1. Home
  2. Vesti
  3. Dva V8 motora ZMZ-a postaju deo istorije
Dva V8 motora ZMZ-a postaju deo istorije
0

Dva V8 motora ZMZ-a postaju deo istorije

299
0
Podelite sa prijateljima:

Još pre par meseci, tačnije u septembru su se pojavile glasine i nagađanja da će Zavolsky Motor Zavod, koji je deo grupacije Sollers, obustaviti proizvodnju V8 motora, što je sada dobilo i zvaničnu potvrdu iz kompanije. U istorijske udžbenike se, pre isteka kalendarske godine sele dve jedinice. To su ZMZ-523 (benzinska) i ZMZ-524, kao ona koja sagoreva dve vrste goriva.

Istorija ovih agregata nas vraća na kraj pedesetih godina prošlog veka kada se njegov daleki predak ZMZ-13 našao pod haubom putničkog modela Čajka. Neki od ključnih delova ovog motora, uključujući i blok motora, su bili izrađeni od aluminijuma, što je bilo revolucionarno rešenje za ono vreme.

Nakon ponovljenih procesa modernihzacije, generacija motora ZMZ iz serije 500 je bila instalirana na kamionima iz GAZ-a, konkretno na modelima GAZ-53 i GAZ-66. U kasnijem periodu je ovaj termički motor evoluirao sve do aktuelne generacije, a korišćen je i na modelima GAZ 3307/3308. Nakon što je napustio kamionsku industriju, ostao je glavni deo jednog od besmrtnih klasika autobuske industrije, modela PAZ-3205, kao i njegovih rođaka.

Tehničke specifikacije aktuelne generacije iz serije 500, porodice ZMZ su sledeće: radna zapremina 4,67 litara, prečnik cilindara 92 milimetara, The characteristics of the current 500th ZMZ family are as follows: volume – 4.67 liters, cylinder diameter – 92 mm, hod klipa 88 mm. Blok motora je i dalje izliven od lake legure aluminijuma.

U benzinskom izdanju je moć jedinice oličena kroz 134 konjske snage, dok je verzija koja sagoreva dve vrste goriva na nivou od 128 „konja“. Za ubrzigavanje goriva je bio zadužen stari dobri karburator, a bila je dostupna opcija i elektronski kontrolisanog ubrzigavanja.

Naravno, potez ruske firme je debelo zakasneo a motor je već davnih dana bio zreo za penzionisanje. Tačnije, mnogo je prošlo od trenutka od kog je V motor izgubio svoje glavne izvorne prednosti, kompaktnost i lakoću održavanja, a pritom je i u odnosu na rivale inferioran u smislu efikasnosti i ekoloških performansi.

Ovo pogotovo važi ako znamo kakve su današnje cene goriva, a one su takve da potrošnju od tridesetak litara benzina na sto kilometara čine neprihvatljivom, čak i kada se motor nalazi pod haubom državnog automobila. Iz ove priče proizilaze i ekološki maniri odlazećeg motora. Ako se u prošlosti ponešto i moglo uraditi kako bi benzopropanski agregat ZMZ-524 nekako dostigao kriterijume iz aktuelnih emisionih standarda, onda je sasvim jasno da su pomaci nemogući kada je karburator pod haubom.

Vest nije usrećila nikoga iz menadžmenta logističkih preduzeća. Ruski prevoznici jednostavno nemaju novca nizašta bolje. U programu se dugo nalazila i dizel verzija PAZ-a, i to sa širokim izborom pogonskih jedinica: YaMZ, MTZ, Cummins, Huadong.

Ali, te varijante nisu bile toliko popularne zbog više cena. Dok je cena benzinskog motora ZMZ-a bila na nivou od oko 3.050 evra, dotle je dizel s oznakom D-245 bio skoro dvostruko skuplji. Kako bilo, to što V8 jedinice izlaze iz proizvodnje, nikako ne znači i da će brzo iščeznuti s drumova najveće na svetu, pre svega imajući u vidu pomenutu lošu finansijsku situaciju.

Da priču završimo svetlijom nijansom. Naime, četvorocilindarski motori namenjeni putničkom programu iz fabrike ZMZ ostaju u proizvodnji, a one koriste blok motora od livenog gvožđa. Koriste ih vozila iz palete UAZ-a, a s tom praksom će se nastaviti i nadalje, bez dogledno predvidive obustave proizvodnje.

AutoRepublika

(299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments