1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ovo je novi Subaru WRX
Ovo je novi Subaru WRX
0

Ovo je novi Subaru WRX

434
0
Podelite sa prijateljima:

Dok se svet okreće krosoverima i terencima, još uvek postoje oni koji smatraju da tradicionalne limuzine imaju svoje mesto na tržištu. I ne samo to, već je još uvek moguće dobiti „hot limuzinu“, onu visokih performansi sa manuelnim menjačem, a napad na taj segment naravno predvodi Subaru. Iz nekog nama nepoznatog razloga, ovaj japanski proizvođač vozila je tokom protekle decenije zanemario nekada popularnu heč kategoriju, i odlučio da se koncentriše samo na limuzine.

Verujemo da ključnu ulogu u tome igra američko tržište gde konfiguracija heča nikada nije bila preterano popularna, a „preko bare“ se ujedno prodaje najviše primeraka modela Impreza. I pored toga, Subaru vidi Volkswagen GTI i slične modele kao glavnu konkurenciju.


Pored nas je sada nova generacija konfiguracije Impreze visokih performansi koja nosi WRX oznaku. Iako možda ne izgleda kao da je potpuno novi, WRX je izrađen na modernijoj globalnoj platformi koja je temelj praktično svakog Subaru širom sveta, s izuzetkom sportiste BRZ-a (nastalog u kooperaciji s Toyotom).

Japanski gigant nas uverava da je ona čvršća i lakša, i da pritom omogućava četvorotočkašima da budu niže do zemlje, odnosno s nižom tačkom gravitacije, čime se po definiciji dobijaju impresivnije vozne karakteristike.


Prvo pitanje koje verovatno odmah pitamo kod ovakvih vozila se tiče onoga što se nalazi ispod haube. U slučaju WRX-a, zapremina motora je povećana sa 2,0 na 2,4 litre, ali je zapravo razlika u snazi neprimetna. Automobil sada razvija 271 konjsku snagu zahvaljujući turbo punjaču ili svega tri „grla“ više nego u prošlosti dok je maksimalni obrtni momenat od 349 Nm ostao identičan.

Snaga se prenosi na sva četiri točka preko izbora šestostepenog manuelnog ili CVT menjača. Subaru nam obećava da takav „automatik“ nije kao oni koje smo navikli da vidimo na tržištu, već vlasnik zapravo može da ručno menja osam brzina.

Iz japanske firme nam kažu da vozač verovatno neće biti u stanju da primeti razliku u ubrzanju na pravcu (u prošlosti ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 5,6 sekundi), ali svakako hoće u onim ekstremnim uslovima na stazama sa mnogo krivina.

Kao što smo spomenuli, stil se nije preterano izmenio, barem na prvi pogled, ali nas i ovde Subaru uverava da je svaki dizajnerski deo novi. Maska hladnjaka je prepoznatljiva sa ostalih modela kao što su Forester i Outback, LED farovi su deo standardne opreme, a zadnji deo je inspirisan spomenutim BRZ-om.

Na taj način Subaru želi da kupci primete vezu između BRZ-a i WRC-a i da nam nagovesti da oni imaju slične vozne karakteristike, iako model iz naše priče pruža dodatnih dvoje vrata. Izbor felni se ograničava na one prečnika od 17 i 18 inča.

Po pitanju konfiguracija, u ponudi je sada i modifikacija GT koja se može naručiti samo sa automatskim menjačem, ali je „napucan“ opremom i najluksuzniji je WRX u ponudi. Mnogo veće izmene su u enterijeru, sa novim stilom, 11,6-inčnim monitorom, sedištima marke Recaro, i generalno s više standardne i opcione opreme.


Početna cena na američkom tržištu će da iznosi oko 27 hiljada dolara, i ne bi se trebalo izmeniti u većoj meri. WRX će se prvo i pojaviti „preko bare“, dok će ostatak sveta morati da sačeka nešto duži vremenski period.

A sada je naravno vreme da se usmerimo prema još moćnijem izdanju nazvanom Sti. Ta verzija bi prema najavama trebalo da ugleda svetlost dana koliko već narednog leta.

AutoRepublika

(434)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments