1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Corvette stiže u Evropu s manje snage ali i drastično višom cenom
Corvette stiže u Evropu s manje snage ali i drastično višom cenom

Corvette stiže u Evropu s manje snage ali i drastično višom cenom

1.01K
1
Podelite sa prijateljima:

Osma generacija američkog sportiste s imenom Chevrolet Corvette Stingray je predstavljena pre dve godine, a ovom prilikom izveštavamo o tome kako je dospela do evropskih kupaca. Pre samo par dana su prvi naši „sugrađani po kontinentu“ dobili svoje primerke američke zveri, i to u paketu opreme osmišljenom u čast početka ponude na Starom kontinentu. Takvo izdanje je nazvano Launch Edition.

Istovremeno je otvorena i knjiga porudžbina za „običnu“ verziju Corvette, pa su tom prilikom i objavljene tehničke specifikacije ponuđenog vozila.

Uzgred budi rečeno, ovaj model je praktično jedini Chevrolet koji se nudi Evropljanima, a za prodaju će biti zaduženi zaposleni u distributivnoj mreži marke Cadillac. Treba reći da je tek u osmom naraštaju čuvenog američkog sportiste prezentovana modifikacija s volanom montiranom na desnoj strani, pa će tako stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva moći da ga koriste, „kako Bog zapoveda“. To praktično znači da su ga i ranije mogli kupiti, ali je obruč upravljača bio smešten s leve strane.

Da kažemo i da su se prodajni rezultati modela Corvette na evropskom tržištu tokom prethodnih godina kretali u rasponu od 600 do 800 jedinica godišnje, ali će zasigurno sada Britanci rasplamsati tražnju za atraktivnim četvorotočkašem.

Na evropskom tržištu će se Corvette nuditi u obe i inače dostupne varijante, što znači u formi roudstera sa izmestivim krovom, kao i u obliku kabrioleta. Bazični paketi uključuju liste 2LT i Z51, koji se kao takvi nude i u Sjedinjenim Američkim Državama. Paket 2LT uključuje sve ono što je nužno da bi komfor bio na nivou, pa su tako tu grejana i ventilisana sedišta, uređaj za navigaciju, prikaz bitnih informacija na vetrobranskom staklu, muzički uređaj marke Bose i sadržajni multimedijalni sistem.

S druge strane, paket imenovan „prozaično“ kao Z51 (autor se zove „na Z“ i ima 51 godinu, smajli) je osmišljen s ciljem da naglasi sportski duh vozila. Stoga nudi adaptivne amortizere, unapređen kočni sistem koji potpisuje Brembo, elektronski kontrolisano zaključavanje diferencijala, sistem za odvod izduvnih gasova koji naglašava sportsku notu, a tu su i opcioni aerodinamički dodaci karoserije kao i pneumatici Michelin Pilot Sport 4S.

Američki motor radne zapremine 6,2 litra ni u Evropi neće moći da računa na turbo ispomoć, ali je prilagođen nastupu na našem kontinentu tkao što je upodobljen spram ekološkog normativa Euro-6d, i opremljen je filterom za prečišćavanja izduvnih čestica. Nažalost, to mu je „ukralo par konja“, pa snaga ovde iznosi 482 ks, uz i dalje velikih 613 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Ipak, Amerikancima model Corvette (uz paket opreme Z51) donosi 502 konjske snage i 637 Nm maksimalnog obrtnog momenna. Pa opet, uprkos tom blagom gubitku snage, Corvette i zahvaljujući osmostepenom preselektivnom i robotizovanom menjaču, hvata stotku za samo 3,5 sekundi, dok je maksimalna brzina atraktivnog Amerikanca na koti od 296 km/h.

Ono što nam je malo teže da razumemo, bolje reći da opravdamo, tiče se drakonske razlike u ceni istog vozila na matičnom i evropskom tržištu. U Nemačkoj nov primerak modela Chevrolet Corvette startuje s cenom od 86.900 evra, što je možda i nekih skoro 60% skuplje nego u Americi, dok se za roudster traži najmanje 93.400 evra. Verzije iz serije Launch Edition su još skuplje, pa koštaju od 99 hiljada evra.

Izgleda da je bivši američki predsednik Tramp zaista bio u pravu kada je čelnicima Evropske unije prigovarao zbog nepravde po kojoj su nihovi automobili znatno žustrije ocarinjeni pri uvozu u Evropu, nego što je to slučaj u obrnutom smeru, pa o tome, između ostalog, govori i informacija da bazičan Chevrolet Corvette u Americi košta svega 62.200 američkih dolara (samo 53.826 evra) dok modifiakcija kupea opremljenog paketima 2LT i Z51 startuje s cenama od 75.840 američkih dolara.

Koliko nas proizvođači deru s cenama, govori i to da je čak i sa ovako radikalno uvećanom cenom, američki sportista znatno jeftiniji od rivalskog modela Porsche 911, koji čak i u uvodnoj verziji košta astronomskih 108 hiljada evra. Kako bilo, pribavljanje modela Corvette bi novom vlasniku u Evropi, a tek u Srbiji i sličnim okolnim državicama, garantovalo jedinstveni nastup na ulicama pretrpanim izvikanim nemačkim velikoserijskim premijum markama.

AutoRepublika

(1011)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
matori

Evropski kupci su uvek bili ovce za šišanje.