1. Home
  2. Vesti
  3. Ovo je novi (maskirani) Ford Bronco Raptor
Ovo je novi (maskirani) Ford Bronco Raptor
0

Ovo je novi (maskirani) Ford Bronco Raptor

187
0
Podelite sa prijateljima:

Teško da postoji neki model na američkom tržištu koji je uspeo da privuče više pažnje tokom prethodnih godina od SUV-a s imenom Ford Bronco. Proizvođač je najavio povratak svog prvog terenca u serijsku proizvodnju još 2018. godine, ali su prvi primerci isporučeni kupcima tek pre nekoliko meseci. Razloga za tako nešto ima mnogo, a Ford je uglavnom krivio epidemiju virusa korone, probleme sa jednom nemačkom firmom koja isporučuje plastični krov i na kraju, već poznatu nestašicu kompjuterskih čipova.

Veruje se da još uvek postoji preko 300 hiljada narudžbi koje bi Ford trebalo da ispuni, pa ne očekujte videti Bronco u izložbeno-prodajnim salonima u slobodnoj prodaji pre 2023. godine.


Ali to znači da kompanija već ne radi na još ekstremnijoj verziji. Ranije se nagađalo da će se zvati Warthod po istoimenoj vrsti divlje svinje, ali kako stvari stoje, Ford je ipak odlučio da rezerviše mnogo poznatiju značku, onu na koju piše Raptor. Takvu informaciju su prve prenele kolege sa sajta Bronco 6G forum, i oni tvrde da su došli do poverljivih podataka iz komunikacije Forda sa predstavnicima salona, a koja pokazuje da ćemo videti Raptorsko izdanje već 2022. godine.

Tome u prilog idu i priložene fotografije koje su špijunske kamere uslikale u prošlosti, gde možemo da vidimo „Bronco na stereoidima“. Dalje, ovaj izvor kaže da će postojati dva paketa opreme, onaj osnovni kod kodnom oznakom 373A i luksuzniji poznat kao 374A.

Istraživanja na Fordom sajtu pokazuju da je ovaj drugi veoma sličan dosadašnjem paketu nazvan Luxury koji povećava cenu za 5.085 američkih dolara, a za navedenu sumu se dobija premijum audio sistem Bang & Olufsen s deset zvučnika, zatim grejači u volanu, nova generacija sistema sa navigacijom SYNC4, bežični punjač za mobilni telefon i još mnogo toga. U ponudi će biti i tri nove boje kao što su „Erupution“ zelena, „Hot Pepper“ crvena i „Code“ naranžasta. Raptor će inače biti dostupan samo u konfiguraciji sa četvoro vrata.

Kao što je poznato, takvo izdanje je orijentisano na ekstremnu terensku vožnju, što nam govori da će klirens biti značajno viši, a pri tom se očekuju i ozbiljne modifikacije po pitanju ogibljenja. Raptor će imati i ogromne 37-inčne pneumatike (prečnik spoljne ivice), a koji spadaju među najveće ikada ponuđene od strane Forda u serijskoj proizvodnji.

Kada je reč o onome šta će se naći ispod haube, američki gigant nam je odavno rekao da ne očekujemo osam cilindara, pa ćemo verovatno opet videti neki turbobenzinac sa šest cilindara. Trenutno najmoćniji motor u ponudi je 2,7-litarski sa 335 konjskih snaga. Novinari smatraju da bi Raptor mogao da pokreće 3,0-litarski turbobenzinac „Nano“ iz modela Explorer ST, koji razvija 400 „grla“, a možda i 3,5-litarski iz F-150 Raptora koji je za 50 „konja“ moćniji.

Ostaje nam jedino da vidimo da li će Bronco Raptor ipak stići na vreme ili će kasniti kao i ostale konfiguracije. A u narednih nekoliko godina su planirani i hibrid i električni model, mada nam se čini da bi Ford prvo trebalo da ispuni sadašnje obaveze prema kupcima koji su poručili vozilo, pre nego što krene da širi ponudu…

AutoRepublika

(187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments