1. Home
  2. Vesti
  3. Talibani u Avganistanu zarobili desetine hiljada primeraka Forda Rangera i Humveeja
Talibani u Avganistanu zarobili desetine hiljada primeraka Forda Rangera i Humveeja
15

Talibani u Avganistanu zarobili desetine hiljada primeraka Forda Rangera i Humveeja

1.77K
15
Podelite sa prijateljima:

Ogromna količina vozila i druge vojne opreme Amerikanaca završila je u rukama talibana. 

U prethodnim danima videli smo razne uznemirujuće snimke u vezi sa povlačenjem Jenkija iz Avganistana, i nije se moglo proći bez paralela sa američkim napuštanjem Vijetnama, odnosno Sajgona. Prema izveštajima iz medija sa druge strane Atlantika, u Avganistanu je ostalo vojne opreme u vrednosti od 83 milijarde dolara!

Nekadašnji američki predsednik, Donald Tramp, oglasio se povodom ovih natpisa i kazao da bi morali zahtevati povrat svega. Ovde se uključuje i ogroman broj automobila koje su Amerikanci kupili za potrebe avganistanske armije i policije.

Prema nezvaničnim podacima, u ovoj državi za potrebe bezbednosnih službi kupljeno je čak 43.000 primeraka Forda Ranger, zatim 22.000 Humveeja, kao i 900 oklopnih vozila MRAP. No, još se čekaju zvanični izveštaji, jer brojke variraju u zavisnosti od izvora, odnosno republikanskih ili demokratskih medija u SAD.

Ono što je potvrđeno, to je da su talibani uspeli da „dobiju“ i ozbiljnu flotu vazduhoplova. U Avganistanu je pre povlačenja Amerikanaca bio veći broj helikoptera i aviona za tamošnju vojsku, tu se uključuju 33 primerka ruskih helikoptera Mi-17, 43 helikoptera MD-530, zatim 33 UH-60 Blackhawk, 23 jedinice aviona A-29…

Prema američkim podacima, najmanje 70 vazduhoplova ostalo je u talibanskim rukama, s tim da je veći broj aviona i helikoptera prebačen u  Uzbekistan, jer su ih pojedini piloti iz Avganistana iskoristili za beg iz zemlje.

Jedno je sigurno, talibani su zauzeli ozbiljan arsenal američkog oružja i oruđa. Da li su ga zaista „zauzeli“ ili im je to zapravo poklonjeno i sa kojim ciljem, to će već pokazati vreme.

AutoRepublika 

(1766)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Sad nek im prodaju rezervne dijelove…

moron

83 milijarde ???

Iznogud

Očekujemo da redakcija uskoro dobije neki test od dotičnih, onaj Peki mi se popeo na glavu vise :-))))

Sub-zero

Hehe, bas tako, Peki samo neke 0,9 tce masine testira!

Izmenjeno 2 godine pre od strane Sub-zero
DOLF

Mogu ih zapleniti… Ako se dobro sećam SAD je toliko para uložio u Avganistan, a ne samo u naoružanja. Sve nabrojano ne vredi koju milijardu, a ne 83 milijarde dolara. Da su imali 150 letelica i da svaka vredi 20 miliona (mada retko koja…) to je 3 milijarde i to bi im bila najskuplja oprema, neka je još toliko ispalo održavanje i rez. delovi. Nemojte se paliti puno.

Pomponije

Da su samo Rangeri dobijeni ispod cene, koja je nešto oko 25.000 dolara za početnu verziju u SAD. Neka bude da su bili 22.000 dolara, za 43.000 komada to je 968 miliona dolara!

Gde su tu Humveeji? Cena jednog je oko 200.000 dolara. Za 22.000 su potrošili oko 4,4 milijarde dolara….

Da ne ulazimo u cene vazduhoplova, ovih silnih helikoptera, plus nekih 8.000 kamiona koji su ostali u Avganistanu. Gde su tu tek cene oružja, pa samo 360.000 jurišnih puški su ostavili tamo.

DOLF

Kojih 22000 Hamera? ANA je imala par hiljada Hamera, silne letelice sam ti ja izračunao i to je najskuplja stavka koju su imali. Pešadojsko naoružanje se danas kupuje na kilo i mahom se prazne magacini EX-Yu, ex-SSSR itd. Jedina „silna“ prema broju vozila sam video na par slika iz napuštenih američkih baza i tamo ih nema par desetina hiljada. Pa čak i da postoje ta tolika vozila njihova cena je kao da si kupio eskadrilu višenamenskih borbenih aviona. Avganistan nije imao nove borbene mlazne avione (veoma skup sport), nije imao PVO (daleko skuplja stavka od 360000 pušaka), nije imao savremene… Pročitaj više »

BB

Jel ti znaš pošto bugari kupuju F-16, o to plaćanje avans a isporuka za 5 godina…

DOLF

Kakve veze imaju 1,5 milijardi za 8 aviona sa Av.? Normalno to nije cena za 8 golih aviona. Av. nema mlaznu aviaciju, a ono što imaju maksimum košta 6 milijardi koliko sam napisao. Evo neka košta 10 milijardi i šta onda?! Šta najskuplja stavka menja u toj računici od 83 milijarde?! Oduzmeš i ostane 73 milijarde za opremu? Koja to oprema košta 73 milijarde, a najskuplju smo oduzeli?! Ovi tekstovi služe za obračunavanje rep. i dem. u SADu i to je to. A usput se neka od banana republika može poslužiti tekstom kao argument „vidi kako je vojska preskupa““ANA je… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane DOLF
Renault Terminator

Ono što je ostalo na aerodromu Amerikanci su uništili,tako oni kažu a i Talibani su objavili snimke i žalopoljke što im Ameri nisu ostavili upotrebljvo nauružanje da mogu da rokaju😁.
E sad valja dočekati da se Ameri sklone iz naše južne pokrajine i da to na brzinu počistimo dolje bez puno buke i halabuke pa da vidimo šta ćemo sa Republikom Srpskom,hoćemo li to pripajat Srbiji ili napraviti još jednu Srpsku državu pa da imamo dvije🇷🇸😎.

Cuore sportivo

Samo se nadaj 😉 lijepo se nadat

Renault Terminator

A i ti si kozojebac🤣.I vi se nadate svemu lošem na uštrb Srbije,velikoj Albaniji,ukidanju Republike Srpske.Moje nade su bar realne,hoćemo samo svoje dok vi po ko zna koji put potežete za nečim što nije vaše.

Iznogud

Ubij se, zlotvore.

Renault Terminator

Kozojebac,promjenio nick i pomislio da je zajebo vijek.Jesi taliban pravi🤣…comment image