1. Home
  2. Vesti
  3. Koncept Lamborghini Countach LP500 ponovo živi
Koncept Lamborghini Countach LP500 ponovo živi
0

Koncept Lamborghini Countach LP500 ponovo živi

243
0
Podelite sa prijateljima:

Ove godine se navršilo pet decenija od kada je Lamborghini predstavio model Countach LP500 u konceptnom izdanju na Salonu automobila u Ženevi. Remek delo čuvene italijanske stilske kuće Carrozzeria Bertone se i dalje smatra jednim od najlepših četverotočkaša ikada viđenih i po mnogim detaljima je postavio standarde koje proizvođači superautomobila prate do današnjeg dana.

Iako je na istom mestu debitovao i model Miura P400 SV, Countach je bio taj koji je pokupio svu slavu i tri godine kasnije je ušao u serijsku proizvodnju. Nažalost, onaj koncept iz Ženeve je uništen tokom testiranja bezbednosnih mera u Velikoj Britaniji, a iako je naravno zauvek izgubljen, priča ipak ima pomalo srećan kraj.


Naime, čelnici italijanske firme kažu da ih je pre četiri godine kontaktirao veoma bitan kolekcionar Lamborghinijevih automobila i zatražio da mu ponovo naprave prototip iz Ženeve, baš po onim specifikacijama koje smo videli sada već davne 1971. godine.

Kolekcionar je na ovu ideju došao 2017. godine nakon što je video završen posao sa spomenutim modelom Miura P400 SV iz 1971. godine koji je Lamborghini „svojeručno“ restaurirao koristeći klasičnu dokumentaciju i fotografije.

Tako nešto naravno ne bi bilo moguće sa Countachom pošto on više ne postoji, pa je odlučeno da se ponovo izradi do najsitnijeg detalja, kao što je nekada i izgledao. Italijani su se obratili svojoj diviziji za klasične modele nazvanoj Polo Storico i oni će provesti naredne četiri godine proučavajući dokumentaciju, razgovarajući sa ljudima koji su tada radili za Lamborghini i bili u Ženevi, a kontaktirani su i dobavljači, iako neki delovi više nisu u ponudi.

Primera radi, proizvođač pneumatika Pirelli je takođe zašao u svoju arhivu i ponovo izradio proizvod iz tog doba zvani Cinturato CN12, dok je firma PPG isprela da krerira žutu nijansu koja je nekad nosila ime „Giallo Fly“.


Za proizvodnju školjke Lamborghinijeva divizija Centro Stile je utrošila preko dve hiljade radnih sati, a i ovde je veliku pomoć dobila od saradnika. Naime, iako Bertone više ne posluje, većina dokumentacije firme kroz istoriju je sačuvano, pa nije bilo previše teško napraviti moderno izdanje.

Inženjeri i stilisti su proveli preko 25 hiljada sati kako bi kompletirali ovaj automobil koristeći originalne, resturirane pa i ručno izrađene nove delove.


Jedna od većih izmena se krije ispod haube. Originalni koncept je pružao 5,0-litarski atmosferski benzinac sa dvanaest cilindara koji je tada bio potpuno nov i planiran za serijsku proizvodnju, ali kako se pokazao nepouzdanim, serijski model je koristio 4,0-litarski benzinac sa istim brojem cilindara iz Miure.

Daleko od toga da je imao neke mane pošto je razvijao 370 konjskih snaga i dostizao maksimalnu brzinu od 288 km/h, pa se novi vlasnik odlučio baš za njega.


Nije nam poznato koliko je ovaj poduhvat koštao, ali brojka koja ilustruje rashode nikako ne može da bude niska. Automobil se trenutno nalazi na skupu klasičnih konceptnih vozila Concorso d’Eleganza Villa d’Este, a gde će mu biti stalni dom pokazaće vreme.


Na prve četiri fotografije možete da vidite modernu kreaciju, zatim sledi nekoliko slika originala, a na kraju, ispod ove rečenice, i onaj kobni dan kada je uništen tokom testiranja.

AutoRepublika

(243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments