1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Volkswagen želi da oživi legendarni američki terenac
Volkswagen želi da oživi legendarni američki terenac

Volkswagen želi da oživi legendarni američki terenac

550
0
Podelite sa prijateljima:

Čini nam se da oni ekstremni terenci nikada nisu bili popularniji. Većina njih je nastala u periodu posle Drugog svetskog rata najviše iz potrebe, ali u poslednje vreme, bogati tatini sinovi i oni koji su u krizi srednjih godina su ih učinili veoma popularnim. Pričamo o modelima kao što su Jeep Wrangler, Ford Bronco, Mercedes G-Wagen i mnogi drugi, a kako nam se čini, Volkswagen želi da se priključi u igri.

I to na pomalo čudan način, pa ako je verovati natpisima iz medija, nemački gigant hoće da izradi modernu kreaciju čuvenog američkog terenca koji se poslednji put proizvodio još 1980. godine.

Reč je o modelu International Harvester Scout, a ovaj nekada veoma popularni terenac je silazio s proizvodnih traka od 1961. do 1980. godine. Dugo godina je služio kao odlična alternativa svima onima koji su smatrali da su tadašnji Jeep CJ i Ford Bronco previše česti na putevima, a i danas uživa u velikoj popularnosti kao poželjni klasik.

I kako je onda Volkswagen dospeo u celu priču? Pa International Harvester se povukao s tržišta putničkih vozila pre više od četiri decenije, ali je još uvek aktivan u razvoju i izradi kamiona, traktora i generalno mašinskoj industriji i opreme za farme. Upravo su Nemci kupili ovu firmu protekle godine nakon dugogodišnjih investicija, a na taj način dobili i vlasništvo nad svim imenima, dizajnom i ostalim patentima Internationala kroz istoriju koja traje još od 1902. godine. I takođe, odjednom Volkswagen želi da osmisli moderni Scout…


Doduše, ova priča još uvek nije potvrđena. Američki mediji kažu da im je prvi čovek Volkswagenove divizije na ovom kontinentu Johan Deništen najavio da nemačka firma planira razvoj električnog terenca za ekstremne uslove, i da bi „moderna kreacija Scouta bila veoma zanimljiva“.

Još uvek nije poznato koji brend Volkswagen grupe bi preuzeo takvog terenca. Svi mi koji volimo klasiku, se potajno nadamo da bi to bio International, ali šanse su male da bi „Švabe“ oživele ovaj američki brend.


Spomenuti Deništen nije krio da želi da dočara istoriju kroz moderna dela, pa ne bi imalo preterano mnogo smisla da vidimo retro američki terenac sa Volkswagenovom ili Audijevom značkom na njemu. Možda na kraju bude poznat samo kao „Scout“ i bude se prodavao „preko bare“.

A na pitanje kakvu platformu možemo da očekujemo, barem ih nemačka firma ima dovoljno za električne modele. Ona najpopularnija nosi ime MEB i dostupna je s pogonom na sva četiri točka.


Na kraju nam ostaje da vidimo da li Deništen samo „glasno razmišlja“ ili Volkswagen zaista planira tako nešto. Ideja svakako zvuči suludo, ali smo verovatno viđali mnogo neverovatnije stvari u automobilskom svetu.

Ono što je najzanimljivije nosi pitanje „ko je samo mogao da poveruje da će pravo na Scoutov dizajn i istoriju posedovati bilo koja nemačka firma“?

AutoRepublika

(550)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments