1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Nova potencijalna limuzina za sovjetske političare – ZIL 4102
Zanimljivost dana: Nova potencijalna limuzina za sovjetske političare – ZIL 4102

Zanimljivost dana: Nova potencijalna limuzina za sovjetske političare – ZIL 4102

1.47K
2
Podelite sa prijateljima:

Ono šta je Cadillac za Amerikance, odnosno Mercedes za Nemce, to je ZIL uvek bio za nekadašnji Sovjetski Savez. Još od posleratnog perioda kompanija je proizvodila neke od najpoznatijih automobila koji su ikada stigli iz najveće države na svetu.

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka, ZIL je debitovao sa svojom najnovijom limuzinom pod oznakom 41047. Kao specijalni automobil namenjen isključivo političarima komunističke partije, proizvodnja će se odvijati do 2002. godine i do tada samo 234 primerka će napustiti fabriku.

Istovremeno kada je 41047 počeo da silazi sa proizvodnih traka, proizvođač je radio na još jednom proizvodu. Zvanično ime je bilo 4102, ali je tokom razvoja bio poznatiji kao Okean. Za razliku od ranijih modela ZIL-a, 4102 nije trebao da bude produžena limuzina već poveći sedan koji bi konkurisao raznim modelima Mercedesa, BMW-a i Audija.

Kompanija je planirala tradicionalni sedan sa četvoro vrata, ali i kupe. Prvi prototip je napustio fabriku 1989. godine. On je zadržao kockasti dizajn prethodnika, ali sa mnogim modernim linijama i tehnologijom kao što je pogon na prednje točkove. Neki delovi, poput krova, vrata prtljažnika i haube, su proizvedeni od ugljeničnih vlakana da bi se zadržala niska težina koja je navodno bila dvostruko manja u poređenju sa ranije spomenutim 41047.

Ispod haube se našao 4,5-litarski V8 benzinac dok je drugi prototip pružao veći 6,0-litarski, takođe benzinac. ZIL je kasnije planirao i još moćniji dizel (spominje se zapremina 7,0-litara), ali on nikada nije ugledao proizvodnju. U kombinaciji sa moćnijim od dva benzinca, 4102 je mogao da ubrza do 100 km/h za 10,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 180 km/h. Pri brzini od 120 km/h potrošnja je iznosila oko 22 litre na 100 km.

ZIL će da proizvede još jedan prototip 1990. godine, a planiranu serijsku proizvodnju je zaustavio raspad Sovjetskog Saveza. Nepoznato je šta se radilo sa prototip modelima, ali Rusi su ih obično uništavali tako da je verovatno slična sudbina zadesila i 4102.

ZIL je nastavio da proizvodi limuzine, a iako firma još uvek postoji na papiru, poslednji automobil je sišao sa trake još 2012. godine.

Zoran Tomasović

(1471)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Neš

Kakav auto kao da su ga deca crtala. Uvek mi je bila zanimljiva činjenica da je SSSR bio tolika država a da normalan auto nisu mogli da naprave. Isto se održalo i do danas u Rusiji, guraju isti dizajn samo pokušaju da podmlade sa kojekakvim plasiticnim detaljima. Ne zna se dal više troše ili su nepouzdaniji. Nemam ja ništa protiv Rusa, a čak se može reći da su Amerikance Japanci naučili kako se prave kvalitetni automobili.

Zoca

Pricalo se da se nije dopao Gorbacovu,mada je mogao da bude osnova za naslednika Volge.Stara sa zadnjim pogonom je bila ,u pojacanoj verziji ,omiljeno vozilo KGB-a.Kako bi resili problem proklizavanja stavljali su u prtljaznik teske celicne ploce. U nedostatku elektronike radila je cista fizika.