1. Home
  2. Vesti
  3. Bazični Renault Clio u Francuskoj za samo dve godine poskupeo 4.000 evra!
Bazični Renault Clio u Francuskoj za samo dve godine poskupeo 4.000 evra!
14

Bazični Renault Clio u Francuskoj za samo dve godine poskupeo 4.000 evra!

1.54K
14
Podelite sa prijateljima:

Gotovo neverovatne vesti stižu sa Renaultovog matičnog tržišta.

Uvodni Clio nosi oznaku Life i koristi skromni 1,0 litarski SCe motor koji dostavlja 65 ks. Ovako opremljen hečbek je na startu karijere – u junu 2019. godine koštao 14.100 evra. No, otada Renault je postepeno ali konstantno “naduvavao” cenu.

Na jesen 2020. godine cena je otišla na gore za 800 evra, da bi se početkom tekuće godine popela na 15.300 evra. Zatim je 1. juna bazični Clio opet poskupeo pa je za njega u Francuskoj bilo potrebno izdvojiti 15.900 evra, no poslednji šok stigao je 5. oktobra.

Tada je Renault u Franačkoj stavio cenu za najjeftiniji Clio od čak 18.100 evra!!! Ovde nije kraj šokovima, jer Clio Life ima toliko “tanak” spisak opreme, da se na njemu ne nalaze čak ni radio niti klima uređaj…

Kolege iz Francuske navode da Renault pravda svoje postupke kroz poskupljivanje sirovina (što zaista i jeste slučaj), te da su sada veći troškovi proizvodnje samog vozila. Sjajan izgovor, s tim da rast cena sirovina nije bio toliki, pa će pre biti da je ovde po sredi nešto sasvim drugo.

Novi šef Renaulta, Luka de Meo, po svom dolasku na čelo te marke najavio da žele da prodaju manje gradskih vozila, a više automobila u C i D segmentu, te da će se nišaniti veći profit po svakom isporučenoj jedinici. Ovako postupanje sa napumpavanjem cena bazičnog Clija očito je u skladu sa tim najavama.

Kod bazične verzije Clija nema mnogo profita, jer nema ni mnogo opreme. Stoga Renault ovakvim agresivnim podizanjem cena preusmerava kupce na druge trimove. Sasvim sigurno je da će vrlo uskoro i ukinuti paket Life kod Clija, jer su to uveliko učinili kod svih drugih modela sem kod Twinga i električnog aduta Zoe.

Uprkos svemu tome, i dalje je potpuno neverovatno da jedan velikoserijski proizvođač na domaćem tržištu podigne cenu za automobil iz B segmenta za čak 4.000 evra kroz dve godine, a da pritom ne dođe do nekakvog obogaćivanja paketa opreme. Zaista potpuno unikatna pojava…

AutoRepublika 

(1544)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

pa kupci ce da reagiraju tj nece da kupe.

moron

Pa, ako je verovati onome što se piše na domaćem forumu Dačije , novom Sandero Stepway nije kao Cliu trebalo preko godinu dana tržišnog života da bi prvi put poskupeo. On je to odradio za svega par meseci od pojavljivanja …

sinovac

Stepway je još pre nekoliko meseci poskupeo, čini mi se 300 EUR, a od 01.10. još jedno poskupljenje od 200 EUR!

bocca

Dačija to radi već godinama. U mesecu kada “poklanjaju” zimske gume obavezno ide poskupljenje. Kada dođe proleće i nema više guma cena ostaje ista. I još jednom pred leto, onako bez razloga. Samo što ove godine zimske gume za Dastera “koštaju” 500 eura!!!

bocca

I da, od 1.10. imaju i nepovoljniji kredit sa većom i NKS i EKS!

Citizen

Da li ste vi iz redakcije pogledali sajt Renaulta i proverili svoje navode? Prvo, paket opreme se više ne zove Life već Zen u u sebi ima i manuelnu klimu, multimediju, tempomat i mnoštvo druge dodatne opreme koju life nije imao.

moron

Ako pogledate srpski sajt Renaulta, paket Life i dalje postoji ( i nema klima uredjaj ), a ako ćemo pokloniti veru onome što je napisano kao oprema, pa i top paketa, mogli bismo da zaključimo da on nema ni vazdušne zavese, nema tempomat … Tako piše !
Pogledajte i sam, na primeru poredjenja Life (SCi 65 ) i Intens paketa ( HEV 140), onako kako to sajt uvoznika ispisuje:
https://www.renault.rs/putnicka-vozila/clio/uporedite-verzije.html
A, ako su podaci sajta uvoznika netačni, to je tek onda posebna bruka, jer je to i dovodjenje u zabludu kupaca.

Iznogud

Čemu ovako birani rijecnik?! Zar nije moglo se napisati: nečuveno i krajnje bezobrazno, reno poskupio namjerno Clio za čitavih 4000€ u zadnje dvije godine. ? Ali narod je stoka pa ga idalje kupuju. K tome, zanima me sta radi konkurencija?! Gle čuda, i oni digli cijene. Znaci, tipa dizela kupimo za 18tak kao i baznog clija! To je ono sto mi prvo pada na pamet.
Najgore od sveg, ako me sjećanje ne vara, cilju prodaja ide solidno, zar ne? Proizvod krava muzara.

Renault Terminator

Pamet rekla laku noć…idemo dalje za iste pare🙃

BB

Kako za iste pare? Pa vidiš da je skuplji 4000 evritja…

Renault Terminator

Novaca imam isto…a dalje (živjeti) se mora🙂

DUDE

Stvar je u tome da niko to gotovo i ne primecuje – vecina automobila kupuje se na kredit i lizing, gde svi gledaju samo iznos mesecne rate.

Dezon

@Peki

Jel moze test novog clia u „Initiale pari“