1. Home
  2. Vesti
  3. Razvoj Minija se račva u dva pravca
Razvoj Minija se račva u dva pravca
0

Razvoj Minija se račva u dva pravca

196
0
Podelite sa prijateljima:

Glavni dizajner marke Mini, Oliver Hejlmer je o budućem pravcu razvoja ostrvskog brenda razgovarao s novinarima najstarijeg lista iz automobilske industrije na svetu. Ti predstavnici sedme sile rade za Autocar. Poznavaoci procesa razvoja automobila znaju da je dizajn nove generacije vozila neke marke, u ovom slučaju Minija, godinama unapred u odnosu na najavljenu premijeru, već praktično odobren, a on podrazumeva značajan iskorak u filozofiji „najmanjeg“ člana familije brendova pod kontrolom BMW grupe.

Odmah ćemo reći da je poznati retro stil ostao aktuelan samo kod kanonskog modela, odnosno heča s troje vrata.

Taj konkretni model Minija će ugledati svetlost dana 2023. godine i biće rezultat rada na modernizaciji aktuelne generacije arhitekture UKL, a koja je debitovala 2013. godine. Proporcije vozila će se blago promeniti pa će tako, na primer prednji prepust biti skromniji, dok će se pod haubom i dalje nalaziti benzinski motori. Karoserijska konfiguracija hečbeka će nastaviti da silazi s proizvodnih traka pogona izgrađenih uz sedište brenda, a koje se nalazi u engleskom Oksfordu.

Ali, zato će se, kao što rekosmo dizajn ostalih modela radikalno izmeniti. Hajlmer kaže da će evolicija biti dvosmerna, a kao inspiracija za dalji put marke je poslužio, prošle godine promovisani koncept Mini Vision Urbanaut (naslovna i prva slika unutar članka). Gamu će činiti četiri do pet modela, od kojih će prvi uslediti u istoj godini kada budemo prvi put videli i taj „kanonski priznati“ Mini. Novitet o kom sada pričamo će biti osmišljen u vidu električnog hečbeka.

Ako znamo da je trenutno aktuelni, i zaista predivni baterijski Mini Cooper SE, koji smo vozili par dana ali i bili „lenji“ da napišemo test, onda treba reći da će novajlija biti nezavisan i kompaktniji model izrađen na zasebnoj arhitekturi namenjenoj sklapanju elektromobila. Takva vozila će biti montirana u Kini, to jest u zajedničkom poduhvatu s Great Wallom.

Sledeći koji će proći kroz neumitni proces smene generacija jeste krosover Mini Countryman, ali za razliku od baterijskog mališana, test ovog džina među sićušnim Minijima, možete da čitate na AutoRepublici. Novi Countryman će biti još džinovskiji u narednoj iteraciji, a pored toga će još više ličiti na brata iz BMW-a, odnosno na krosover X1. U ponudi će se naći benzinske i električne verzije, a za proizvodnju će biti zaduženi trudbenici fabrike u istočno-nemačkom gradu Lajpcigu.

Gama engleskog brenda Mini će uključivati i kompaktniji model s povišenim odstojanjem od tla i sa značkom „Made in China“, a videćemo i električni mali kombi zvan Mini Traveler. Upravo taj četvorotočkaš će delimično zameniti karavansko izvođenje indeksirano kao Clubman. Serijska verzija koncepta Urbanaut je pod dodatnim razmatranjem, ali nemamo indikacija u kom će smeru ići odluka uprave grupacije BMW.

Dodatno, Oliver Hejlmer je otkrio da će dolazeći Mini krasiti prostiji i više minimalistički dizajn. Kako piše Autocar, kompanija će odbaciti hrom i nepotrebni dekor, kako na karoseriji – tako i u kabini, mada je ovo prilično nebulozna tvrdnja, jer je davno automobilska industrija izašla iz fazona upotrebe plemenitih materijala, već se primenjuju jeftine imitacije istih, koje se potom „po inerciji“ oslovljavaju „hromom, aluminijumom“ i slično.

Ono što je zasigurno tačno jeste to da će Miniji nove generacije koristiti više materijala podobnih za reciklažu i da će ih biti više sintetičkih po prirodi. Ovaj pristup je već testiran kod konceptnog vozila Strip, čije smo tri fotografije doneli par centimetara iznad. Taj prototip je nastao kao derivat regularnog serijskog heča i kao takav je prikazan prethodnog leta.

AutoRepublika

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments