1. Home
  2. Vesti
  3. Skroz korodirala ali efektno poentirala: Honda CR-X sa 1.613.325 km
Skroz korodirala ali efektno poentirala: Honda CR-X sa 1.613.325 km
3

Skroz korodirala ali efektno poentirala: Honda CR-X sa 1.613.325 km

4.64K
3
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećate one čuvene tvrdnje da postoje tri karakteristike automobila – jeftin, pouzdan i brz. Međutim, kupcima bi bilo rečeno da je moguće izabrati samo dve od tri karakteristike i zavisno od izbora ona poslednja bi bila ignorisana. Primera radi, ukoliko bi kupac izabrao jeftin i pouzdan automobil, on ne bi mogao da bude brz. Sa druge strane, pouzdan i brz nikako nije jeftin, i tako dalje.

Ali s vremena na vreme bi se pojavio neki velikan koji bi zaista zadovoljio sve uslove, a odličan primer takve priče je Honda CR-X iz ovog izveštaja.

Maleni japanski dvosed je bio veoma popularan na američkom tržuštu krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, a posebna pažnja je bila usmerena ka verziji nazvanoj Si. Pokretao je atmosferski 1,6-litarski benzinac koji je razvijao 108 konjskih snaga i maksimalnih 136 Nm obrtnog momenta.

Uparen sa petostepenim manuelnim menjačem, CR-X je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 9,4 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 204 km/h zahvaljujući masi od svega 986 kilograma. Cena je iznosila 9.689 američkih dolara ili 19.420 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Znači za jednog (m)učenika u srednjoj školi, ovaj sportista je bio dovoljno brz i pristupačan.


A ako bismo morali da sagledamo onu poslednju karakteristiku, to jest pouzdanost, interesantna novost stiže iz američke savezne države Floride, gde izložbeno-prodajni salon Tampa Honda poseduje CR-X iz 1991. godine sa neverovatnih 1.002.474 milja (1.613.325 km) na satu.

Automobil se zapravo nalazi u izlogu salona još od 2015. godine kada je pozajmljen  od strane čoveka po imenu Rendal Skot, a neće nas iznenaditi ukoliko je dobio neku novu Hondu u zamenu za ovaj dotrajali primerak. Priča se pročula internetom tek kada je jedan od vlasnika luksuzne Acure TSX servisirao svog ljubimca u Tampa Hondi i tu primetio ovaj CR-X, a zatim ga je uslikao i podelio fotografije na društvenim mrežama.

Naravno, nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što su mediji kontaktirali vlasnika, a ovaj im odgovorio da su motor, menjač i celokupni enterijer još uvek oni koji su bili aktuelni i kada ih je Honda ugradila na pokretnoj traci pre čak tri decenije.

S druge strane, limarija je uvek bila boljka japanskih automobila pa je tako ovaj primerak prošao kroz popravke svega onoga šta je pojela korozija i ofarban u originalnu crvenu boju pre nekih osam ili devet godina. Rendal napominje kako „tajna“ dugovečnosti zapravo i nije neka tajna, pa sve šta je radio tokom decenija jeste servisiranje baš onako kako uputstva kažu.


Naravno, sada očekujemo komentare kako je „svaki Golf dvojka dizel na Balkanu prešao toliko pa i više“ i ne sumnjamo da je to istinito, ali je lepo videti i neki model sa sportskim duhom, i sa sličnom kilometražom.

AutoRepublika

(4638)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ne znam ni jednog golfa2 dizela da je pregulio 1,5 miliona.? 500 000 da, ali to je samo trećina kilometraže ovog CRX-a.

Balkanboj

Davno je jedan prijatelj imao Hondu Accord, neki stari model sa početka 80-ih. Limarija trula, pušta vodu na šiberu, ubacuje kroz zadnje koševe i kvasi sedišta.
Sva elektrika radi bez problema, motor radi lepo i mirno iako je pisalo na satu preko 400k pređenih bez ikakve servisne istorije. 1.8 benzin.

Čudo jedno kako su ti motori bili napravljeni.

Taksista

Ma daj. Svaka dacija prelazi 700k+ do generalne