, toliko sam prema ovom Meganu ravnodušan – još jedan u moru električnih SUV modela.

BMW bi posle ovog nastupa u Minhenu, koji bih lično ocenio kao katastrofalan, trebalo ozbiljno da razmisli o marketinškoj strategiji i upravljanju brendom. Dozvoliti da vas najveći rival na vašoj teritoriji “potopi” sa brojem pravih premijera je u tom smislu nedopustivo.

Zapravo, BMW u Minhenu sem unikatnog koncepta iVision Circular nije predstavio apsolutno ništa što već do sada nismo imali prilike da vidimo, što na drugim manifestacijama, što putem interneta. Bavarci apsolutno nisu zaslužili prelaznu ocenu!

Malo uzbuđenja na manifestaciju je doneo VW ID. Life, koncept krosovera iz B segmenta, naravno pripadnika EV klase. Uz retro šarm i kubične forme, Volkswagen najavljuje ID.2 budući električni adut za firmu iz Volfzburga.

Najinteresantnije u vezi sa ID.2 je njegova cena – početna bi trebalo da bude 20.000 evra, što uz državne subvencije “spušta” ovaj model u sferu pristupačnih vozila. Uz jedno malo opažanje, ne liči li vam ovaj VW ID. Life na nešto već viđeno – možda Fiatov koncept Centoventi?!

Audi je jedan od brendova koji bi trebalo da predvode elektrifikaciju Volkswagen grupe. U Minhenu su prikazali zaista unikatni Grandsphere koji je još jednom pokazao da električni automobil može da bude itekako elegantan. No, koliko će toga zaista preživeti za serijska vozila će se tek videti.

Nisu svi električni automobili (pre)skupi. U Minhenu smo videli finalno izdanje Microlina, EV mališana koji se ugledao na nekadašnju BMW-ovu Isettu. Zanimljivo vozilo, jer za razliku od konkurencije poput Citroena Ami može da postigne “ozbiljnu” brzinu od 90 km/h. Sa subvencijama cena dolazi u rejon klasičnog A segmenta, ali bez njih je potpuno van racionalnih granica.

Srećom, na minhenskom auto-salonu nije bilo samo električnih premijera. Dacia Jogger je privukla mnogo pažnje. Nadležni u rumunskom proizvođaču očito znaju šta rade jer su ponudili vrlo zanimljiv model pre svega sa aspekta prostranosti i praktične upotrebljivosti, a da pri tome nisu odstupili od svoje filozofije pristupačne cene.

Šta više, kapa dole i za najave iz Dacije da ne planiraju da se odreknu SUS modela dok ih ne nateraju. Sa ovakvim cenama električnih vozila (koje nikako da padnu uprkos sve jeftinijim baterijama), kao da će vlasništvo nad automobilima postati privilegija viših klasa…

Dakle, mnogo smo očekivali (ili makar ja) od Minhena, a dobili smo niz “razvodnjenih” premijera, električnih noviteta koji svi nalikuju jedni na druge i ne nude ništa novo, niti revolucionarno. Što se tiče Salona automobila u Minhenu – sve se da opisati kroz onu staru “tresla se gora, rodio se miš”. Nadam se da će Ženeva posle dve godine imati šta da (po)kaže!

Čovek kojeg nije lako impresionirati – Đorđe Platiša

(738)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Ne znam zašto, ali meni se ID.3 od serijskih elektromobila ubedljivo najviše sviđa. Lep je i 208, a i Mini Electric, ali su nesrazmerno skupi spram onog što nude… Sa minhenskog sajma, Renault 5 bez konkurencije 🙂

igi

ID.3 je i uživo lep. A R5 neće stići da proizvedu koliko će se tražiti 🙂

Joseph

ID.3 ima jako malo fizičkih dugmadi to me najviše odbija.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Joseph
moron

A, da li je lakše nabrojati brendove koji nisu na Sajmu, ili one koji jesu ?

Milan

Sa najvecim uzbudjenjem sam uvek cekao sajam u Zenevi

Dezon

Meni se svidja zadnje izdanje nisab leafa znam koja ku je cena.