1. Home
  2. Vesti
  3. Sledeća Dacia Duster će biti dostupna i u baterijskom izdanju
Sledeća Dacia Duster će biti dostupna i u baterijskom izdanju
3

Sledeća Dacia Duster će biti dostupna i u baterijskom izdanju

399
3
Podelite sa prijateljima:

Kada bude promovisana sledeća iteracija rumunskog krosovera s oznakom Dacia Duster, veoma je verovatno da će biti predstavljena i električna verzija istog. Naravno, ovo važi pod pretpostavkom da proizvođač zaključi da bi predmetna modifikacija imala prođu među kupcima. Naime, životni ciklus Dustera je predug da bi bio neosetljiv na novu regulativu u vezi štetnih emisija, a pride rumunski krosover se radi na platformi koja dozvoljava primenu električnog motora, i to bez previše tehničkih komplikacija.

Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, restilizovani Duster nije baš legao na srca ljubitelja marke, pa svi koje zanima paleta rumunske marke i ovaj segment vozila, već pričaju o tome kako bi treći naraštaj SUV-a mogao da izgleda. Novajlija se na tržištu očekuje 2023. godine i već se zna da će ponuditi hibridni pogonski sklop. Međutim, nema sumnje da Dacia može i mnogo „zelenije“, imajući u vidu sličnosti između konvencionalne (CMF-B) i električne (CMF-B EV) arhitekture.

Da podsetimo da platforma CMF-B EV predstavlja novu verziju arhitekture namenjenu električnim četvorotočkašima, a koju je Renault razvio na temelju konvencionalnog pandana nazvanog CMF-B. Ne treba mešati pomenutu platformu s onom koja je temelj novom električnom Meganeu, a koja se poznaje kroz skraćenicu CMF-EV. Prvi model koji će koristiti novu platformu CMF-B EV će biti serijska verzija konceptnog Renaulta 5, a koji je premijerno prikazan u septembru, na Salonu automobila u Minhenu. Sledstveno, gama modela koja će biti izrađivana na pomenutoj platformi će kroz vreme biti proširenae, pa se očekuje električni krosover, veoma moguće inspirisan modelom Renault 4.

Kako vreme prolazi i kako se nižu događaju kroz protok vremena, i cene baterijskih modela padaju iz više razloga. Sve veće serije vozila omogućavaju niže troškove proizvodnje, a u istom smeru na cenu koštanja vozila deluju i kretanja na tržištu baterijskih ćelija, a koje kontinualno padaju. Tako se već priča da će novi Renault 5 biti jeftiniji od 20 hiljada evra. Pride, Dacia Duster bi mogla da profitira i od toga što više modela leži na istoj arhitekturi, pa san ljubitelja o bešumnom Dusteru i nije više tako dalek.

Dodatno, znajući da se emisiona regulativa pooštrava i „napreduje“ brže nego kancer u metastazi, ne bi bila slučajnost i da se životni ciklus budućeg Dustera naglo prekrati, zbog nužne smrti SUS motora. Stoga Dacia mora imati pripremljenu baterijsku alternativu, i svi su izgledi da će tako i biti. Čak i ako to ne bude slučaj u trenutku lansiranja nove generacije rumunskog kvazi terenca, baterijski četvorotočkaš će se naći u katalogu, najdalje prilikom restilizacije.

Zvaničnici marke Dacia su obećali da će Duster i dalje nuditi pogonsku formulu 4 × 4, iako platforma CMF-B i nema drugu alternativu s integralnim pogonom. Zauzvrat. arhitektura CMF-B EV ni ne dozvoljava montažu drugog elektromotora na zadnjoj osovini, pa ostaje da vidimo kakvom će tehničkom rešenju pribeći inženjeri Dacie kako bi očuvali ovu važnu osobinu budućeg Dustera.

Po svemu sudeći, Duster novog naraštaja neće imati dizel alternativu, što je uslovilo žustre polemike među poštovaocima marke iz Miovenija. Umesto dizela, biće ponuđen hibridni pogonski sklop, i to nov biser iz grupacije Renault, a u kom ulogu više nećeigrati termički motor zapremine 1,6 litara, već potpuno nov s agregatom zapremine 1,8 litara. On će funkcionisati u Atkinsonovom ciklusu, a koji omogućava superiornu efikasnost bez gubitka na performansama, što je slučaj kod hibridnog sklopa aktuelne generacije.

AutoRepublika

(399)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

„Dodatno, znajući da se emisiona regulativa pooštrava i „napreduje“ brže nego kancer u metastazi, ne bi bila slučajnost i da se životni ciklus budućeg Dustera naglo prekrati, zbog nužne smrti SUS motora.“
Dragi moji to nije nikakva smrt, već najobičnije ubistvo. Termičke agregate već duže vreme ubijaju eko-fašisti, idiotske ekološke organizacije i ostale spodobe koje su se nekako dokopale vlasti. A to sve definitivno ide preko leđa običnih ljudi, koje niko više ni za šta ne pita.

S mile

Početna cena Dustera sledeće generacije 25K eur…

Sa naprednim dizajnom, E pogonom…

moron

„Kako vreme prolazi i kako se nižu događaju kroz protok vremena, i cene baterijskih modela padaju iz više razloga. “

Izgleda da slabo pratim taj segment … Koji je to pojeftinio ? 😊