1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Kolesa u pokušaju da preduhitre premijeru limuzine Škode Superb
Kolesa u pokušaju da preduhitre premijeru limuzine Škode Superb
4

Kolesa u pokušaju da preduhitre premijeru limuzine Škode Superb

12.53K
4
Podelite sa prijateljima:

Globalna mreža je pre par dana obogaćena prvim crtežima buduće perjanice češke marke pod kontrolom nemačkog konglomerata. Čitajući korporativni dizajnerski jezik Škode i imajući u vidu i pomenute crteže, virteulni umetnici s ruskog sajta Točkovi (prevod – p.a) pokušali su da nam upriliče premijeru pre premijere.

Ali hajde da krenemo od početka. Aktuelna generacija Superba je predstavljena tokom februara 2015. godine, a za tu namenu je organizovana posebna svečanost u Pragu. Zatim smo pretprošle godine posvedočili jednoj restilizaciji sedana, tačnije liftbeka iz Češke, kojom prilikom su, to izvođenje, ali isto tako i karavanski derivat, pretrpeli manje značajne modifikacije, barem kada pričamo o stilu. Pričajući o zatezanju bora, prvo se mora reći da su izmenjene svetlosne grupacije na obe strane Superba.

Ipak, sada je svakako došao red da se zagrejemo za premijeru sasvim novog pokolenja Superba. Prvo što se da pretpostaviti jeste to da će veliki liftbek dobiti veliku, skoro potpuno uspravno postavljenu rešetku hladnjaka. Najveći automobil u gami zaslužuje i najgabaritniju masku hladnjaka, zar ne? Pride će rešetka po obliku biti i višeugaona. Nasuprot rešetki, farovi će biti tananiji i njihovo „punjenje“ će biti utemeljeno na LED tehnologiji uz originalan svetlosni potpis u vidu dnevne rasvete.

Staklene površine s bokova vozila će biti blago izmenjene, što je posledica tečnijeg uzdizanja donje linije prozora. Aktuelni Superb krasi poprilično pravilan geometrijski dizajn, dok će novi model poprimiti više plastičan stil karoserije, što se da videti i po reljefu na limariji koja je sastavni deo vrata. Linija krova će biti više padajuća, zbog čega će i biti jasnije da je u pitanju liftbek, a ne da nas zbunjuje kao na početku kada prevedosmo Superb u klasu limuzina.

Zadnje signalne grupe su takođe tanje u odnosu na one kod modela na zalasku karijere, a isto tako su i izdužene. U dizajnerskom smislu će se preklopiti s Octavijom, koju smo inače testirali pre malo više od godinu dana. Kakav utisak je ostavila, govori i to što smo testu dali ime: „Obesmišljavanje Audija“. Gornji deo poklopca prtljažnika će takođe biti lako povezati s manjom Octavijom, i kao takav će imati kontra pad. Mesto za registarsku tablicu je ostavljeno na uspravnom delu poklopca prtljažnog prostora.

Aktuelni naraštaj liftbeka iz Češke Republike je utemeljen na arhitekturi MQB koju koristi Volkswagen, pa se Superb i na taj način deklariše kao najbliži rođak Passata iz generacije B8. Na sličnu platformu će i naslednik, ali nemamo detaljnije informacije za sada. Može se pretpostaviti da će Superb profitirati iz novih hibridnih sklopova koje razvija patronska grupacija Volkswagen. Ranije smo pisali da će novi Passat koristiti isključivo automatsku transmisiju, što će reći da i Superb u bliskoj budućnosti ostaje bez ručnog menjača.

Premijera popularnog liftbeka zvanog Škoda Superb bi trebalo da se dogodi naredne godine. Nadamo se samo da će ga Nemci poštedeti trocilindarskih, jednolitarskih turbobenzinskih motora, ali nismo sigurni da zaista i hoće. Jeftini su, a i za sedirane vozače sasvim dovoljno potentni, pa verujemo da će ih pragmatični i gladni novca Nemci, ipak uglaviti i pod haubu „pet metara duge limuzine“.

AutoRepublika

(12534)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

Sve što su uradili je to da su uzeli 3d model aktuelnog Superba i napravili redizajn, znaci ovjes, proporcije sve je isto. Za potpuno novu generaciju ovo je smijesno. Razumijem ja nije im se dalo crtati novi model a opet treba imati i smisla za dizajn. Jedina ozbiljna promjena su zadnje svjetlosne grupe koje ne izgledaju loše ali ni naročito originalno. Skoda će sa novom generacijom sigurno uraditi daleko više.

Iznogud

Zar ti misliš da VW radi nešto drugo?!? Halooo

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
BB

Oni čekaju Kolesa da im daju inspiraciju 🙂 🙂

Zsphere

Samo sam htjeo reci da momci nisu napravili novi dizajn za novi model odnosno objasnio sam sta su uradili. Tako radis kada nesto radis besplatno, neda ti se uložiti mnogo vremena i truda. Ovo izgleda prilično dobro u odnosu na one baljezgarije kako su predviđali novi BMW X7.