1. Home
  2. Vesti
  3. Sukob u Ukrajini mogao bi nametnuti nova ograničenja maksimalne brzine
Sukob u Ukrajini mogao bi nametnuti nova ograničenja maksimalne brzine
2

Sukob u Ukrajini mogao bi nametnuti nova ograničenja maksimalne brzine

496
2
Podelite sa prijateljima:

U razvijenijim zemljama EU sve se češće priča na temu novih limita povodom maksimalne dozvoljene brzine. 

Mada su automobili sve napredniji po pitanju aktivnih sistema bezbednosti, regulativa se kreće u suprotnom smeru, vođena pre svega raznim ekološkim ciljevima. Tako već neko vreme ekološki dušebrižnici insistiraju da bi smanjivanje maksimalne dozvoljene brzine na auto-putevima posebno doprinelo manjoj emisiji štetnih gasova.

Pogotovo su ovi „zeleni“ povici sve glasini u Nemačkoj, gde postoje deonice autobanova koje nemaju ograničenje po pitanju brzine. No, rat koji je izbio na istoku Starog kontinenta doveo je do novih problema. Dok Evropljani razmišljaju o tome kako bi eventualno mogli da nadoknade rusku naftu i gas, stižu predlozi za mere štednje nafte.

Pre nekoliko dana imali ste priliku da na stranicama našeg portala pročitate mere koje je iznela Svetska agencija za energiju. Jedna od tački plana koji je predstavljen jeste umanjivanje maksimalne brzine za najmanje 10 km/h na auto-putevima. To znači da bi uskoro limit mogao pasti sa 130 na 120 km/h, mada bi u nekim zemljama (poput Španije) onda maksimalno ograničenje iznosilo 110 km/h.

Pa, koliko bi se vremena izgubilo u putu ukoliko se primene nova ograničenja? U odnosu na vreme koje je potrebno da se prevali 100 km pri brzini od 130 km/h, ukoliko bi ograničenje bilo 120 km/h na svakih 100 pređenih km „izgubila“ bi se 4 minuta. Ako je limit još niži i iznosi 110 km/h, onda bi na svakih stotinu kilometara „nestalo“ 6 minuta.

Dakle, nisu u pitanju drastične vremenske razlike, a potrošnja goriva bi mogla biti poprilično niža. Naravno, sve je to samo deo mera koje su predložene i ni na koji način nisu pravno obavezujuće.

AutoRepublika 

(496)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Ma stave 90kmh,i uspeh zagarantovan. Potrošnja 4 do 5 L…

Jes da će se vozači smoriti….

Renault Terminator

Zapadna gospoda će uskoro moći da kupuju ruski gas i naftu isključivo sa Ruskom rubljom,ni jedna druga „kvarljiva“ zapadna valuta ne dolazi u obzir.Car Putin Veliki Oslobodilac vraća polako zapadne krvopije na fabrička podešavanja…a tek smo počeli.🇷🇺❤💪Z