1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Dade 41 hiljadu dolara za ovaj Volkswagen Rabbit GTI
AR pijaca klasika: Dade 41 hiljadu dolara za ovaj Volkswagen Rabbit GTI

AR pijaca klasika: Dade 41 hiljadu dolara za ovaj Volkswagen Rabbit GTI

520
1
Podelite sa prijateljima:

Eh, ta oznaka GTI, ta tri slova zbog kojih zastane dah svakog ljubitelja Volkswagena kada ih čuje. Već više od četiri decenije, GTI predstavlja sinonim za pristupačne sportske automobile, i iako Volkswagen nije osnovao ovu kategoriju, nema sumnje da je popularizovao. Najpožljeniji GTI je svakako onaj prve generacije, i svi smo navikli da vidimo nemačke primerke kako dostižu solidne sume novca u svetu kolekcionara.

Ali, ovaj put predmet rasprave je jedan drugi hot heč za koji verujemo da mnogi nisu ni čuli. Reč je o modelu Rabbit GTI, koji je američki rođak čuvenog „švapskog“ heča. Jedan baš takav primerak je nedavno prodat za sumu od 41 hiljadu dolara na sajtu „Bring a Trailer“.


Golf je debitovao u Evropi 1974. godine kao zamena za „Bubu“, i napisao sam celu sagu u mnogo nastavaka o istoriji ove legende. Na američko tlo je stigao godinu dana kasnije u odnosu na premijeru. Ne samo što je imao novo ime Rabbit („Zec“), već je takođe doneo i određene izmene.

Primera radi, razmaženi američki kupci su se žalili da je previše tvrd za njihove potrebe pa je Volkswagen morao da uradi veće izmene po pitanju ogibljenja i sedišta. Drugi će pak tvrditi da je takvo „amerikanizovanje“ igralo veliku krivicu u tome da Rabbit nikada ne postane popularan kao „Buba“.

Hot heč izdanje GTI (Gran Turismo Iniezione) je stiglo u izložbeno-prodajne salone na Starom kontinentu 1976. godine, dok su Jenkiji na svoj modeli čekali dodatnih sedam godina. Razlog je ležao u naftnoj krizi iz kasnih sedamdesetih godina zbog koje je Volkswagen odlučio da pruži prednost ekonomičnijem dizelu. Ali, do tada nemački as je prošao kroz nekoliko bitnih izmena.

Za početak, proizvodnja američkog modela je pomerena u saveznu državu Pensilveniju zbog čega je Rabbit „amerikanizovan“ u još većoj meri. Kao što se može zaključiti na osnovu proloženih fotografija, samo je stilski podsećao na nemačkog rođaka, pošto je dobio kockaste farove, širu zadnju svetlosnu grupu i na kraju produžene branike da se zadovolje bezbednosni zakoni u ovoj državi.

S izmenama se nastavilo i u zoni ispod haube, gde se krio 1,8-litarski benzinac sa 90 konjskih snaga. Primetićete sigurno da je to značajno manje nego što je slučaj bio u Evropi, a i ovde možemo da krivimo nove zakone o izduvnim gasovima. Tokom dve godine proizvodnje, fabriku u Pensilvaniji će napustiti oko 30 hiljada Rabbita GTI-ja.

I pored toga što je bio razočarenje u poređenju sa Golfom GTI, američka verzija je ipak imala dosta pozitivnih karakteristika. Magazin Road & Track je imao prilike da testira jedan od ranih primeraka i zabeležio ubrzanje od nule do 100 km/h za 9,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 166 km/h. Brojke nisu bile nešto posebne, ali za cenu od 8.440 dolara (oko 23.244 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti) teško da je postojao neki bolji (čitajte: brži) izbor.

Primerak iz ove priče je iz 1984. godine, kada je snaga povećana na 100 „grla“ i nalazi se u gradu Pasadina unutar američke savezne države Kalifornije. Do sada je prešao nešto više od sto hiljada kilometara i tako nešto je zaista teško zaključiti na osnovu priloženih fotografija jer vozilo deluje izvanredno očuvano.

„Zec“ je zaista u besprekornom stanju i sve do nedavne prodaje, tokom poslednjih 37 godina je imao samo jednog vlasnika. Odlikuje ga bogata oprema za ono vreme, kao što su 14-inčne felne, šiber, klima i još mnogo toga, a jedini detalj koji nije fabrički su trkačke trake u profilu heča.

Enterijer je takođe u praktično novom stanju, a po pitanju mehanike se navodi da je redovno održavan i da nema nikakvih problema. Spomenućemo i da je menjač petostepeni manuelni, dok je set kvaličila zamenjen 1987. godine kada je na satu stajala brojka od 64 hiljade kilometara.

Posle sedam dana i 28 ponuda, najviša je iznosila 41 hiljadu američkih dolara. Ovaj primerak je još jedan dokaz da se tržište klasičnih četvorotočkaša menja i da čak i oni primerci na koje nismo obraćali mnogo pažnje kada su bili novi sada vrede brdo novca.

Kao što smo spomenuli, Golf nikada nije uspeo da opravda očekivanja „preko bare“ i danas se uopšte ne prodaje u standardnom izdanju, ali njegovi klasični modeli su definitivno u centru pažnje.

Zoran Tomasović

(520)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dobar kec unakažen američkim glupostima, veliki branici, preduga zadnje lampe i prednji farovi sa Džete. Srećom, unutrašnjost je odlična. Nekad je VW bio
auto.