1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Audi R8 stiže 2023. godine?!
Novi Audi R8 stiže 2023. godine?!
0

Novi Audi R8 stiže 2023. godine?!

525
0
Podelite sa prijateljima:

Konačno stižu neke novosti u vezi sa sudbinom nemačkog superautomobila.

Dugo se nije govorilo o tome šta će se desiti sa Audijem R8. Bilo je tračeva da će ovaj model ostati veran SUS motorima, zatim da će prigrliti plug-in hibridnu tehnologiju, te da bi mogao biti dostupan isključivo kao električni automobil…

Audijevi rukovodioci su do sada više puta ponavljali mantru “R8 je ikona našeg brenda”, ali nije bilo nikakvih konkretnih informacija o tome šta nameravaju da učine sa tim modelom jer je aktuelna generacija na zalasku tržišne karijere.

No, nove glasine stižu iz Nemačke. Auto Bild javlja da bi novi R8 mogao da se nađe na tržištu već 2023. godine, i pored toga ističu da se najverovatnije neće odreći termičkih agregata.

Ali, prema njihovim informacijama, moraće da se oprosti od V10 motora, i preuzeće potentni turbo V8 koji se inače koristi i u Lamborghinijevom Urusu. Kolege iz Nemačke navode i da je sigurno da će Audi primeniti neki oblik elektrifikacije, mada je i dalje nepoznato kakav.

Električni Audi R8

Teško je prognozirati za šta bi se ova premijum marka mogla opredeliti, ali s obzirom na ozbiljan akcenat na elektrifikaciju, začudilo bi nas da R8 ne bude plug-in hibrid, ili možda potpuno električni model…

Ukoliko se svrsta u EV segment, to neće biti prvi put za R8 koji je već imao električno izdanje. Nemački proizvođač je i ranije eksperimentisao sa EV tehnologijom u ovom segmentu. Ne tako davno, 2015. godine su na Salonu automobila u Ženevi predstavili Audi R8 e-tron, odnosno električno izdanje svog superautomobila. Ova verzija raspolagala je sa dva elektromotora i ukupno 462 ks i 920 Nm, no od baznog SUS modela bio je teži za gotovo 300 kg.

Električni R8 na kraju se ispostavio kao potpuni promašaj. Audi je prodao manje od 100 jedinica, Kao najveće mane tog automobila istakle su se ogromna cena (milion evra), i autonomija koja je u teoriji bila zadovoljavajuća (456 km), ali je u realnosti domet bio daleko manji.

Audi je nakon takve katastrofalne prodaje odlučio da ostavi planove o električnom R8 sa strane, sve u skladu sa narodnom poslovicom. „Koga zmija ujede taj se i guštera plaši“.

AutoRepublika

(525)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments