1. Home
  2. Vesti
  3. Kakve su zarade u rumunskoj Daciji?
Kakve su zarade u rumunskoj Daciji?
4

Kakve su zarade u rumunskoj Daciji?

4.97K
4
Podelite sa prijateljima:

Svi mi volimo da znamo koliko je mesa u komšijinom tanjiru, a nas iz automobilske industrije posebno intrigiraju zarade koje isplaćuju svetski poznata imena iz ovog sveta. Javna stvar je da je jedan od najvećih poslodavaca u komšijskoj Rumuniji francuska grupacija Renault, koja u Mioveniju upravlja fabrikom automobila Dacia, pa smo listajući tamošnju štampu naleteli na podatak o visini zarada unutar te kompanije, što verujemo da bi vam moglo biti interesantno.

Poslednji javno objavljeni podatak otkriva da je više od 17 hiljada duša zaposleno u kompaniji koja nosi naziv Group Renault Romania. Poslovanje Renaulta u Rumuniji je organizovano kroz tri divizije od kojih se jedna tiče dizajna, druga nosi naziv Renault Technologie Roumanie, dok je za proizvodnju zaduženo društvo Automobile Dacia. Da dodamo i entitet koji se bavi distribucijom vozila Renault Commercial Roumanie.

Priču na ovu temu je u avgustu objavio sajt Undelucram.ro, i to je mesto na kom smo mogli da saznamo nove informacije o visini zarada koje ostvaruju radnici zaposleni u Grupe Renault Romania. Da ne okolišamo dalje, nego da navedemo da zaposleni na radnom mestu inženjera za sistemsku validaciju, s iskustvom koje nije duže od jedne godine, mesečno inkasira oko 505 evra (2,5 hiljade leja). Znatno bolje prolazi analitičar podataka s dve godine iskustva na tim poslovima, On prima 990 evra (4,9 hiljada leja), uz dodatnu isplatu sume od 85 evra za topli obrok. Sve navedene cifre su netirane od poreza i doprinosa, baš kao i ostale koje navodimo, ako nismo drugačije naznačili.

Onaj ko ima više od decenije iskustva u oblasti izveštavanja, radi za neto mesečnu platu 810 evra, uvećano za godišnji bonus od 605 evra i mesečnu naknadu za topli obrok od 70 evra.

Zaposleni na mestu projekt menadžera, ma šta to značilo, i koji ima bogatije iskustvo od 15 godina, prima neto naknadu od 1.250 evra uz godišnji bonus od hiljadu evra.

Najveća registrovana plata je na nivou od 3.640 evra u nju ostvaruju specijalisti iz oblasti informacionih tehnologija. Kao što vidimo, i tu su programeri (softveraši) najcenjenije figure u firmi.

AutoRepublika

(4974)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

3600 pa kad ih imaju 2 u firmi, a s obzirom koliko nude u autima i ta dva su previše 🙂 Cuj, imaju bolje Plate neg za inžinjera u Hrvatskoj, ne znam kakvi su im državni troškovi no nikad ne bih tamo živio.

Damir

Gdje? U Hrvatskoj? Pa kad ne možeš!

Yrraf

Ovo negde na nivou građevinskog sektora u Beogradu. Mada mi ova radna mesta iz teksta nisu baš najjasnija. Koliko li ima neko u proizvodnji ako inženjer počinje sa 500? Mada ni tu nema pravila. Dobar majstor često zarađuje više od junior inženjera. Manje ih je na tržištu.

Kittitelj

Očekivao sam veće plate, recimo da inženjer kod nas Srbiji ima dosta veću platu od 500e, a recimo pozicija project manager je takodje plaćenija nego u Rumuniji, čudno baš.