1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Fiat Turbina – italijanski automobil sa mlaznim motorom
Zanimljivost dana: Fiat Turbina – italijanski automobil sa mlaznim motorom

Zanimljivost dana: Fiat Turbina – italijanski automobil sa mlaznim motorom

493
0
Podelite sa prijateljima:

Sredinom pedesetih godina prošlog veka proizvođač iz Torina je eksperimentisao sa programom mlaznog agregata za upotrebu u automobilima. 

Tog 14. aprila 1954. godine Fiat je prvi put isprobao model Turbina na krovu čuvene fabrike Lingoto. Za neupućene, krov tog pogona bio je zapravo trkačka staza gde je italijanska marka često testirala svoja vozila.

Tadašnji tehnički direktor Fiata, Dante Đakoza, imao je ideju da stvori mlazni automobil. Đakoza se ugledao na vazduhoplovnu industriju, gde su klipne motore u borbenim avionima već od kraja Drugog svetskog rata ubrzano počeli da menjaju mlazni pogoni. On je verovao da se ta tehnologija uz određene izmene može upotrebiti i u četvorotočkašima.

Fiat je među prvima počeo da eksperimentiše sa korišćenjem mlaznih motora kao pogona u automobilima. Slično su radili i Ford, čak sa kamionom, kao i Chrysler sa svojim modelom sličnog naziva – Turbine!

Italijanski adut- Fiat Turbina, upotrebljavao je mlazni motor čija je masa iznosila nemalih 260 kg. Prema zvaničnim podacima italijanskog brenda, agregat je raspolagao sa 220 kW odnosno 300 ks, i omogućavao je vozilu maksimalnu brzinu od oko 250 km/h.

Naravno, Fiat nije mogao da testira maksimalnu brzinu na krovu svoje fabrike, već su se za to poslužili pistom na aerodromu u Torinu. Turbina je nedugo nakon toga predstavljena javnosti, na Salonu automobila u matičnom gradu Fiata.

Inženjeri sa severa Apeninskog poluostrva posebnu pažnju su posvetili aerodinamičnosti vozila. Tako je Turbina imala gotovo nestvaran koeficijent otpora vazduha od svega 0,14, što je i dan danas skoro pa nedostižno za moderne (serijske) automobile.

Unutar samog vozila – stara škola sa velikim drvenim volanom, i čak 12 instrumenata ispred vozača. Oni su merili brzinu, temperaturu ulja, temperaturu u odeljku za sagorevanje goriva, pritisak u sistemu za gorivo i slično… Rezervoari za kerozin bili su smešteni ispod vrata sa leve i desne strane.

 

Međutim, već posle prvih dužih testova, Dante Đakoza i ostatak Fiatove uprave shvatili su da je mlazni motor nepodesan za upotrebu u automobilu. Temperatura je bila ogromna, i u vozilu je bilo izuzetno vruće. Osim toga, potrošnja goriva je bila izuzetno velika, te je kompletan projekat stopiran i Fiat je okrenuo leđa mlaznim četvorotočkašima.

Lepa vest je da Fiat nije uništio ovaj konceptualni primerak. Turbina postoji i danas, i može se videti u automobilskom muzeju u Torinu.

AutoRepublika

(493)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments