1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Jedini Tucker Torpedo kabriolet
AR pijaca klasika: Jedini Tucker Torpedo kabriolet

AR pijaca klasika: Jedini Tucker Torpedo kabriolet

313
0
Podelite sa prijateljima:

Tucker 48, ili onako kako je poznatiji, to jest pod nadimkom Torpedo, jeste jedan od najzanimljivijih automobila klasične američke automobilske industrije. Kada je debitovao 1948. godine, razvijen od strane čoveka pod imenom Preston Taker, Torpedo je doneo toliko dugu listu inovacija da je svaki drugi četvorotočkaš iz Detroita izgledao veoma prosto i zastarelo parkiran pored njega.

Spomenimo neke pojedinosti, posebno po pitanju bezbednosti. Tucker je imao treći far po sredini automobila koji bi se pomerao zajedno sa volanom, što je vozaču svakako davalo bolje mogućnosti iz oblasti vidljivosti.

Takođe se mogao pohvaliti i pogonom na zadnje točkove i motorom postavljenim pozadi, čime se dobijala odlična trakcija u svim vremenskim uslovima. Krov je posedovao standardan „roll-bar“ dok su se svi delovi u prednjem delu automobila nalazili daleko od vozača, tako da u slučaju sudara ne naprave veće povrede putnicima.

Prednje staklo je bilo urađeno u jednom delu i napravljeno tako da pri udarcu ispadne iz automobila, čime bi vozač i putnici prošli bez većih povreda od polomljenog stakla. Vrata su se prostirala do dublje u krov, sve zarad lakšeg otvaranja u slučaju sudara, a motor je držalo samo šest šrafova čime je Preston tvrdio da je potrebno samo trideset minuta da bi se zamenio.

Kako bi dokazao da je bezbednost na visokom nivou, jedan inženjer se nalazio u automobilu koji se prevrnuo četiri puta pri brzini od 153 km/h. Ne samo što je vozač izašao iz automobila nepovređen već je automobil uspeo da upali i da ostane u voznom stanju.

Međutim, firma je bankrotirala pod čudnim okolnostima iste godine kada je Torpedo i debitovao. Preston je bio tužen od strane države uz tvrdnju da je dobio velike sume novca od banaka na osnovu prevare, dok je on tvrdio da je cela priča „teorije zavere“ od strane General Motorsa, Forda i Chryslera, sve da bi uveli u stečaj njegovu firmu, i kako bi se sačuvali od značajno modernijeg rivala. Fabriku je napustio samo 51 primerak, od čega su neki kompletirani nakon što je kompanija zvanično prestala da postoji, a do današnjeg dana je preživelo 47 njih.


Reklo bi se na prvi pogled prosta situacija, ali nije baš tako. Naime, svi Tuckerovi automobili su prodati samo kao limuzine s četvoro vrata i čvrstim krovom, ali s vremena na vreme u oglasima bi se pojavio i kabriolet koji možete da vidite na priloženim fotografijama.

Zvanični Tuckerov klub ga ne smatra pravim modelom kompanije najviše iz razloga što nije bio kompletiran sve do 2010. godine. Da, dobro ste pročitali. Automobil je originalno počeo karijeru kao limuzina pre nego što je Preston kontaktirao samostalnu firmu Lenki Engineering i zatražio prototip kabrioleta.

Ovi su uspeli da odseku deo krova pre nego što je Tucker bankrotirao, a kabriolet parkiran u hangar Lenkija, gde je i bio u potpunosti zaboravljen. Pronađen je tek pre nekih petnaestak godina od strane jednog od radnika koji ga je kupio i restaurirao koristeći uglavnom originalne delove.

Na satu trenutno stoji brojka od samo 16 kilometara, a kao i svaki drugi Torpedo, i ovaj pokreće bokser motor sa šest cilindara zapremine 334 kubnih inča (5,5 litara). Originalno je preuzet iz helikoptera i razvijao je 166 konjskih snaga.

Kao što smo spomenuli, klub vlasnika Torpeda smatra da ovaj kabriolet nije pravi Tucker, pošto nije kompletiran dok je firma postojala, a vlasnik se trudio da promeni istorijske knjige i dokaže da postoje 52 primerka.

Kabriolet bi se s vremena na vreme pojavio u oglasima, kao što rekosmo i nuđen je za sumu od četiri miliona dolara, a trenutno je oglašen na sajtu eBay, gde je tražena cena „samo“ 2.495.000 „zelembaća“.

Nadamo se da će ovaj put pronaći kupca jer ako ništa drugo, priča o njemu je svakako zanimljiva.

Zoran Tomasović

(313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments