1. Home
  2. Vesti
  3. Baterijski automobili nadmašili prodaju dizelaša u Evropi
Baterijski automobili nadmašili prodaju dizelaša u Evropi
53

Baterijski automobili nadmašili prodaju dizelaša u Evropi

791
53
Podelite sa prijateljima:

U toku su tektonski poremećaji na evropskom tržištu novih automobila.

Proizvođači su sve strožom emisionom regulativom prinuđeni da ponude više električnih i plug-in hibridnih modela, mada su ekološki benefiti takvih vozila i dalje pod velikim znakom pitanja. No, i apetit Evropljana za ovakvim četvorotočkašima je u međuvremenu značajno porastao.

Tokom avgusta, isporučeno je 151.737 automobila koji spadaju u klasu baterijskih modela (priključni hibridi i električni). Tako su oni ostvarili učešće na tržištu od 21% čime su prevazišli tradicionalne dizel motore.

Dizelaši su tokom prethodnog meseca ubeležili 141.635 registracija, što je za nekih 10.000 jedinica slabiji rezultat od “pomodarskih” baterijskih vozila. “Naftaši” su imali učešće od 20% u prodaji novih automobila na evropskom tržištu u avgustu.

Naravno, najpopularniji su benzinci. Takvi četvorotočkaši zauzeli su veći deo tržišta, tačnije 56%, što dovoljno govori o tome da li je Evropa “zrela” za odricanje od SUS motora.

AutoRepublika 

(791)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

53 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Risto

Automobil se benzinom natanka za oko 5 minuta na pumpi koja ima bar četiri točiona mesta. Električni automobili će se puniti… i puniti… i čekaće se u redu… Hajde živi bili pa videli u kom pravcu će se kretati ova elektrifikacija.

BB

Reci to sad u Engleskoj…
A šta ako ukinu lance snabdjevanja gorivom? Ja pamtim par/nepar sistem kada me u vrtić jedan dan vozio otac a drugi dan njegova koleginica. Pamtim i nestašice goriva pred rat i u ratu kada se gorivo kupovalo u Bibita flašama od 1.2l (a trebalo biti 1.5 l, ali su skuvane pa se skupile). Dakle mi shvatamo zdravo za gotovo da uvijek možemo kupiti gorivo iako imamo iskustava da nije uvijek tako. Ko zna šta nosi dan a šta noć…

moron

A, sećaš li se perioda „bonske vlade“ u SFRJ ? Ono kada su uvedeni bonovi za benzin …
Po 40 litara mesečno (za obične smrtnike).
U jednoj boji bonovi za dizel, u drugoj za benzin. Pa ti uštedi bonove da može leti da odeš i na more …
Kako se tada lepo trgovalo bonovima ( posebno od strane taksista i ostalih koji su imali pravo na više ).

BB

Hvala za evociranje uspomena 😄👍, tada nisam znao za igru monopol, a te bonove sam koristio za igru trgovine dok ih tata ne potroši na Pezejca 😉

DOLF

Pa i el. en. nije neiscrpan izvor energije, naručito je ogroman problem kada se prekomreran broj potrošača priključi na mrežu.
Ovo u En. mi deluje kao namerno izazvana kriza el. lobija. Ako se dobro sećam Škotska je na tim morima na koja izlazi prepuna nafte, barem po emisiji od pre 10g.

BB

Naravno da ne, ali to punjenje na superbrzim punjačima tome i ne pomaže, dok punjenje preko noći pomaže uravnoteženju sistema, ali kada pričamo svima namantrba svaki dan domet od 1500km i još da kompenzuje nedostatak volje za planiranje (jer eto, takav put nam uvijek iznenada svima ispadne naglo i ničim izazvan), te nam postojeći strujaći ne odgovaraju nikako. Uostalom svaki dan pričamo o crno bijeloj slici ili struja (nafta, Vučić, bilo šta) valja 100% ili ne valja nikako, a stvarnost je u nijansama. Pa tako bi mogli struja i nafta da koegzistiraju jako dugo vremena i da svi bunari ne… Pročitaj više »

Branko

Uff, stara dobra vremena… nego, reci nam kako je izgledala ta tatina koleginica…😉

BB

A za mene je bila teta sa folcikom 😉, ne sjećam se ni imena. A tatu, nažalost, više ne mogu da pitam 😔

Branko

Ni ja svojeg, 😢

BB

Kao most, tek kad ga nema vidiš koliko je vrijedan…

Branko

Risto, moderni EV za 5 minuta na punjaču od 125 kW podigne doseg za 60 km; već se uvode punjači od 300 kW, koji će cijelu stvar ubrzati 2,5 puta. U HR trenutno i nije prevelik problem korištenje EV, pod uvjetom da ga možeš puniti doma u garaži ili na poslu. Sve javne garaže a i pumpe na autocestama su opremljene punjačima, na većini besplatno. A pravac je jasan, jer je masovna elektrifikacija politička odluka EU, što će nova politička konstelacija u Njemačkoj samo ubrzati. Ostat će plug in hibridi za one kojma baš trebaju, a ostalo će biti BEV… Pročitaj više »

BB

Bojim se da će od tih Plug-in hibrida nama zapasti samo plug 🐴

s mile

ma sve je oko elektrifikacije “ uglavnom “ ok, ali kapacitet baterija, vreme punjenja istih, kao i bezbednost… trebaju se bitno nadograditi

Izmenjeno 2 godine pre od strane s mile
Branko

Pa na dobrom su putu; osim toga, bezbjednost je vjerojatno viša nego li kod prosječnog SUS vozila 10+ godina…🙂

s mile

Branko, samo da ti javim, koji skuter je drug kupio, MIL G, model,

Električni skuter Milg XYH

Snaga motora: 400W DC motor bez četkica
Napon motora: 48V
Maksimalna brzina: 45km/h
Tip baterije: Olovna baterija
Kapacitet baterije: 48V12AH
Maksimalni domet: 40km / 1 osoba (70kg)
Vreme punjenja baterije: 6-8 sata
Maksimalni uspon: 21% (1 osoba, 70kg)
Tip brzinomera: Digitalni
Kočnice (prednje/zadnje): Doboš/doboš
Amortizer (prednji/zadnji): Hidraulični/hidraulični
Dimenzije točka (prednji/zadnji):
Razmak između točkova
Maksimalna nosivost: 2 osobe + teret (150kg)
Tip šasije: Čelična
Pedale: Ima
Kofer pozadi: Ima

https://fanatic.rs/elektricni-skuter-milg-xyh.html

Branko

Neće se baš usrećiti sa olovnom baterijom, a i sam kapacitet baterije je mali. Ovaj doseg od 40 km treba uzeti s rezervom od 50% barem. Snaga motora od 400W je vrlo skromna; malo sumnjam u 21% uspona. Ako mene pitaš, kapacitet baterije minimalno 2 kWh uz motor od 2.400W. Sve ostalo će te frustrirati, osim ako ne služi djeci za igru.

Djordje Pesic

Branko, sta mislis o ovakvoj varijanti?
https://citycoco.rs/product/pusa-elektricni-skuter/
Ovaj sam jedini video (nov) da ima 1 bateriju i 100km deklarisanog dometa.

Branko

To je već puno bolje! 🙂 Jako fino urađen skuter, čak sam razmišljao da kupim verziju sa 5 kW / 90 km/h i baterijom od 4,4 kWh. Baterija se lako izvadi i mijenja, pa jednu puniš, a s drugom se voziš. Kod nas je subvencija za takvo vozilo 40%, pa ima smisla. Koštao bi sa rezervnom baterijom oko 5.000 EUR -40% = 3.000 EUR

Djordje Pesic

Moja kategorija pokriva mopede i skutere do 45kmh i do 4kw (AM). Osim ovog, video sam par modela koji imaju 2 baterije ugradjenje, i domet oko 120km. https://autostaklaivanic.com/elektricni-motori-i-skuteri/e-magine/
Ima ovakav polovan za 2350e. http://www.polovniautomobili.com/motori/18668306/motogrini-emagine-2020.
Tvoje misljenje?

Branko

A vidi Djordje, ne izgleda loše. Ipak bih se radije odlučio za Pusu, jer sam je vidio uživo, čak i provozao. Jasno, sve ovisi raspoloživim financijama i konkretnoj ponudi. Možda sam malo i subjektivan, u trgovini koja prodaje Pusu sam kupio i električni romobil sa kojim sam izuzetno zadovoljan. Pusa, osim toga, ima varijantu s baterijom od 72 V, što je ozbiljna prednost (da sada ne ulazimo u tehničke detalje). S druge strane, ako poznaješ trgovca i uvjeren si da ima korektan servis i dobavu rezervnih dijelova, kupi.

BB

Nek napravi (naruči) kasnije Li ion bateriju po svojim potrebama/mogućnostima… Tako sam i ja uradio za svoj e bicikl

Branko

Motor je preslab (400W), a Li ion baterije koje naručuješ preko web-a jeftine, ali upitne kvalitete. Jedan prijatelj je naručio i ugradio za 300$, ali nije to nikako radilo. Čak je dobio i pare nazad, na moje iznenađenje.
Bicikl je nešto drugo, tu su već usvojeni neki standardi.🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
BB

Ma kakvog web-a, naručio ih u Zg preko poznanika sa foruma. Sve baterije na kojima piše preko 3500 mAh su čista laž, ove moje 2900 mAh, 13s5p cca 700 Wh bila cca 400 EUR, ništa specijalno solidna baterija ali nije web smeće…

Branko

Ma slažem se, za e-bike je 2.900 mAh i više nego dovoljno. Tko je bio dobavljač baterija?

s mile

Kada je kupljen, tada su ga mnogi provozali po nekoliko KM, a ja sam, s obzirom da je tvrdio da je Vmax 60km, testirao, uz jednu dugu uzbrdicu 1,5km, je išao oko 25kmh, a kasnije na putu od min 20km, regionalni, sam ga vozio na max sve vreme, pratio aplikacijom brzinu, max je 45kmh, ali prosek je bio 39kmh. Dosta je isterao tog dana. Reče da ga dobro služi, za potrebe po Prokuplju i okolnim selima. Ima 3 brzine, tj ograničenja, i za grad, završava posao. 30-40kmh u gradu…odlično, barem za mali grad PK, drugo je BGD / NS i… Pročitaj više »

Branko

Drago mi je da ti je prijatelj zadovoljan, no tih 400W snage je vjerojatno krivi podatak, ako skuter zaista ide kao što kažeš. Oke, možda je nominalno 400W, ali onda je maks. barem 1.200 W ili više. S druge strane, olovna baterija ne može baš dugo održavati visoku izlaznu snagu, tako da sam malo zbunjen. Vodiu računa da je broj ciklusa punjenja/pražnjenja znatno manji od Li ion baterija (200 – 300 cca).

s mile

samo sam ga tog dana vozio, on se hvalio sa Vmax od 60kmh, a ja upalim biciklističku aplikaciju, i pratim brzinu, vozio sam na magistralnom putu, cca 11+11km, i držao max gas, pri tom imao oko 40kmh prosek.

TheStig

Ev su premašili dizel po prodaji jer je proizvodnja i ponuda modela ugušena pritiskom propisa i normi. Kako da kupiš dizel kad ne postoji?Ovaj podatak nije mjerodavan niti govori bilo šta. Nisam mogao da kupim dizel, otišao sam i kupio benzin što pretpostavljam da je većina ljudi u ovoj situaciji uradila. Ko je htio EV kupio bi ga bez obzira šta se još nudi.

moron

Sve istina.

Branko

TheStig, podatak je itekako mjerodavan, a sam si odgovorio i zašto. 😁

TheStig

Rekao bih da je naslov članka krivi navod. Bi li EV prestigao dizele u prodaji u fer tržišnoj utakmici? Možda al’ tek za 10 ili 15 godina. Danas, nema šanse, sem u Norveškoj. Istorijski ovakvih primjera ima more kako je ugušen jedan od nekoliko konkurenata u branši. Lobiraš (ugušiš) protivnika i dodatno plasiraš lažne vjesti i istraživanja protiv istog.

Pomponije

Postoji li bilo gde fer tržišna utakmica? Meni se čini da ne postoji…

TheStig

Malo gdje, ali ova farsa cijela kako se provodi i koliko se guši na svaki način prodaja bilo čega drugog što nije EV je za nepovjerovati.

Branko

Slažem se da EV ne bi prestigao dizele da je regulativa ostala ista. Ali, nije. S druge strane, i uspjeh dizela je u velikoj mjeri bio uvjetovan političkim odlukama Njemačke i Francuske krajem 90-tih. Dobro se sjećam da nitko „normalan“ nije kupovao bolji auto, a da je dizel. Ja među prvima…😁
Btw, 99 sam kupio Hondu Legend 3.5 V6, novu, i smijao se susjedu koji je kupio Audi 100 2.5 Tdi. Ali, benzin je bio jeftin, dizeli relativno spori… i tako. Sjeti se samo koliko dugo je dizel bio upola cijene od benzina?

Iznogud

Ti ja govorim stalno. Cilj članka je da se afirmativno piše o dildama, da je dildo stalno prisutan u medijima i uvijek pozitivno, da se ispire mozak ljudima da se slomi i zadnji otpor osobe pa da ona kaze:eto ga, nema vise i onda sama ta osoba podje povoditi tu politiku, prijedje na dildu i radi za proizvodjaca propagande. Dildo je bio i ostao stilska figura od automobila. Ne postoji niti jedan argument za kupnju dilde tako da… uostalom,Pariz je dokazao, sto smo i govorili prije , da i kad nema auta ostaje visoka zagađenos itd jer sam o tome… Pročitaj više »

TheStig

Pokušavaju da nas mentalno reprogramiraju na svaki način.Gledam jutros review novog dildoa, novi iX Bmw. Kaže onaj slijepac Mat Carwow, kad je prvi put vidjeo automobil na slikama mislio sam da je najruznija stvar ikad. Zadnjih par dana od kako sam imao priliku da ga provozam, poceo je da mi se sviđa. Kako ti se moze sviđati nešto što ti je prvobitno bilo odvratno?Ako vidim lijepu curu, sto se tice fizicke ljepote lijepa mi je i taj dan i 30 dana posle. Jel problem toliki reci ne sviđa mi se i kraj? Novinari pojedini su rak autoindustrije. @Peki, zelim ti… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Branko

Uff, koja čast! 😉 Hvala na komplimentu i ponudi, ali nije baš lako lobirati za vas dvojicu…😂😂😂

TheStig

Nema na čemu. 😄Priznajem, teški smo kao mora 😂al’ smo vrsni u demistifikovanju sve češćih prevara u automobilskoj industriji. 🤣

moron

Da vas nema, valjalo bi vas izmisliti 😊 Kao i sve ostale ovde .

Iznogud

Nego daj pitaj Dukljanina koliko ima bačvi, boca,buradi za osnivačku skupštinu. Ovaj Stig je ispičutura živa, ko da ga je Musa pravio, inače poznat po tome što je izazvao nedostatak vina u Rimskom carstvu.
Mislim da je tanak, pa nam treba zaliha….ali gdje njih sad nabaviti!?

Branko

Jel imate nekog lakšeg za koga bih lobirao? Npr. predsjednika Vučića, ili možda Milanovića… Nekako mi se čine manje skloni konfliktima od vas dvojice…😂😂😂

Iznogud

Asti Gospe. Pa lobiras kod Židova da izmuzes lovu, kod Arapa za jeftiniju naftu, kod Bosanaca da bušimo po Bosni jer sam čuo da je puna nafte ko šipak, a ova dvojica pajaca nisu vrijedna da stanu u istu rečenicu sa Drugom stigom. Kaj će nam te lutke na daljinski? Mi ćemo se osnovati u Parizu, jer je tamo pogodno tlo za naše djelovanje. I sve mirnim putem, nemamo mi nikakvo vojno krilo. Samo ćemo autoblagostanje obećati i u toj borbi ustrajati. Treba nam amblem, kažu da srp i čekić nisu aktuelni. Mozel šarafciger i čekić? Ajmo, idejno rješenje….

TheStig

Auuu, Done kužiš ti kaj nam reče frend Branko? 😂🤣Da smo konfliktni. Pa hajde dobro možda jesmo, ali ne kao Vučko i Milan već više kao Staljin i Čerčil. Više tu spiku imamo 😄Za logo ja bih predložio nešto modernije kao logoi sportski npr Petrolheadovi sa auspuhom ispod iz kojeg se dimi toliko da se Brisel naježi 😂

BB

A koje ste funkcije sebi dodijielili?

TheStig

Mi smo samo osnivači stranke i jedina želja nam je potpuno istrebljenje električnih automobila i povratak v12 motora na ceste i u f1. 🤣

BB

Osnivač nije funkcija. Neko može i da umre a da ostane osnivač. A mrtav čovjek ne može da obavlja funkciju, da može Tito bi još izdavao naređenja. Prema tome, očekujem od vas, kao osnivača, prijedlog statuta i programske ciljeve kao i prijedlog funkcija za dva najistaknutija člana (osnivača). A u mom autu, kada uračunam cilindre motora, cilindre kočnica i sve druge koje nađem u autu, ne mogu da dobacim do 12…

TheStig

Polako druže, napisaćemo statut kao i detaljan program. A što se tiče cilindara uzećemo dva vr6 wagen motora i zavariti ih. I imaš w12 za sirotinju 🤣Nađi dobru školjku pa ćemo da ugradimo, bićeš glavni baja u selu. Još ćemo da ti nalijepimo sticker pozadi, „Who the fuck is Gretta“?

Iznogud

Tako je!

Iznogud

Ja cu da budem – Tito 😀

Iznogud

Fale ti financije. Musa otego papke, a nije mi reko dje sakrio zlato što je maznuo cezaru. Moron ga zove čašama, al on se pravi Tošo kao koje zlato?! Jezzer je pun ko brod, al je cicija…treba nam neki židov poput onog što je financirao tzv križarski rat a od njega je onaj Ricard uzeo poreza više od čitave Engleske ( a taj židov se tu naselio prije godinu dana). Fali ti 3.14cka koju ćeš isturiti pred medije da se smjeska. Fali ti par lutki na konac, koje ćemo isturiti kao žrtvene janjce. Nas dva moramo stajat u pozadini, koja… Pročitaj više »

moron

Uz takav program stranke, čak i da se izborni cenzus postavi na 30 -40 %, prolazite sigurno …

TheStig

Zvezdan će voditi finansije, stari revizor 😄Gdje može bolji portparol za antidildo propagandu od tebe Done haha. Svjetla je budućnost, sto rekao pokojni Lane (Šojić) celzijus prelazimo bez po muke 😂Porez na dildoe bar koliko juče pročitasmo da je na visoke emisije u Francuskoj od 2022. 😄

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Iznogud

Prelazim ja Celzijus ali Nives. ne mislim na voditi financije neg na davati nam pare. Ustaj Musa, davaj zlato! 🤪

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud