1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Prodaje se Dodge Challenger za koji sigurno ne znate
AR pijaca klasika: Prodaje se Dodge Challenger za koji sigurno ne znate

AR pijaca klasika: Prodaje se Dodge Challenger za koji sigurno ne znate

183
0
Podelite sa prijateljima:

Kada se spomene Dodge Challenger, svi verovatno pomislimo na legendarni model koji se proizvodio tokom ranih sedamdesetih godina prošlog veka i važio za jedan od najbržih i najvrednijih četvorotočkaša koji je stizao iz Detroita. Čuveni kupe je takođe u proizvodnji od 2008. godine do današnjeg dana, i uživa u velikoj popularnosti, ali verujemo da većina nas ne zna i za generaciju koja se nalazila u izložbeno-prodajnim salonima u periodu od 1978. do 1983. godine.

Možda zato što to zapravo i nije bio pravi Challenger, a kada se s vremena na vreme pojavi u oglasima, uvek privuče pažnju svojom pojavom.


Originalni Challenger je nestao sa tržišta posle 1974. godine kada je postalo jasno da je vreme „mišićavih“ automobila prošlo. Međutim, i u takvoj situaciji se rodila ideja da bi manji model s pristupačnijim motorima mogao da bude idealno rešenje tokom kriznih vremena.

To se posebno odnosi na Ford Mustang i njegovu drugu generaciju 1974. godine, pa se korporacija Chrysler, čiji je Dodge bio član, dala na posao. Međutim, kako su finansije (poslovično) bile „kratke“, Dodge nije mogao da samostalno razvije sopstveni model, već je preuzeo tuđi i na njega zalepio novu značku.

U ovom slučaju izbor je pao na model Mitsubishi Galant Lambda, pošto je kompanija bila delimični vlasnik japanskog brenda i preimenovala ga u Challenger. Tokom pet godina proizvodnje je pronašao preko 158 hiljada kupaca, što ga zapravo stavlja u sam rang sa originalom, ali je publika uglavnom imala kritike na račun mehanike.

Primera radi, standardni 1,6-litarski benzinac je razvijao samo 77 konjskih snaga, a opcioni 2,6-litarski je dostavljao nekih tridesetak „konja“ više. Pohvale su išle na račun mase od samo 1.100 kilograma, disk kočnica i generalno solidnog ponašanja u krivinama, ali teško da je neko bio uzbuđen kada se zna da je čak i sa najmoćijim motorom ubrzavao od nule do 100 km/h za više od deset sekundi.

Pronaći Challengera iz ove generacije je uglavnom nemoguća misija pošto gotovo i da nema vrednost kao klasik, a istovremeno, u spomenutom periodu ni Mitsubishijev kvalitet nije bio nešto posebno pozitivan. Zato je oglas koji je osvanuo na sajtu Hemmings jedinstven, pošto aukcijska kuća „Cool Classic Rides LLC“ iz grada Redmond (američka savezna država Oregon) poseduje primerak iz 1978. godine.

U oglasu se napominje da je reč o najpoželjnijoj konfiguraciji, sa 2,6-litarskim motorom i petostepenim manuelnim menjačem, kao i da je automobil prošao sve mehaničke testove. Na satu stoji relativno visoka brojka od 98.880 milja (158.208 kilometara).

Dok za svoj period ovaj Challenger možda i ne izgleda loše zahvaljujući aluminijumskim felama, narandžastoj boji i posebnim grafikama, svakako pokazuje godine, a karoseriju „krasi“ dosta oštećenja i pitanje je šta se zapravo skriva ispod farbe.

Tražena cena od 7.500 dolara je svakako veća nego što bi bila da se na njemu nalazi neko drugo ime, i ostaje nam da vidimo da li će je neko platiti.

Zoran Tomasović

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments