1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda saopštila još detalja o novoj Fabiji
Škoda saopštila još detalja o novoj Fabiji
6

Škoda saopštila još detalja o novoj Fabiji

1.14K
6
Podelite sa prijateljima:

Četiri od pet ponuđenih motora kod nove generacije češkog hečbeka u stanju je da prevali više od 900 km sa jednim napunjenim rezervoarom.

Škoda tvrdi da nije neophodna elektrifikacija, i razne vrste ispomoći elektromotora kako bi se pružila ekonomična potrošnja goriva. Sa opcionalnim rezervoarom od 50 litara benzina (standardni ima zapreminu 40 l), četiri od pet agregata iz palete motora (verovatno bez 1,5 TSI), mogu da pređu više od 900 km.

Brend iz Mlade Boleslav najavljuje da će nova Fabia imati u ponudi i motor koji će koristiti CNG, odnosno metan. Ova pogonska jedinica trebalo bi da bude ujedno i šampion potrošnje u gami subkompaktnog hečbeka.

Škoda navodi da je 1,0 TSI sa 110 ks trenutno motor sa kojim Fabija beleži najmanju prosečnu potrošnju. Prema podacima Čeha, hečbek sa tim agregatom troši 4,9 litara benzina po WLTP protokolu u kombinovanom ciklusu vožnje na 100 km. I to kada je u sprezi sa ručnim šestostepenim menjačem, sa DSG transmisijom potrošnja raste na 5,4 l.

S druge strane i 1,0 MPI u obe varijante (60 i 80 ks), kao i slabiji 1,0 TSI sa 95 “grla” troše isto u centilitar – ravno 5 litara benzina na pređenih stotinu kilometara. Ono što bi trebalo napomenuti jeste da 1,0 TSI koristi Milerov ciklus, dok je 1,0 MPI “na” Atkinsonu.

Češki proizvođač je potvrdio da će Fabia na startu biti dostupna u tri trima: Active, Ambition i Style. Pored toga, tu je i specijalna varijanta First Edition, dok će se posle u prodaji pojaviti i Monte Carlo verzija.

Noviteti u ponudi

Škoda neće plasirati Fabiju RS, to je sasvim sigurno, ali će ponuditi neke alternative naspram standardnog modela. Tu se pre svega misli na tzv. “sportsku šasiju”, kako tvrde predstavnici ove marke.

Naime, radi se o tome da će ta verzija modela imati izmenjeno vešanje, značajno tvrđe trimovano, zarad većeg užitka u dinamičnoj vožnji. Sa takvom postavkom Fabia će biti za 15 mm niža u odnosu na osnovni model.

Škoda je sa Scout varijantama svojih vozila postigla veliki komercijalni uspeh. Otud nema iznenađenja što na neki način pokušava da ovakvu ponudu “ušunja” i kod nove Fabije.

Zvanično, reč je o posebnom izdanju sa drugačijim oprugama i uopšteno izmenjenim ogibljenjem naspram standardnog hečbeka. Osim toga, klirens će biti veći za 1,5 cm, a ovakva Fabia imaće i dodatnu zaštitu karoserije od plastičnih oplata.

Škoda zvanično naziva ovaj novi trim Rough Road Package. Jasno je da je namenjen onima koji žele i nešto od odlika krosovera iz subkompaktnog segmenta.

Proizvođač iz Mlade Boleslav navodi da je Fabia izuzetno bitan model za tu kompaniju, pogotovo na evropskom tlu. Tokom prethodne tri generacije više od 4,5 miliona primeraka je sišlo sa proizvodnih traka. Osim hečbeka, potvrđeno je i da će nova generacija Fabije imati i karavansko izdanje, što je postalo prava retkost u B segmentu.

AutoRepublika 

(1140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ih… kad sam ja imao katalog u rukama gdjenje pisalo da Renault 5 dizel troši 3.9l na 100km…

S mile

Bili smo momci, studenti, bez para, izadje nov Pežo 206, a mi gledamo karakteristike, dizelaš van grada, potrošnja 3.6 L…mi padamo u trans….

moron

To je bio NEDC protokol merenja potrošnje, a ne WLTP.
Kod NEDC oko 40% vremena trajanja testa vozilo ide konstantnom brzinom, a kod drugog (WLTP) manje od 4%.
NEDC deklaracija u praksi baš malo ko i u retkim prilikama može da ostvari, a WLTP može svako i dosta često.

moron

Ko bi rekao da Fabija TSI 110 sa DSG7 ima oko 10% veću potrošnju nego sa 6MT

moron

Inače, aktuelna fabija ima rezervoar od 45 litara, a ova nova standaradno 40

Onaj što ga zgazilo vreme

E kad čujem ovo kenja**nje o „ciklusima“, te Atkins te Miler, odma znam da se prodaje magla