1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka od naredne godine pooštrava standarde subvencija za kupovinu plug-in hibrida
Nemačka od naredne godine pooštrava standarde subvencija za kupovinu plug-in hibrida
21

Nemačka od naredne godine pooštrava standarde subvencija za kupovinu plug-in hibrida

668
21
Podelite sa prijateljima:

Pritisak ekoloških organizacija urodio je plodom.

Već duže vreme govori se o nesavesnoj upotrebi plug-in hibrida, pre svega od strane pravnih lica gde se ne vodi računa o punjenju baterija i korišćenju EV kapaciteta ovih vozila. Od naredne godine, državna subvencija za kupovinu plug-in hibridne modele biće manja.

U ovom trenutku za nabavku ovakvog baterijskog automobila moguće je dobiti “olakšanje” od čak 6.750 evra, ukoliko je cena vozila do 40.000 evra, ako je između te cifre i 65.000 evra, može se računati na državnu ispomoć od 5.625 evra.

Partija Zelenih u Nemačkoj već neko vreme vrši strašan pritisak na javno mnjenje, ali i federalni parlament da se izmene pravila za subvencionisanje kupovine plug-in hibrida. Tako će od naredne godine biti zahteva da ovakvi četvorotočkaši imaju minimum 60 km dometa u EV režimu.

To je za 20 km više nego sada, što je ozbiljan iskorak. Primera radi, modeli poput Audija Q8 TFSIe sa 41 km autonomije, ili Volvo XC60 Recharge (51 km), dok je recimo Golf GTE na donjoj granici sa upravo 60 km dometa.

Nemačka ne planira da stane ovde. Već 2025. godine letvica će biti podignuta, pa će minimalni domet za plug-in hibride koji će moći da budu subvencionisani iznositi 80 km. No, pojedini modeli se već sada mogu pohvaliti i impresivnijim brojkama.

Novi Mercedes C klase u plug-in hibridnoj varijanti u stanju je da prevali 100 km koristeći isključivo električnu energiju.

AutoRepublika 

(668)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

I šta švabo kupi sa dometom od 80 ili 100 km i opet ga ne puni na struju, lijen da stavi šteker, takav auto ima teže baterije i još će više trošiti samo na SUS. Znači nije problem u autima negonu ljudima, a i u marketingu koji „prisiljava“ ljude da više plate ono što ne koriste. Njima treba Mild Hybrid ali kupuju PHEV zato što ima podsticaje, a i sa podsticajima je skuplji…

Ja bih uveo thaograf karticu za svakog vozača pa nek se bilježi način vožnje i punjenja i na osnovu toga plaća porez ili ostvaruju podsticaji… 🤣😂🤣😂🤣

moron

„kupuju PHEV zato što ima podsticaje, a i sa podsticajima je skuplji…“

Imaš izuzeteka u pojedinim zemljama, zavisno od visine subvencije na PHEV.
Pogledaj u DE cenu za Tucson HEV i PHEV. Kada obračunaš i subvenciju, PHEV košta manje. Ili sam ja lud …

BB

Ne pratim tržište tako detaljno a i jedan i drugi a i treći (SUS) su mi nedostupni…

moron

Mene je „crni đavo“ juče naneo da pogledam cene Tucsona u SLO i DE … I primetih taj apsurd. Pošto je kod Tuscona neobično mala razlika cene izmedju HEV i PHEV ( u SLO samo oko 4.300 ), iole veća subvencija na PHEV ( kao u DE ) dovodi do u konačnom sledu do niže cene za PHEV od HEV ( kao u DE ) … Moram da priznam da nisam analizirao zašto je tako mala razlika redovne cene izmedju HEV i PHEV kod tog modela i verujem da postoji neko logično (ekstraprofitersko) objašnjenje zašto je kod RAV-a ta razlika… Pročitaj više »

BB

I? Kolike su cijene? U tom slučaju bih se odlučio za PHEV,meni bi odgovarao po upotrebi, rijetko bi benzina i omirisao 🤣… Ali pretpostavljam da je cijen au stratu previsoka…

moron

Mislim da PHEV u DE može već za oko 37-38k (uz uračunatu subvenciju).
Za te pare u Srbiji na sajtu „Polovni automobili“ imaš oglašen i (nov) Tucson sa SUS engine (ne HEV ) …

BB

Samo tako mlad mislim da ga ne daju u izvoz, zbog subvencija da neko vrijeme „pročišćava vazduh“ u samoj Njemačkoj…

Branko

U Hr bi te koštao oko 29.000 EUR bez PDV-a i PPMV-a (export-bez subvencije) https://hyundai.hr/cjenici/Tucson-PHEV-cjenik.pdf
Ali mislim da bi i Hyundai Sr isporučio auto ako naručiš… jedino nisam siguran gdje se radi radi carine…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
BB

Sačekaću još godinu, dok se; bogatim 😉

Branko

Zato što Toyota forsira HV (ne HEV) na uštrb PHEV, a računaju da subvencija “ispegla” razliku. Osim toga, RAV4 Prime (PHEV) je nenormalno skup.

Iznogud

A ti bi avion ..

Branko

Nisi lud, slično je i u Hr…🙂

Iznogud

Al si lud, nisi glup….što onaj reče u vicu.

Iznogud

Kupuju…kupuj kruh, rekla bi grlica kad ono guče.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Iznogud

Hajd’ druze dodji zivjet u De, da vidiš što ne stavljaju u šteker. Nađemo ti posao, fizikalija, radiš dostavu elektro uređaja po gradu, 1500e netto, 4 h dnevno, kad je dostava nabiješ i 50e dnevnicu. E, kad te situiramo, onda lijepo ćeš da vidiš kako ti riječnik psovki kad je dildo u pitanju, neobično raste. Mo’š dildom ne u šteker nego u šupak da ga kačiš jedino. Švabo da daje nekom pare? Pa od čitave evrope krade sebi, on će nekom da daje!? Čuj, subvencije.. Evo gledam jednom da kupim auta, odemo do bmw, 2017-2018, dizel, doduše 116 (nadje se… Pročitaj više »

BB

Hvala na pozivu, volim svugdje otići ali ovdje živim. Nikad me preko grane nije interesovao posao ni život… Lav svoju teritoriju ne napušta, iako sušna i kišna sezona mijenja količinu migranata tj. plijena na toj teritoriji…

Iznogud

Znaci, ti neces u nauku? E, ovo mi je novo. Neces da otkrivas nove vidike? Auu, Radosave. A nije da ti nisam nudio da vidis kako u Njemackoj ne rastu stekeri po drvecu niti imas ista besplatno pa ni u stare babe, da vidis kako se 80% saobracaja odvija po autoputevima i da se tamo vozi brzo, a to je teirotirija dje dildo osta suha k….ovaj, ostade prazne baterije.
A Miso je mogao u Minken pa iz njega u Australiju otici…e , kuku meni, dobro da ovo Musa nije dozivio.

BB

Ja bih nauku zakonom ukinuo… Na je mi dosta dr. u kući već se i razni mr. pojavljuju i na AR…

moron

Lepo rečeno

DUDE

Taj Mercedes C300e u karavan varijanti gledam kao na san snova – ima sve: izgled, kvalitet, prestiz, udobnost, ekonomican je (prelazi 100km na struju)…sve sta normalnom coveku treba.
Jos samo da sacekamo novi GLC u PHEV varijanti, da vidimo hoce li i on imati domet 100km…
Peki, daj vidi, moze li se dobiti C300e na test tamo u Francuskoj, da vidimo kakvi su utisci.

Iznogud

Kakav peki, ona ga ni na slikama ne vidi. Imaš ostale članove redakcije, gdje je onaj sami i onaj drugi, što su jednom video prilog o golfu snimili?!😜🤪