1. Home
  2. Vesti
  3. Otac programa Yugo u Americi ima novi izazov
Otac programa Yugo u Americi ima novi izazov
0

Otac programa Yugo u Americi ima novi izazov

361
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste redovni posetilac našeg sajta, onda vam ime Malkolm Briklin sigurno nije strano. Spominjali smo ga dosta puta kada smo analizirali Yugovu avanturu na američkom tržištu, pošto je ovaj industrijalac bio „mozak“ celog programa i igrao ključnu ulogu da se planovi ostvare. Na taj način, lako je zaboraviti na ostale podvige koje je Briklin ostvario u automobilskoj industriju, kao što je otvaraje američke divizije današnjeg giganta Subarua, uvozom četvorotočkaša iz celog sveta, i na kraju njegov sopstveni automobil pod značkom SV-1 koji se proizvodio od 1974. do 1976. godine. Preporučujemo vam da pročitate njegovu biografiju na našem sajtu.


Industrijalac je tokom prethodnih nekoliko decenija osnovao nekoliko propalih kompanija s ciljem da uvozi četvorotočkaše iz Kine, a jedno vreme je čak bila aktuelna i priča da bi isto mogao da uradi s našom Zastavom. Sve se završilo tužbama pre nego što je ijedan primerak kročio na američko tlo, ali se Briklin očigledno ne da obeshrabriti.

Iako ima 82 godine, nedavno je osnovao novu kompaniju pod sopstvenim imenom. Osnovna ideja osivača se ogledala u želji da se oproba u sve popularnijoj kategoriji vozila na tri točka. Modeli kao što su Polaris Slingshot, Morgan 3-Wheeler i mnogi drugi su se pokazali izuzetno popularnim iz razloga što imaju dva točka napred i jedan pozadi. Na taj način su relativno stabilni u vožnji, a pošto se vode kao motocikli u očima Zavoda za transport, tako su za njih i registracija i osiguranje jako pristupačni.

Briklin svoje delo naziva 3EV i kao što mu ime kaže, reč je o vozilu na struju. Za sada postoje samo kompjuterske fotografije koje nam daju generalnu ideju o tome šta možemo da očekujemo, a višednevna potraga po raznim izvorima na internetu donosi još neke odgovore. Naime, cena bi trebalo da se kreće u rasponu između 25 i 30 hiljada američkih dolara, a Briklin se nada godišnje isporučivati oko 50 hiljada jedinica.

Za isporuku mehanike i baterija bi se navodno postarala Tesla s kojom industrijalac trenutno pregovara. Nismo baš sigurni da li će američka firma biti voljna da isporuči svoju mehaniku potencijalnoj konkurenciji, posebno zato što ne može da zadovolji ni potražnju za vozilima iz sopstvenog programa, ali kako je Ilon Mask bio iskren sa pričama da želi da „poboljša čovečanstvo“, onda možda celokupni plan i upali.


Briklin trenutno pregovara i sa zainteresovanim savezim državama Amerike, oko lokacije za proizvodnju. Interesovanje je pokazala i Kanada gde se spomenuti SV-1 proizvodio tokom sedamdesetih godina prošlog veka, a Malkolm navodno očekuje od svake zainteresovane strane da izgradi fabriku i tokom prvih nekoliko godina dobije olakšice za plaćanje poreza u zamenu za otvaranje novih radnih mesta.

Šanse su velike da je cela priča samo jedna u nizu „prodaje magle“, ali ako ništa drugo, uvek je zanimljivo videti u kom pravcu se kreće mozak gospodina Briklina i kako funkcioniše.

AutoRepublika

(361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments