1. Home
  2. Vesti
  3. Renault raščinjava modele Dacije od svojih obeležja
Renault raščinjava modele Dacije od svojih obeležja
0

Renault raščinjava modele Dacije od svojih obeležja

701
0
Podelite sa prijateljima:

Porodica modela iz grupacije Renault, označena imenima Logan i Sandero jeste začeta s idejom da postane deo globalne ponude galskog konglomerata. Saglasno s tim ide i činjenica da Renault proizvodi ove automobile u mnogim zemljama širom sveta. Međutim, sada se poslovni koncept menja, odnosno glavešine Renaulta su ga revidirale.

Zaista, još u januaru smo svedočili premijeri razvojnog plana koji je dobio prepoznatljivo i veoma opisno ime Renaulution, i tu je definisano da će se matični brend Renault povući iz sektora takozvanih „budžet vozila“, iza čega stoji osnovni cilj u vidu težnje za maksimizacijom profita, a ne prihoda (obima prodaje).

To praktočno znači da će Renault izvršiti otklon od proizvodnje vozila koja u svojoj prodajno ceni nose skroman procenat dobiti, a prve „žrtve“ ovog pristupa će biti baš četvorotočkaši iz pomenute porodice Logan/Sandero.

Renault Logan za brazilsko tržište

Sudeći po onome što piše brazilska publikacija o automobilima Autos Segredos, nova generacija Logana i Sandera uopšte neće biti nuđena na latinoameričkom tržištu. Povrh toga, glavešina grupacije Renault, Luka de Meo je ovu odluku doneo nedavno, iako su projekti XJI i XJF, iza kojih stoje prilagođeni Logan i Sandero, već startovali u Brazilu. Sada su odnosni radovi obustavljeni.

Trenutno je u prodaji u Brazilu druga generacija familije dueta, ali oni nisu u proizvodnji samo u toj državi, već i u Argentini i Kolubiji. Proizvodnja tekućeg naraštaja dvojca modela će se nastaviti u trajanju od još oko dve godine. Tako na primer, počev od prvog dana 2024. godine, u Brazilu stupaju na scenu nova regulativa u vezi bezbednosti vozila stupa na snagu, a kao što možete da pretpostavite, Logan, a ni Sandero je neće ispuniti. Malo je verovatno da će Renault uopšte želeti da ulaže u modernizaciju tih vozila.

Dakle, Renault će se u Južnoj Americi, umesto sedana i vozila iz hečbek kategorije, fokusirati na krosovere. Tako se nedavno i Duster pojavio na tamošnjem tržištu, a u postupku razvoja je projekat HJF. Šifra skriva kompaktni SUV postavljen na modularnu arhitekturu CMF-B. To vozilo će zameniti Stepway, ali će posedovati originalnu karoseriju.

Takođe će u Brazilu biti organizovana proizvodnja krosovera srednje veličine s tri reda za sedenje, a koji je najavljen pod nazivom Bigster i kao takav je već prikazan pod markom Dacia u konceptnoj formi. Lokalni debi ova dva modela je zakazan za 2024. ili 2025. godinu. Sledeća premijera bi trebalo da nam donese pikap kamionet Renault Duster Oroch, kreiran na temelju prvog Dustera. Stil ovog pikapa će biti izmenjen, a pokretaće ga 1,3-litarski turbobenzinac.

Renault Stepway za Brazilce

Zanimljivo je to što je replika brazilkse game Renaulta u Evropi prisutna na ruskom tržištu, tokom poslednjih petnaest goidna. Cela porodica modela s oznakom Logan, obe generacije Dustera, pa čak i Kaptur postavljen na platformu B0 su penetrirali istovremeno i brazilsko i rusko tržište. Stoga, malo je verovatno da će sudbina Logana i Sandera u Rusiji, pa i u Turskoj (gde se takođe nude pod oznakama Renaulta, a ne Dacije) biti drugačije od one koju doživljava u Južnoj Americi.

Ovo dalje pojašnjava i situaciju u Ladi koja će predstaviti model Granta na istoj arhitekturi CMF-B, pa je nepoželjna interkompanijska konkurecija s porodicom modela Logana. Ipak, sačekajmo zvaničnu objavu Renaulta kao potvrdu.

AutoRepublika

(701)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments