1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Vizuelna anticipacija BMW-a X8
Vizuelna anticipacija BMW-a X8
2

Vizuelna anticipacija BMW-a X8

1.73K
2
Podelite sa prijateljima:

Nemačka kompanija BMW je u poslu, a jedna od tema koja okupira sivu eminenciju bavarskog društva se tiče razvoja krosovera koji će u nomenklaturi zauzeti kotu X8. Već i sami indeks naglašava da se radi o SUV-u koji će igrati ulogu perjanice u paleti proizvoda s povišenim odstojanjem od tla, pa je stoga razumljivo posebno interesovanje automobilske javnosti za ovaj novitet.

Kako su krenuli putni testovi, a jesu, objektivi špijunskih fotografskih aparata su krenulu da „navatavaju“ maskiranog novajliju, dajući time šansu i talentovanim majstorima s tastaturom i kompjuterskom animacijom da predstave svoju viziju stila modela u završnoj fazi razvoja.

Dugo se već šuška o glomaznom krosoveru X8, a mnogi su tokom tog perioda spekulisali da se radio o kupeolikoj verziji modela X7, što bi nekako i bilo u skladu s uspostavljenom tradicijom bavarske marke. Međutim, prve špijunske slike koje su se pojavile pre oko godinu dana su razotkrile da to baš i neće biti u potpunosti propraćeno i s ovim novajlijom.

Iako se karoserija testnih primeraka i dalje nalazi pod debelim naslagama maskirnih folija, može se reći da X8 u stvari nema apsolutno ništa s modelom X7, barem u stilskom smislu. Pritom treba reći da će kroz restilizaciju, krosover X7 dobiti radikalno različit stil. Elem, novi X8 će krasiti originalna karoserija neobičnog oblika, ona koju nećemo moći nazvati kupeolikom, barem ne u klasičnom smislu.

Očito je da je automobil ogroman, iako se još uvek ne može proceniti da li će biti veći ili nešto manji od X7. Širok je takođe, ali je jasno i niži od pomenute X7-ice. Novajlija će dobiti još veću masku hladnjaka od one koja se nalazi na drugim velikim krosoverima brenda, a još jedan neobičan momenat se tiče instalacije dvodelnih farova, od kojih će gornja grupacija biti zadužena za dnevna svetla, dok bi se glavna rasveta smestila u donje kućište.

Nekoliko je reljefnih momenata na bokovima vozila dok jedna linija ide celom dužino i prostire se iznad ručica za otvaranje vrata, dok druga seže oko lukova točkova, na koji način pravi kopču sa stilom kupea. Same ručice za otvaranje vrata su potpuno uobičajene na testnim mulama, dok mnogi noviteti Bavaraca imaju „novi-stari“ tip ručca koje su u ravni karoserije. Animatori ovde pokazuju ubeđenje da će spoljni retrovizori biti „ukradeni“ s X7-ice.

Stražnjica noviteta bi u automobilskom svetu mogla poneti titulu pandana zadnjice Kim Kardašijan. Ogromno, masivno tkivo… Vodoravne signalne grupe su značajno izdužene u odnosu na većinu članova game BMW-a i kao takve izgledaju malo čudno. Ipak, ovde treba biti oprezan jer su prava stop svetla ispod kamuflaže, pa se ovo može nazvati umetničkim viđenjem. Prostor predviđen za montažu registarskih tablica je na zadnjem braniku, kao i kod ostalih kupe krosovera iz Minhena. Pričamo o modelima X2, X4 i X6. Jedna od potpuno originalnih novina se tiče para dvostrukih završetaka izduvnih cevi, a koje su smeštene po vertikali.

Praktično nema nikakvih pouzdanih informacija o mehanici koja će se naći u X8. Može se pretpostaviti visok stepen srodnosti s modelom X7, a očekivana je i moćna modifikacija s nalepnicom X8 M. U toj varijanti, hibrid bi bio razumno opredeljenje Nemaca. Koristio bi turbobenzinski V8 zapremine 4,4 litre, dopingovan 200 „konja“ snažnim elektromotorom. Tako bi grdosija razvijala oko 750 konjskih snaga i bila bi najsnažniji serijski četvorotočkaš s amblemom BMW-a.

Premijeri noviteta ćemo posvedočiti naredne godine. Kada tačnije, pojma nemamo…

AutoRepublika

(1731)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mikele

Ovako ružan auto moje oči odavno nisu videle.

Laki

Jezivo.