1. Home
  2. Vesti
  3. Ford ima problem da privuče flotne kupce sa električnim modelima
Ford ima problem da privuče flotne kupce sa električnim modelima
0

Ford ima problem da privuče flotne kupce sa električnim modelima

124
0
Podelite sa prijateljima:

Dolaskom Džima Farlija na mesto prvog čoveka Forda, električni modeli izrađeni od strane ovog američkog proizvođača su odjednom počeli da niču. Već smo videli vozila s oznakama: Mustang Mach E, F-150 Lightning i Transit EV, a kako je Ford najveći proizvođač komercijalnih vozila na svetu, tako im je jako bitno ono što velike korporacije misle o takvom potezu.

Pretežno, pričamo o flornoj prodaji gde velike firme naručuju ogroman broj primeraka na godišnjem nivou, a oko 30% Fordove ukupne prodaje čine baš takve mušterije. Ali, ako se po jutru dan poznaje, firma će imati dosta veliki problem da uveri verne kupce da investiraju u vozila na struju.


Sudeći po izjavama jednog od čelnika Teda Kanisa, firme sa kojima Ford sarađuje već duži niz godina, oni još uvek nisu spremni da se odreknu proverenih benzinaca i dizela, već se države teorije „videćemo šta novi dan donosi“.

S druge strane, Ford smatra da će 70% vozila hitne pomoći, autobusa i kombija biti na električni pogon do 2030. godine, što bi rezultiralo u oko 300 hiljada narudžbina. Kanis dodaje da će i treći pikap kamioneta biti na struju do kraja ove decenije, a reč je o brojci od 800 hiljada vozila.

Dok je američki proizvođač vozila jedini koji već sada ima predstavnike u obe kategorije, konkurencija ne spava mirno i u narednih nekoliko godina ćemo videti rivale iz Chevroleta, Rama, Tesle, Riviana i mnogih drugih. Na pitanje šta tačno brine mušterije, Kanis kaže da je „nepoznanica uvek bila ono što generiše najveći strah u ljudima“, a niko ne želi da bude prvi koji će testirati nešto potpuno novo.


S druge strane, američki proizvođač je za električni pikap kamionet F-150 Lightning do sada primio preko 150 hiljada narudžbi, ali je reč uglavnom o privatnim kupcima. Ford se nadao da će među njima biti i velike korporacije koje će svake godine osvežiti ponudu sa pet ili deset hiljada novih primeraka, međutim do sada, zahteva za ponude ovog tipa jednostavno nema.

S pozitivne strane, interesovanje privatnih mušterija je svakako dobra vest, pošto kompanija narednih godina planira da doda i takvu konfiguraciju na modelima Bronco i Explorer, kao i veliki broj manjih krosovera u zajedničkoj saradnji sa Volkswagenom.

Svaka promena u životu je naravno teška, pa ubediti veliki broj kupaca da su EV pravo rešenje, svakako jeste veliki izazov. Ne sumnjamo da će Ford biti uspešan u tom pokušaju jer ne postaje se najvećih proizvođač komercijalnih vozila na svetu bez razloga.

AutoRepublika

(124)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments