1. Home
  2. Vesti
  3. Moda prevodi cveklu i pirinač iz prtljažnika u kabinu Škode!
Moda prevodi cveklu i pirinač iz prtljažnika u kabinu Škode!
3

Moda prevodi cveklu i pirinač iz prtljažnika u kabinu Škode!

2.87K
3
Podelite sa prijateljima:

Češka stručna štampa, ona koja se bavi nama omiljenom industrijom, prenosi da je prototip Octavije iskorišćen kako bi se predstavili rezultati razvoja održivih materijala koji ći biti upotrebljavani u budućnosti u novim automobilima s oznakama Škode, gde ćemo uskoro moći da viđamo i elemente izrađene od kokosovih vlakana.

Tema svakako nije nova, pa smo pre više od četiri godine s ushićenjem pisali o tome kako su konstruktori BMW-a i3 bili super pažljivi prema prirodi, pa omanji heč „napucali“ ekološki podobnim materijalima, dok je ovih dana temu aktuelizovao švedski Volvo, navodom da proteruje životinjsku kožu iz enterijera. Kako bilo, automobilska industrija praktično predstavlja refleksiju dešavanja u modnoj industriji gde je tokom prethodnih godina postalo prosto nekulturno na revijama koristiti odevne artikle izrađene od materijala koji spadaju u kategoriju neobnovljivih izvora.

Česi su ovom prilikom iskoristili model Octavia kao demonstraciono vozilo koje prikazuje kako bi se novi materijali uklopili u stil putničke kabine, a na izvestan način se ovo može nazvati i „modiranjem“ Škode.

Na modelu nedostaju pod i cela desna strana vozila, što je učinjeno kako bi se dozvolilo dizajnerima i konstruktorima da imaju potpuno neometen pogled na enterijer. Na taj način se razvojnom timu omogućava da provere kako se uklapaju novi materijali i koliko su oni prijatni na dodir, kao i to da li su odgovarajućeg oblika.

Unutrašnji paneli na vratima i stubovima su izrađeni od tekstila utemeljenog na ukrasnoj travi, dok se kriške šećerne repe koriste na delovima vrata, ali i na instrumentacionoj tabli. Sudeći po izjavama predstavnika Škode, i cvekla se čini izuzetno pogodnim izvorom materijala, pa su kreatori koristili sve ove namirnice u izboru za najpodesnije materijale u kabini.

Ako ste se pitali odakle Škodi pristup takvim prirodnim materijalima, onda možemo da kažemo da proizvođač automobila dobija isporuke iz fabrike šećera Dobrovice, a koja radi u blizini sedišta konstruktora u Mladoj Boleslavi. „Na ovaj način se izbegava oslanjanje na kompleksne lance nabavke, a i optimizira se ugljenični otisak marke,“ piše u izjavi češke marke.

„Ekološki ciljevi su nam znatno obuhvatniji od puke redukcije emisije štetnog ugljen-dioksida,“ naglašava Johanes Neft, član Upravnog odbora Škode zadužen za pitanja tehničkog razvoja.

„Dosledno se oslanjamo na rezultate naših istraživanja u vezi s ekološki prihvatljivim materijalima. Na primer, trenutno razmatramo prikladnost oslanjanja na kokosova vlakna ili ljuske pirinča u kabini Škode sutrašnjice,” dodaje Neft.

AutoRepublika

(2867)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Pre godinu dana imali smo kola
Ali su ih svinje pojele do pola

Bungi

U Oktaviji je unutrašnjost stilski dosta bolje pogođena nego u Golfu koji je propast, blago rečeno.

Djuro

Sve to lijepo izgleda dak se ne počne punit prljavštinom, poslije će svaka oktavija da ima vlastiti miris i baš će da se ulojavi.