1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Transit Connect odlazi u penziju na američkom tržištu
Ford Transit Connect odlazi u penziju na američkom tržištu
0

Ford Transit Connect odlazi u penziju na američkom tržištu

320
0
Podelite sa prijateljima:

Možda se sećate one recesije od pre petnaestak godina kada se na momenat učinilo da čak i probirljivi Amerikanci odjednom žele manje, ekonomičnije i jeftinije automobile. Proizvođači su slušali, a među njima je bio i Ford, koji je „tokom“ noći preko bare lansirao bogatu ponudu svojih četvorotočkaša iz Evrope. Niti jedan od njih nije opravdao očekivanja i deceniju kasnije su nestali modeli kao što su Fiesta, Focus, C-Max i Mondeo/Fusion.

Sada je došao red na možda poslednji model iz ovog perioda, a reč je o kompaktnom kombiju pod imenom Transit Connect. Debitovao je sredinom 2009. godine kao alternativa za veći kombi E Serija (kasnije i Transit) i bio namenjen svim onim kupcima koji poseduju manje firme i veće komercijalno vozilo im jednostavno nije trebalo.

Od tada je Transit Connect prošao kroz dve generacije, a najbolju prodajnu godinu je imao 2015. kada je isporučen 52.221 primerak. Protekle godine je popularnost bila dvostruko manja, pa odluka Forda da ga eliminiše iz ponude zapravo i nije iznenađujuća.

Kao što nam je poznato, američki gigant je postigao dogovor sa Volkswagenom oko deljenja platformi, pa čak i modela, a nedavno predstavljeni Tourneo Connect je ništa više nego prepakovani Volkswagen Caddy. Ford je planirao da ga proizvodi u Meksiku zajedno sa krosoverom Bronco Sport i pikap kamionetom Maverick, pre nego što je odustao od ove ideje.

Sadašnja model se proizvodi u Turskoj i to da bi zaobišao čuveni „porez na piletinu“. Ford ga uvozi na američko tržište sa zadnjim sedištima, koja zatim reciklira. Neki političari su optužili firmu da je oštetila državnu kasu i ukoliko se dokaže da su u pravu, američki proizvođač vozila će biti primoran da plati kaznu u iznosu od 1,3 milijarde dolara. U prevodu na neki jednostavniji jezik, Transit Connect je doneo Fordu veću glavobolju nego potencijalni profit kada se pogleda njegova više nego simbolična prodaja.


I koji model će da bude zamena za ovaj kombi? Pa zapravo nijedan a Ford planira da se fokusira samo na veći model Transit. Ova odluka takođe znači da američko tržište ostaje bez još jednog kompaktnog kombija nakon što je Nissan eliminisao NV200, odnosno nakon što je Chevrolet ugasio City Express, pre četiri godine.

Posle nestanka s tržišta modela Transit Connect, ostaće praktično samo Ram ProMaster City ili kako je poznat na Starom kontinentu, Fiat Doblo. Međutim, njegova prodaja je prošle godine iznosila 14.597 primeraka, pa ćemo i njemu najverovatnije pisati čitulju.

AutoRepublika

(320)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments