1. Home
  2. Vesti
  3. Preokret: U Evropi prodato više električnih od dizel automobila
Preokret: U Evropi prodato više električnih od dizel automobila
3

Preokret: U Evropi prodato više električnih od dizel automobila

2.03K
3
Podelite sa prijateljima:

Ovakav naslov bi pre pet godina bio naučna fantastika. Godine 2018. je već bio izvestan snažan opšti pad broja registracija automobila sa dizel motorima.

Na primer, u junu te godine, tržišni udeo dizelaša bio je 35,5 odsto u Španiji, a godinu dana ranije iznosio je 47,5 odsto. Sa najnovijim podacima iz maja 2023. vidi se kako dizel automobili predstavljaju samo 13,60 odsto prodaje.

Sa svoje strane, vozila klasifikovana kao „alternativna“ (elektrifikovana i, u manjoj meri, na gas) nastavljaju da nezaustavljivo rastu. Kapacitet prodiranja električnih vozila je veoma različit u zavisnosti koja evropska zemlja je u pitanju, ali ono što više nije upitno je da preovladava elektrifikacija. Nije slučajno što neki govore o dve Evrope…

Akumulirane brojke za prve mesece godine u 30 evropskih zemalja koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), pokazuju da je reč o važnoj prekretnici.

Sve restriktivnije regulatorne politike sa automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, državnim podsticajima za električna vozila i lošom reputacijom koju je stekao dizel, stvorile su uslove da električna tehnologija odnese prevagu.

Od januara do aprila ove godine ukupno je prodato ukupno 559.733 čisto električna vozila u ovih 30 evropskih zemalja, što je za 37 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Sa druge strane, broj registracija dizelaša iznosila je 550.391, nakon blagog pada od 0,5 odsto.

Više od samog porasta električnih automobila, koji raste progresivno, ali sporo (posebno u zemljama poput Španije), ono što najviše iznenađuje je kontinuirani pad broja registracija vozila sa dizel tehnologijom. U 2019. električni su činili jednu trinaestinu prodaje dizela, a sada su već ispred za samo četiri godine.

U Španiji, na primer, još uvek nije tako. U prvih pet meseci ove godine registrovano je 55.004 dizel automobila, 1,59 odsto manje nego 2022. Sa druge strane, prodat je 18.421 električni automobil, 64,69 odsto više.

Dizel vozila i dalje predstavljaju skoro trostruko više od čisto električnih vozila. Iza su i hibridi plug-in, od kojih je 25.212 jedinica registrovano u Španiji. Ono što je neosporna realnost je da konvencionalni hibridi daleko nadmašuju dizelaše. Benzinski automobili su se prodali u 175.300 jedinica.

Ako je već 2022. godine razlika bila skoro duplo veća, danas je razlika povećana: između januara i maja registrovano je 121.425 hibridnih vozila (HEV), što predstavlja 30 odsto ukupnog španskog tržišta. Dizel sada ima tržišni udeo od 13,60 odsto i u padu je; električnih je 4,46 odsto, ali su u porastu.

O našoj zemlji nećemo ni da pričamo, još uvek je veoma daleko od omasovljenja EV.

AutoRepublika

(2027)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

To je ta „dekarbonizacija“ koju je juče neko vise puta pomenuo?
Satanizacija dizela je očito svakako uspela.

Zoca

Taman sam bio spreman za kritiku objave,pomislivsi da je izneta statistika na mesecnom nivou(sto jedino u svetu nas ministar finansija nadje da prikaze),a prikazano je kvartalno.To je vec period da se stekne neka slika ,bar orijentaciona.Svet je ,svet ipak..Evropa ..A mi..jbg….Ne mislim na e.v. vec o informisanju..

Nermin

Da ali evo sad se svako električno 5 vozilo zapali i nemoguće ga ugasiti dok ne izgori usput zapali i koju kuču ili oduzme život sve češća dešavanja