1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Zanimljivost dana: Neverovatna reklama za Chevrolet Corvair iz 1960. godine
Zanimljivost dana: Neverovatna reklama za Chevrolet Corvair iz 1960. godine

Zanimljivost dana: Neverovatna reklama za Chevrolet Corvair iz 1960. godine

854
1
Podelite sa prijateljima:

Da li vam se ikada desilo da vidite neku stariju reklamu i začudite se kakav je nekada život bio, i kako stvari koje su danas nezamislive, su u neka „stara dobra vremena“ bile sastavni deo svakodnevnog života? To se posebno odnosi na period pedesetih godina prošlog veka u Americi, kada su televizori stigli u domove pa su zahvaljujući njemu mnoge kompanije pronalazile bolji način za marketing.

Pričamo o reklamama koje pokazuju kako su šefovi u firmama beli muškarci, sekretarice uvek lepšeg pola, a crnci označeni kao slabo obrazovani, oni koji samo svojim leđima, mogu da obavljaju poslove, odnosno zarađuju za hleb samo fizičkim radom. Kao što smo rekli, takve reklame, tačnije njihovi tvorci bi u današnjim vremenima bili „razapeti na krst“ kao diskriminatori i rasisti. Kako bilo, ove marketinške poruke nisu zaobišle ni automobilsku industriju. Jednu od njih ćemo na kratko analizirati u ovoj priči, a ona se odnosi na prostor iza zadnjih sedišta gde se neko setio da bi to mogla bila dobra lokacija za bebu, tokom transporta automobilom.

Chevrolet Corvair je u svoje vreme bio izuzetno napredan automobil i pokazao je da američke firme nisu zatvorene za inovacije. Spomenućemo da je koristio bokser motor sa šest cilindara, koji je pride bio postavljen pozadi, i to retko ko zna, ali se kao takav pojavio tri godine pre Porschea. Pride se mogao pohvaliti i prvim serijskim turbo agregatom na svetu. Njega smo detaljno analizirali u posebnom izdanju koje možete da pročitate ovde.


U svakom slučaju, priložena (naslovna) fotografija iz nepoznatog magazina pokazuje bebu kako leži, umotana u ćebencetu, iza zadnjih sedišta, a čisto sumnjamo da je Chevrolet namerio da taj prostor bude iskorišćen kako je prikazano na slici.

Pošto se Corvairov agregat nalazio pozadi, taj prostor je namenjen za sitne stvari kao što su putnička torba ili možda po koja kesa sa namirnicama, kao suvenir iz kupovine u supermarketu (istu „opciju“ je imao i naš Fića).

Nema potrebe da ulazimo u detalje zašto je takav potez opasan, kako zbog pozicije i vreline iz motora ili dodatne toplote od stakla pa sve do izduvnih gasova. Potrebno je spomenuti da Corvair i generalno važi za izuzetno nesiguran automobil, a posebno je to bio u krivinama. Iz tog razloga su zabeleženi veliki, masovni opozivi ovog modela, a i ovome smo takođe pisali ranije.

U današnja vremena, Chevrolet i ko god se setio da napravi takvu reklamu bi sigurno dobio dosta kritika, ali za period pedesetih godina prošlog veka, dok stvari još uvek nije postale (pre)ozbiljne, sve je viđeno kao jedna velika šala …

Zoran Tomasović

(854)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

Pricao mi je otac jedne bivse djevojke da je 50-ih godina proslog vijeka dok je bio dijete igrali se tako i jedan djecak pao sa drveta i ne mice se. Skupile se komsije dosli roditelji, majka place a otac kaze:“Sta jauces nije konj“. Konj je u to vrijeme bio pravo bogatstvo i obezbjedjivao je zivot za cijelu viseclanu porodicu, u ta sretna vremena dok su porodice bile nesto najsvetije i u glavnom brojne.