1. Home
  2. Vesti
  3. Honda CR-V u 2024. godini dobija modifikaciju iz segmenta FCEV
Honda CR-V u 2024. godini dobija modifikaciju iz segmenta FCEV
3

Honda CR-V u 2024. godini dobija modifikaciju iz segmenta FCEV

221
3
Podelite sa prijateljima:

Japanski krosover koji pripada veoma popularnoj klasi vozila, i koji nosi ime Honda CR-V, počev od 2024. godine dobija alternativni pogonski sklop s vodoničnim gorivnim ćelijama. Novi vodonični SUV će biti sklapan na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Model s povišenim odstojanjem od tla, a koji je glavna zvezda ovog izveštaja, predstavljen je ovog leta. Sada dobijamo informacije i o tome da će biti ponuđen i kao ekološki podobno vozilo, u kojoj varijanti će se od konvencionalnog razlikovati smo po nekim, uglavnom stilskim i kozmetičkim detaljima spoljašnosti i unutrašnjosti, naravno ako izuzmemo radikalno drugačiju mehaniku.

Kao što je poznato, ovo nije prvi model japanske Honde iz segmenta modela s vodoničnim gorivnim ćelijama, pošto je do 2020. godine u prodaji bio i vodonični sedan po imenu Clarity, a koji se takođe prodavao na američkom tržištu i bio sklapan u fabrici azijskog konstruktora izgrađenoj u saveznoj državi Ohajo. Naime, u gradu Merisvilu funkcioniše profitni centar nazvan Performance Manufacturing Center (PMC) i to je precizno navedeno mesto montaže budućeg noviteta.

Međutim, veoma je malo dostupnih pojedinosti o najavljenom novitetu Honde. Najveća je doza verovatnoće da će vodonični SUV biti pokretan pogonskim sklopom koji nastane kao plod saradnje s američkim divom General Motorsom. Honda je uspostavila saradnju s ovim koncernom u oblasti razvoja, takozvanih zelenih tehnologija još 2013. godine, dok su u proleće čelnici obe grupacije potpisali sporazum prema kome će u saradnji konstruisati platformu za pristupačne električne automobile.

Ono što jeste znano je to da će vodonični CR-V omogućavati vlasnicima dopunu baterije priključkom na spoljni izvor električne energije, na sličan način na koji to čine baterijski ili hibridni automobili. Podsetićemo i da su vozila iz klase FCEV takođe oslonjena na baterijske ćelije, ali su ta pakovanja značajno manja nego kod četvorotočkaša iz segmenta BEV. Stoga je i količina, u bateriji uskladištene struje osetno manja, što ipak ne menja činjenicu da će novi krosover o kom pišemo biti praktičniji za upotrebu, odnosno da će nuditi izvestan stepen upotrebljivosti, čak i bez stanice za dopunu vodonika u blizini.

Da kažemo da vodonični CR-V neće biti bez rivala na tržištu Severne Amerike, gde se već prodaju azijski modeli Toyota Mirai i Hyundai Nexo. Inače, ovaj vodonični SUV se odlično uklapa u Hondinu zelenu agendu prema kojoj bi do 2040. godine, ovaj brend trebalo da se ratosilja motora SUS, da bi do 2050. godine u potpunosti postao ugljenično neutralan proizvođač vozila.

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kako je sada videh na netu, u tekstu pominjani vodonični Hyundai Nexo ima sličnu cenu kao vodonična Honda Clarity.
Ali, da su vodonična vozila skuplja, jesu, jer, kako videh, vodonični Clarity je skuplji za preko 20 hiljada USD od PHEV verzije tog vozila.
Tako da to može da bude reper i za budući vodonočni CRV, koji bi mogao biti skuplji i 25 hiljada od klasičnog hibrida.
Na kraju krajeva, videćemo 😊

BB

Zgodan ovaj CRV… Ništa se ne sikiraj nećeš ti sa konja na magarca, već sa CRVa na konja…

moron

😊😊😊